Biblikus motívumok, női testek, na meg a lovak – Plugor-kiállítás-megnyitón jártunk

Rajzokat és festményeket ötvöző Plugor Sándor-kiállítás nyitotta meg kapuit a Kolozsvári Művészeti Múzeum alaksori termében a magyar napok szerdáján. A Szepes Hédi kurátor és Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke jóvoltából nézők elé állított kiállítás sok szempontból izgalmasnak mondható, már akár a tematikai színessége, Plugor kifejező alkotásai, a színek, a hangulat miatt is.
A megnyitón Lucian Nastasă-Kovacs múzeumigazgató is elmondta, mennyire örül, hogy a Bánffy-palota befogadhatta a kiállítást. Az alkotásokról és a grafikus-festőről beszélt Németh Zsolt, az ő édesapjának gyűjteményéből is láthattunk különböző Plugor-alkotásokat a mostani kiállításon. A külügyi bizottság elnöke igen találóan mondta, hogy Plugor Sándor megöleli a szenvedő embert, és fekete-fehér grafikáiban ragadja meg az istenit: nála a bitófa nem pusztán vallási jelkép, hanem brutális valóság. Plugor ábrázolásai ugyanis erről az életről szólnak, és nem szépítik azt meg.
A művész halálának 20. évfordulójára készült emlékkiállításról azt is megtudhattuk, hogy kirándulásra indult, a kincses városba Sepsiszentgyörgyről érkezett. A megnyitón Tamás Sándor a képzőművészeti alkotás és a leírt szó harmóniájáról beszélt – gondolhatunk itt a Szilágyi Domokos Öregek könyvéhez készített Plugor-grafikákra, tőle pedig Vákár István vette át a szót, aki a Kolozs Megyei Tanács nevében köszöntötte a jelenlevőket.
A grafikus-festő életét, világát Vécsi-Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ igazgatója vetítette az érdeklődők elé, aki mentorokról, irodalmi kötődésről, Plugor Sándor rajz és poézis, indulat és lázadás kulcsgondolatok köré szerveződő munkáiról beszélt. „Művészet nincs hit nélkül”, mondta az igazgató, amikor említést tett a különböző ciklusokról (lovak, biblikus és önéletrajzi festmények, nőalakok), melyek a kiállításon is visszaköszönnek a szemlélőre.
A megnyitó végén Miklóssy Mária megköszönte Vécsi-Nagy Zoltánnak, hogy mindenkihez közelebb hozta néhai férjét, Szepes Hédi kurátornak, hogy összeállította a kiállítást, Tamás Sándornak pedig hogy egész Kolozsvárig utazott, ahol egy szép szöveggel méltatta Plugor munkásságát. Férjére emlékezve háláját fejezte ki, hogy együtt dolgozhatott és együtt élhetett egy ilyen kiváló emberrel, és arra biztatta a közönséget, hogy járjanak körbe, és próbálják meg Plugor Sándort alkotásain keresztül megismerni.
Gödri Csilla