„Ami belefér!” – Különleges óvintézkedések és szabályok a 11. Kolozsvári Magyar Napokon

 A koronavírus-járványra való tekintettel idén – augusztus 19–21. között – különleges óvintézkedések és szabályok bevezetésével kerül sor a 11. Kolozsvári Magyar Napokra, a járványhelyzet súlyosbodása azonban további, alternatív forgatókönyvek kidolgozására is kényszerít bennünket.

 Az idén tavasszal Romániában is kitört koronavírus-járvány mindannyiunk életében komoly változásokat hozott. Nincs ez másként kedvenc rendezvényeinkkel sem, így a kárpát-medencei magyarság egyik kiemelt találkozójává és a kolozsvári magyarság ünnepévé fejlődött Kolozsvári Magyar Napokkal sem. Rendezvényünk az elmúlt évek során szervezettségből és rendezettségből folyamatosan példát mutatott – köszönhetően a színes programkavalkád eseményeire ellátogató közönségnek, amely maradéktalanul betartotta a Kolozsvári Magyar Napok belső szabályzatát. Épp ezért – bízva a résztvevők felelősségteljes magatartásában – döntöttünk úgy, hogy ha szigorú korlátozásokkal is, de megszervezzük az immár 11. kiadásához érkező Kolozsvári Magyar Napokat. Idei jelmondatunk – „Ami belefér!” – is jelzi: minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy – a jelenlegi körülmények között – a lehetőségeink szerinti legjobb rendezvényt szervezhessük meg. Ugyanakkor a járványhelyzet súlyosbodása és az újabb fertőzések naponta közölt igen magas száma arra kényszerít bennünket, hogy a Kolozsvári Magyar Napok lebonyolítására vonatkozóan alternatív forgatókönyveket is kidolgozzunk, noha szervezőkként továbbra is arra törekszünk, hogy eredeti tervünknek megfelelően szervezhessük meg rendezvényünket.

Fontosnak tartjuk leszögezni: az előkészületek során, valamint a programsorozat teljes időtartama alatt tiszteletben fogjuk tartani az idevágó jogszabályokat, a Kolozsvári Magyar Napok belső szabályzatát pedig az érvényben lévő hatósági óvintézkedések ismeretében és annak tudatában dolgozzuk át, hogy a hatályos törvények értelmében a szervezők felelőssége a rendet a fesztivál helyszínein biztosítani. Ugyanakkor fenntartjuk annak a lehetőségét is, hogy az esetleges újabb hatósági előírások megjelenését követően változtassunk a rendezvény házirendjén. A Kolozsvári Magyar Napok idei kiadása egyfajta közösségi érettségi vizsgaként is felfogható, ugyanis kitűnő lehetőség arra, hogy ismételten megmutassuk: fegyelmezett, rendszerető közösség a miénk, amely felelősséget vállal az otthonát jelentő városért és minden egyes lakójáért.

Tömegrendezvények helyett kiscsoportos találkozások

 Bár az idén nem kerülhet sor minden olyan rendezvényre, amelynek sajátja a tömeges és közvetlen találkozás (így például a nagyszabású főtéri koncertekre és a beltéri rendezvényekre – kivéve az istentiszteleteket, a miséket, a Szent István-napi búcsút meg a kiállításokat), de lehetőség nyílik a kisebb, csoportos együttlétekre (a jelenlegi jogszabályok szerint legtöbb 500 fő részvételével). Viszont a részvételt ezekben az esetekben is szigorú feltételekhez kell kötnünk.

A jelzett szigorítások ellensúlyozásaként – terveink szerint – rendezvénysorozatunk egyik idei különlegessége lesz az az online közvetítéssorozat, amely a három nap során folyamatosan elérhető lesz, s amely azok otthonaiba is becsempészi a Kolozsvári Magyar Napok különleges hangulatát, akik a korlátozások miatt esetleg nem tudnak személyesen is részt venni bizonyos programokon. A folyamatos élő kapcsolásokkal, valamint az online is elérhető koncertekkel, beszélgetésekkel és egyéb programokkal kívánjuk biztosítani, hogy senki ne maradjon le a számára kedves eseményekről. Abban bízunk, hogy ez a maratoni online közvetítéssorozat valamennyire kárpótolja majd a résztvevőket az elmaradó személyes találkozásokért; ha pedig a súlyosbodó járványhelyzetből fakadóan végképp lehetetlenné válik a közönség részvétele az egyes eseményeken, ez a folyamatos online jelenlét lesz az, amely lehetővé teszi, hogy –otthonaink biztonságából – bekapcsolódhassunk a Magyar Napok programjaiba.

