Magyar Olimpiai és Sportmúzeum

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum 1963 óta működik mint országos gyűjtőkörű múzeum, 2012. július 1-jétől a Nemzeti Sportközpontok Igazgatóságaként.

Az ország egyetlen teljes jogkörű sportmúzeuma. Gyűjtőterülete elsősorban a mindenkori Magyarország, de magyar vonatkozásokban kiterjed az egész világra.

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum gyűjteménye európai hírű, nyilvántartott mennyisége meghaladja a nyolcszázezer múzeumi tételt, amely az olimpiai aranyérmektől, trófeáktól a fotó- és levéltári dokumentumokig felöleli valamennyi dokumentum- és tárgytípust.

Az elmúlt negyedszázadban a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, mintegy kétszáz kiállítást rendezett, köztük olyan jelentős sportágak történetét bemutatókat is, mint az atlétika, birkózás, evezés, kerékpározás, labdarúgás, vívás, turistaság; olyan átfogó, tematikus kiállításokat, mint a cserkész-, a testnevelés-történeti vagy a Nők a magyar Sportban, A Magyar Sportmúzeum kincsei, a Melbourne ’56, a Jews in Hungarian Sports (Tel-Aviv) stb. címeket viselők. Kiemelkedő jelentőséggel bír az 1995-ben Lausanne-ban, az Olimpiai Múzeumban való bemutatkozásunk és a Magyarok az Olimpiai Játékokon című kiállítás éppúgy, mint a Sydney-ben, Párizsban, Szingapúrban rendezett bemutatók. Vándorkiállításaink is nagy sikerrel járják a Kárpát-medence városait (Magyar Sportolók – sportoló magyarok) és hazai településeinket (Olimpia és nevelés, Népi Játékok, Teniszvilág Magyarországon, Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség 100 éve, Magyarok az újkori olimpiákon – Olimpiatörténeti kiállítás, Klebelsberg, a „sportminiszter”). Az elmúlt évek legsikeresebb kiállításai közé tartozik a Hódolat a bajnoknak! – Hemző Károly fotókiállítása, a Stadion történetét bemutató, illetve a Nemzeti Galériával közösen életre hívott kiállítás.

Jelenleg az Olimpiatörténeti kiállítás és a Puskás Stadion építéséről szóló Látogatóközpont tekinthető meg a Papp László Sportaréna mellett, a Sport Agorán (1146 Budapest, Ifjúság útja 2.).

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum állandó kiállítása a magyar turistaság történetét eleveníti meg Dobogókő-Pilisszentkereszten.

Minden kiállításunk INGYENES. Csoportok bejelentkezésére is lehetőségvan, az alább megadott elérhetőségek egyikén.

www.sportmuzeum.hu

Nyitvatartás: Sport Agóra: keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között.

Telefon: (+36 1) 471-4350 e-mail: [email protected]

Kiállítóhely: Sport Agóra 1146 Budapest, Ifjúság útja 2.

 

Magyar Olimpiai és Sportmúzeum foglalkozásai a 10. Kolozsvári Magyar Napokon:

Múzeumunk idén is elhozza Kolozsvárra az előző években oly sikeres gyermekjátékos sporteszközöket (gólyaláb, egyensúlypad), továbbá készülünk kézműves foglalkozásokkal is, valamint a sátorban megtekinthető lesz egy Posta Sándor kolozsvári vonatkozású kardvívó-kiállítás is!

A múzeum standja minden korcsoport számára nyújt érdekességeket, és a legügyesebbek között ajándékokat is kiosztunk!