Tragor Ignác Múzeum

A Tragor Ignác Múzeum 2013-tól Vác Város Önkormányzatának fenntartásában működő területi múzeum, melynek feladata a város és környéke szellemi és anyagi örökségének megőrzése. Múzeumunk régészeti, helytörténeti, néprajzi és művészettörténeti gyűjtőkörrel védi, gyűjti, őrzi, feldolgozza és bemutatja az emberi múlt tárgyi emlékeit, dokumentumait és szellemi örökségét. Kiállítóhelyeinket a város centrumában találják, több helyen és épületben. Leglátogatottabb kiállításunk a méltán nemzetközi hírű “Memento Mori”, mely a váci domonkos kripta 18. századi leleteit mutatja be.
Kiállításaink mellett rendszeresen tartunk különböző foglalkozásokat is.
A múzeum 1990-ben vette fel Tragor Ignác nevét. Tragor a helytörténet jeles kutatójaként, a Váci Múzeum Egyesület elnökeként nagyon sokat tett a város és környéke múltjának megismeréséért, tárgyi emlékeinek és dokumentumainak megmentéséért.

A Tragor Ignác Múzeum foglalkozásai a 10. Kolozsvári Magyar Napokon:

Memento Mori kiállításunkhoz kapcsolódóan kicsiket és nagyokat egyaránt vár majd múzeumpedagógiai foglalkozás: a kriptaleletek között talált szentképek alapján készült memória kártyajátékkal fejleszthetik szellemi képességeiket, valamint kézműves foglalkozásra is lehetőség nyílik, melynek keretében némi kézügyességgel mindenki elkészítheti saját szentképét is, papírcsipke, karton, szalag és különböző szenteket ábrázoló képecskék segítségével. A festett koporsókon található virágokmotívumok alapján pedig különböző alapanyagokból elkészíthetjük az emlékezet virágait is.
Régészeti kiállításainkhoz kapcsolódóan a résztvevők kipróbálhatják egyedi múzeumpedagógiai kirakós játékainkat, melyek segítségével az elmúlt korok embereinek életével, lakóhelyeikkel, viseletükkel, továbbá Múzeumunk kiemelkedő leleteivel ismerkedhetnek meg.
Különleges viseletrekonstrukcióink segítségével egy fénykép erejéig reneszánsz és barokk váci polgárok bőrébe bújva mindenki számára megörökíthető lesz a váci Múzeummal való találkozás élménye.