Ruzitska 150. – emlékhangverseny

Ruzitska 150. – emlékhangverseny. Közreműködik a Szent Cecília kórus és zenekar. Koncertmester: Vincze-Dallos Csilla. Vezényel: Potyó István
Emlékhangverseny Ruzitska György halálának 150. évfordulója alkalmából. Közreműködik a Szent Cecília kórus és zenekar. Koncertmester: Vincze-Dallos Csilla. Vezényel: Potyó István.
Ruzitska György (1786. február 10., Bécs – 1869. december 2., Kolozsvár) a reformkori Erdélyi zenei életének egyik kulcsfigurája volt. Hosszú élete, több évtizedes pályája során a cseh felmenőkkel rendelkező, Bécsben nevelkedett muzsikus majdnem hatvan évet a „zenei glóbusz egyik végvárában”, Kolozsvárt és a város vonzáskörzetében töltött. Személyében a 18. század végének és a 19. század elejének tipikus, sokoldalú művésze a modern, szakképzett muzsikus és pedagógus alakjával fonódott össze. Munkássága szorosan kötődött a legelső magyar tannyelvű zeneoktatási intézményhez, a helyi Muzsikai Conservatoriumhoz, a kolozsvári Nemzeti Színházhoz, a Szentháromság (Piarista) templomhoz és a Római Katolikus Főgimnáziumhoz.