Gy. Szabó Béla: Liber Miserorum – kiállításmegnyitó

Gy. Szabó Béla: Liber Miserorum – kiállításmegnyitó. Kurátor: Vécsei Hunor. Látogatható hétfőtől szombatig 10:0018:00 óra között.

 

Gy. Szabó Béla 1931–1935 között készült szén- és pasztellrajz-sorozatának grafikai lapjain Kolozsvár külvárosi részei, annak lakói és azok mindennapjai elevenednek meg. A művész ezen korai, a közönség előtt – néhány kivételtől eltekintve – eddig ismeretlen munkái meglepő őszinteséggel tárják elénk az egykori Kolozsvár jelentős szociális problémáját: a gazdasági világválság által felfokozott munkanélküliséget és szegénységet.

Kiállításunk címe ennek a szociális tematikájú sorozatnak mintegy összegzésére, Gy. Szabó Béla 1935-ben a Minerva kiadásában megjelent, ötven fametszetet magába foglaló Liber miserorum (Szegények könyve) kötetére utal. A művész hat fejezetre tagolta a könyvet, így adva egy elbeszélő olvasatot a metszeteknek. A bevezető és záró fejezet között a Gaudium(Öröm), a Labor (Munka), a Quies (Pihenés) és Tristitia (Szomorúság) részeket találjuk. Ezeken a metszeteken néhány vonalra egyszerűsödnek le a szociális témájú, nagyméretű grafikai lapokról ismert jelenetek. Míg egyes szén- és pasztellrajzain nyugtalanító, ködös hangulatot teremt a szén elsatírozásával, addig metszetein ezt a feszültséget a gyéren vésett dúc feketéje által dominált, vékony vonalrajza teremti meg.

A kolozsvári külvárosok életét bemutató munkáit a kiállítás rendezésekor aLiber miserorum fejezeteinek megfelelően csoportosítottuk. A szegények életének mindennapjaival ismerkedhetünk meg, láthatjuk örömüket, az életben maradásért végzett munkájukat, a megnyugvást jelentő pihenésüket és reményvesztett szomorúságukat.

Az 1931–1935 között következetesen készített, önálló grafikai lapjai és fametszetei erdélyi és romániai viszonylatban az egyik legkiterjedtebb szociális tematikájú sorozatot képezik.