Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet – Bajor Gizi Színészmúzeum

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM-OSZMI) országos gyűjtőkörű szakmúzeum, melyet a magyar színművészet hagyományainak felkutatására és a kortárs színművészet segítésére 1952-ben alapítottak. A PIM-OSZMI-nak egy harmonikus, klasszicista jellegű épület, az Áldásy-palota ad otthont a budapesti Krisztina körúton, kiállítóhelyének, a Bajor Gizi Színészmúzeumnak pedig a színésznő Bajor Gizi egykori budai villája. A múzeum földszintjén időszaki tárlatok jeles színházi eseményekről emlékeznek meg, kiemelkedő színészszemélyiségek pályafutását mutatják be. Az emeleten a Kulisszák között című állandó kiállítás a színházi alkotófolyamatot bemutatva vezeti végig a látogatót a magyar színháztörténet kiemelkedő pillanatain, idézi fel a színházművészet felejthetetlen alkotóit. A Bajor Gizi Színészmúzeum múzeumpedagógiai programjai interaktív bekapcsolódást biztosítanak az óvodáskortól egészen a középiskolás, fiatal felnőttkorig.

A PIM-OSZMI a színházi alkotófolyamat komplexitásának megfelelően bomlik szakgyűjteményekre: a Fotótárra és audiovizuális gyűjteményre, a Topográfiai gyűjteményre, a Szcenikai gyűjteményre, a Kézirattárra, a Képzőművészeti gyűjteményre, a Bábtárra, az Emléktárra, a Színlap- és Kisnyomtatvány-tárra, valamint a Táncarchívumra.

A PIM-OSZMI színházi szakkönyvtára több mint 75 ezer kötetet őriz (szakkönyveket, színházi periodikákat, színházi szövegkönyveket), míg a Dokumentáció 300 polcfolyóméternyi szakcikkel áll a kutatók rendelkezésére. A PIM-OSZMI tudományos periodikája az 1977 óta megjelenő Színháztudományi Szemle. Emellett rendszeresen színház- és drámatörténeti szakkönyveket is megjelentet. A PIM-OSZMI által kiadott Színházi Évkönyv, valamint a számos internetes adatbázist egyesítő Színházi adattár (www.szinhaziadattar.hu) a magyar színházi kutatás fontos és naprakész forrásainak számítanak. A PIM-OSZMI nemzetközi társintézményekkel közreműködve több internetes adatbázist is épít: www.theatre-architecture.eu (színházépítészet), www.eclap.eu (színháztörténet). A PIM-OSZMI több kiállítása az országhatárokon túlra is eljut. Élénk nemzetközi együttműködést folytatunk a határon túli magyar színházi közösségekkel és a visegrádi országok színházi intézeteivel (PACE.V4 keretprogram).

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet foglalkozásai a 10. Kolozsvári Magyar Napokon:

Augusztus 22.
Színpad és színházi figurák készítése, színezése kartonból és hurkapálcikákból

Augusztus 23.
Ékszerkészítés (karkötő, nyaklánc, könyvjelző)

Augusztus 24.
Hűtőmágnes készítése (maszkok, állatfejek, virágok)

Augusztus 25.
Körmönfonás (kulcstartó, könyvjelző, hajpánt készítése)

Minden nap felnőtt- és gyermekkvízzel, illetve színházi totóval várjuk az érdeklődőket.