Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

A Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye országos gyűjtőkörű szakmúzeum, melynek alapfeladatai közé tartozik a magyar és az egyetemes játékkultúra tárgyi és szellemi értékeinek gyűjtése, tudományos feldolgozása. Az ősi eredetű csigacsont játékoktól a népi játék tárgyakon és a polgári élet játékvilágán át a környező országok és távoli népek játékkultúrájának tárgyai és hagyományai is fellelhetők gyűjteményünkben. A családi hagyatékok különleges há)eret rajzolnak az egyes tárgyak mögé a 19. század második felének és a 20. század első évtizedeinek polgári életéről.
2019-ben megújult állandó kiállításunkkal várjuk látogatóinkat. A hozzánk látogatók műhelyünkben kipróbálhatják a játékkészítést. A kézműves tevékenységek melle) az Aprók Tánca, a Sárkányeresztő Találkozó és a Társasjáték napok és szakmai workshopok tartoznak állandó programjaink közé.

A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely foglalkozásai a 10. Kolozsvári Magyar Napokon:

A négy nap során kipróbálhatsz hasonmás régi játékokat. Ezek mellett készíthetsz saját bűvészkellékeket, optikai játékokat, légyfogó játékot, valamint játéktörténeti kvízünkkel érdekességeket tudhatsz meg a játékok világáról.