Jósa András Múzeum

Hazánk múzeumügye több mint 200 éves múltra tekint vissza, hiszen az 1802-ben megalapított Magyar Nemzeti Múzeum, a londoni British Museum és a párizsi Louvre után harmadik ilyen intézményként született meg a világon. Ennek hatására az országban megyei múzeumok is alakultak. Elsőként, 1859-ben a győri Xantus János Múzeum jött létre, melyet 1867-ben a soproni Liszt Ferenc Múzeum követett, egy évvel később pedig Gyulán alakult meg az Erkel Ferenc nevét viselő intézmény. Csupán néhány hónappal maradt le a dobogó harmadik fokáról az 1868. december 1-jén megalapított, nyíregyházi székhelyű Jósa András Múzeum.

A több mint másfél évszázados múltra visszatekintő intézményt persze nem Nyíregyházán, hanem Szabolcs vármegye akkori székhelyén, Nagykállón alapították meg dr. Jósa András (1834–1918) orvos-régész kezdeményezésére. Miután 1876-ban Nyíregyháza lett a megye új központja és 1892-re felépült az új Megyeháza, átköltözött a Szabolcs Vármegyei Múzeum gyűjteménye is, melyet Jósa András vezetett haláláig. A muzeális gyűjtemény 1926-ban a Megyeháza B épületébe (Egyház utca) került, majd 1974-ben átköltözött mai helyére, a Benczúr tér 21. szám alatt található, Maróthy Kálmán által tervezett és 1925-ben épült neoklasszicista, oszlopos saroképületbe.

A múzeum európai hírű régészeti gyűjteményét dr. Jósa András alapozta meg, míg a néprajzi kollekciót az utód, Kiss Lajos hozta létre. Az 1950-es évektől számíthatjuk a történeti, a képző- és iparművészeti, numizmatikai, irodalomtörténeti gyűjtemények szám- és értékbeli növekedését vagy létrejöttét.

A megyei hatókörű városi múzeumként működő Jósa András Múzeum 2018-ban ünnepelte alapításának 150. évfordulóját. Az alkalom kiemelkedő mivolta megkívánta a hozzá méltó programokat. A tavasz folyamán a múzeum annak az öt országos állomásnak egyike volt, ahová a világhírű Seuso-kincsek érkeztek, majd a Múzeumok Éjszakáján megnyílt a több tízezer látogatót vonzó Munkácsy 50című időszaki kiállítás. A sikertörténet azóta is folytatódik, a Jósa András Múzeum 2019 májusában elnyerte az Év Múzeuma díjat, mely Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban a Múzeumok Majálisán került átadásra.

 

A Jósa András Múzeum foglalkozásai a 10. Kolozsvári Magyar Napokon:

– múzeumi tallér készítése (a Jósa András Múzeum címerében található rakamazi turul ábrázolás alapján készíthető el),

– régi írógépet próbálhatnak ki nálunk gyerekek és felnőttek egyaránt; levelet írhatnak, sőt borítékon meg is címezhetik, hiszen ez a szokás már kiveszőben van, és szeretnénk feleleveníteni,

– kézműves foglalkozás keretében lehet nálunk spatula-könyvjelzőt készíteni, illetve makramézni; aki szeret rajzolni, készíthet kis képet, amelynek az alapja zsírkrétával teljesen kiszínezett lap, amit temperával festünk le, s miután ez megszárad, a temperarétegbe mintákat lehet karcolni egy kis fapálcikával, alatta pedig ott marad a színes zsírkrétaréteg.