Egri csillagok musical a Kolozsvári Magyar Napokon

Augusztus 19-én tekinthette meg a közönség a Kolozsvári Magyar Napok nagyszínpadán, Várkonyi Mátyás és Béres Attila Gárdonyi Géza legendás regénye alapján színpadra írt musicalét, az Egri csillagokat.
Az Agria Játékok és a Moravetz Produkció nagy sikernek örvendő előadását Moravetz Levente rendezésében már több mint félszáz helyszínen bemutatták (Csíksomlyón több százezren voltak kíváncsiak a produkcióra), főbb szerepekben Török Tamás, Nagy Lóránt, Kelemen Csaba, Kascsák Dóra, valamint Dósa Mátyás volt látható.
Gárdonyi művét senkinek nem kell bemutatni. Bornemissza Gergely életén keresztül tárul szemünk elé, szerelemmel, harccal, katonaélet történeteivel és megannyi mással teletűzdelve egy történet. Egy történet hősökről, kik semmit nem sajnáltak feláldozni a hazáért, népük sorsáért. Előadásunk ezt kiegészíti egy bizonyos kerettörténettel, mely szerint Dobó Istvánt, a császár által rámért fogságában meglátogatja Bornemissza Gergely, ki egy hűségnyilatkozatot hoz a császártól, amit az ártatlanul elítélt nem hajlandó aláírni, joggal mondván: egész élete szolgált hűségnyilatkozatul. Bornemissza, miközben meggyőzni próbálja, visszaemlékezik élete fordulópontjaira, köztük a magyar történelem egyik legemlékezetesebb diadalára, így bontakozik ki az Egri csillagok cselekménye.
Ezen történelmi utazásnak lehetünk szemtanúi ebben az előadásban, mely kitartó, összehangolt munka eredménye, megtekintésének élményéhez hozzájárulnak precíz módon kidolgozott koreográfiái, egyedülálló látványvilága, bravúros szövegkezelése, sokszínű zenei megoldásai és végül, de nem utolsó sorban, a zseniális énekhangok. Az egyik legüdítőbb élményt nyújtja például a Cecey Évát játszó Széles Flóra és a fiatalkori alteregóját, Vicuskát alakító Silló Sára, gyönyörű énekhangok, pontos játékok.
Bornemissza Gergely megformálója Dósa Mátyás, Kolozsváron született, szüleivel hároméves kisgyerekként költözött Magyarországra. Elmondása szerint évente jár haza, mindig kedves élmény neki Kolozsvárra jönni, körülsétálni az édesanyja történeteiben szereplő helyeket, és nagyon hálás, hogy Kolozsváron játszhatott, találkozhatott régi barátokkal, rokonokkal. Aranyos történet, hogy míg édesanyja várandós volt vele, a főtéren sétálgatott, ekkor döntötte el, Mátyás király szobra után, az ő fia is Mátyás lesz.
Rengeteg szívmelengető történetet őriz még Kolozsvár főtere, mely a továbbiakban is várja közönségét, jobbnál jobb programokkal!

Ferencz Ádám