Az érvényben lévő óvintézkedések miatt, gondolunk itt többek között a beltéri rendezvények tilalmára vagy a kötelező szociális távolságtartásra, az idén le kell mondanunk a zárt térben zajló rendezvények többségéről, illetve a napközbeni vásárokról, a lacikonyhák és a borutca működtetéséről, a sport- és gyermekprogramokról, vagy éppenséggel az esti bulikról. Az idei programkínálat kialakításakor azonban arra törekszünk, hogy ezeket az eseményeket olyan rendezvényekkel helyettesítsük, amelyek egyénileg vagy kisebb csoportokban is látogathatók, és így is teljes értékű élménnyel gazdagítják a résztvevőket. Az idei Kolozsvári Magyar Napok programkínálatának előkészítése során is arra törekszünk, hogy minden generáció számára nyújtsunk majd érdekes eseményeket. Mivel képtelenség előre jelezni, hogy augusztus folyamán milyen utazási és határátlépési korlátozások lesznek érvényben, továbbá a járványhelyzet súlyosbodása megváltoztathatja a határon túlról érkező előadók beutazási feltételeit, az anyaországi és a más országokból érkező meghívottak, illetve produkcióik mellett az idén még nagyobb hangsúlyt kívánunk fektetni a helyi kulturális kínálatra.

Az egészségügyi óvintézkedések következtében a Kolozsvári Magyar Napok részeként lebonyolított rendezvények döntő többsége szabadtéri lesz. A jelen állás szerint a rendezvénysorozat fő helyszínei: a Főtér, a Farkas utcai templom, a Romkert, a Szentegyház utca 4. szám alatti udvar, valamint a Bánffy-udvar.

Fontos változás: a programok többségén a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

 Annak érdekében, hogy a 11. Kolozsvári Magyar Napok minden résztvevője biztonságban tudhassa magát, néhány fontos szabály betartására kérjük mindazokat, akik részt kívánnak venni a rendezvényen. Éspedig:

  • Az idei Kolozsvári Magyar Napok programjainak többségén a részvételt előzetes regisztrációhoz kötjük. A résztvevőknek ingyenes, névre szóló jegyet kell váltaniuk online (az erre a célra megjelölt internetes felületen) vagy személyesen a jegypénztár(ak)nál.
  • Az érdeklődők torlódását, valamint az egészségügyi szempontból kockázatos tömeg kialakulását elkerülendő, arra kérjük a résztvevőket, hogy az egyes programokra csak az azokra érvényes belépőjeggyel látogassanak el.
  • A programok végén a résztvevők kötelesek elhagyni a rendezvények helyszínét azért, hogy a szervezők fertőtleníthessék a kérdéses területet.
  • A programok helyszínén nem lehet majd kiváltani az ingyenes jegyeket, viszont a már lefoglalt ‒ illetőleg a még rendelkezésre álló, szabad ‒ helyek száma folyamatosan nyomon követhető lesz a honlapon.
  • A regisztráció (az ingyenes jegyek igénylése és kiváltása) két héttel a rendezvény előtt kezdődik, s ezt megelőzően lehetőség nyílik a teljes programkínálat részletes tanulmányozására. A Kolozsvári Magyar Napok programkínálatát – terveink szerint – augusztus első napjaiban tesszük közzé.
  • A mindennapi élet egyéb területeihez hasonlóan, az idei Magyar Napok rendezvényein is kötelező lesz a védőmaszk viselése.
  • A programokra ellátogató érdeklődőknek érkezésük után fertőtleníteniük kell a kezüket, valamint kötelező lázmérésen kell részt venniük.
  • Az eseményeken a jogszabályban előírtak értelmében megfelelő számú – és egymástól a megkövetelt távolságra elhelyezett – ülőhelyet biztosítunk a résztvevőknek.
  • A mozgáskorlátozott személyek számára külön ülőhelyeket tartunk fenn.

Bízunk abban, hogy az elkövetkező időszakban a járványügyi helyzet lehetővé teszi az augusztus 19–21. közötti újbóli közös ünneplést. Szervezőkként ennek érdekében dolgozunk mindaddig, amíg erre lehetőséget látunk. Ugyanakkor arra is felkészültünk, hogy a változó körülmények következtében bevezetett további szigorítások miatt akár a teljes rendezvénysorozatot kizárólag az online térbe költöztessük.

A 11. Kolozsvári Magyar Napok programkínálata a fontos tudnivalókkal egyetemben augusztus elejétől elérhető lesz a www.magyarnapok.ro oldalon, valamint a fesztivál Facebook-oldalán, a www.facebook.com/magyarnapok címen.

A Kincses Kolozsvár Egyesület sajtóirodája