Szőcs Margit: Boldizsár a repülő meseszőnyegen és Markus Majalouma: Apa, menjünk gombászni! – kettős gyermekkönyv-bemutató

Szőcs Margit: Boldizsár a repülő meseszőnyegen és Markus Majalouma: Apa, menjünk gombászni! – kettős gyermekkönyv-bemutató. Szőcs Margit szerzővel, Márton Éva illusztrátorral és Jankó Szép Yvette fordítóval Rostás-Péter Emese beszélget.

 

Szőcs Margit: Boldizsár a repülő meseszőnyegen
Fiatal nagymamaként írja legújabb meséit Szőcs Margit, Boldizsár, a kisunoka naponta szolgáltat újabb és újabb alapanyagot a szerzőnek. A történetek a mindennapok eseményeitől indulnak, de a gyermeki képzelet röpíti, gombolyítja tovább azokat. A meséket a felnőtt nyitottsága, a közös családi játékok mellett a rendkívül érzékletes képi megformálás teszi feledhetetlen olvasmánnyá. Boldizsár, akárcsak irodalmi társai – Kobak vagy Barni – plasztikusan használja a nyelvet: kifordítja-befordítja, a képzeletet valósággá, a valóságot képzeletté formálja. A nyelv világteremtő erejét használja ki a mesélő is, amikor Boldizsár kalandjait a fantasztikumba emeli át.

Markus Majalouma: Apa, menjünk gombászni
Az Apa-sorozat újabb könyve most is igénybe veszi nevető-izmainkat. A nagy napon, amikor Apa hazahozza a család várva várt új autóját, a Rózsadombi gyerekek bejelentik, hogy készen állnak a délutáni gombavadászatra. Ugyan kimerült édesapjuk nem emlékszik semmilyen előzetes megbeszélésre, végül beadja a derekát, és kezdődhet az izgalmas, bolondos gombászkaland! A gombavadászat, Apa örömére, elsőre ártatlan szórakozásnak ígérkezik, ám csakhamar kiderül, hogy Apának (újra) csalódnia kell. Annamari ezúttal sem szeretné mellőzni az erdei sétához illő nehéz berendezési tárgyakat, bátyjai pedig kihalt őslények nyomába erednek.