Dr. Kós Károly száz éve – megnyitották a néprajztudós tiszteletére rendezett kiállítást

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum kiállítással emlékezik a száz éve született dr. Kós Károly néprajzkutatóra, muzeológusra, az MTA külső tagjára, aki 29 évig volt az intézmény munkatársa, osztályvezetője és igazgatóhelyettese. Munkássága az anyagi kultúra és társadalomnéprajz szinte valamennyi ágát lefedte.
A megnyitón Tötszegi Tekla kurátor elmondta, a tárlat dr. Kós Károly eredményei mellett az általa alkalmazott munkamódszerekbe is bepillantást enged. A kiállított tárgyak közül megemlítendő a körösfői közösségi eke, a vargyasi festett bútor vagy a szilágysági szerelmi ajándékok. A tárlatot Kós szövegei, rajzai, fotói teszik még vonzóbbá.
„Dr. Kós Károly nemcsak a tárgyakat, hanem az embert, a tárgyak létrehozóját is vizsgálta” – fogalmazott Tötszegi, aki megjegyezte, hogy a kiállítás címválasztása nem véletlen, hisz Kósnak több munkája halála után jelent meg. „Munkásságát máig elemezzük, ma is velünk van. A múzeum egész munkaközössége egy emberként állt a szervezői munka mellé, ami az épületfelújítás miatt még inkább megfeszítő volt” – mondta a kurátor.
A több mint száz publikációt jegyző dr. Kós Károly tudományos érdeklődése az erdélyi és moldvai magyarság tárgyi kultúrájára, az erdélyi régió interetnikus kapcsolataira, az együtt élő népek történeti-kulturális kölcsönhatásaira, a hagyományos gazdálkodásra, kézművességre és táplálkozásra, a településszerkezetre és népi építészetre, valamint az erdélyi magyar parasztság tárgyi világára irányult.
A kiállítás 2019. szeptember 8-ig tekinthető meg szerdától vasárnapig, 10 és 18 óra között.