Felavatták Ditrói Ervin mellszobrát a Művészeti Múzeumban

A napokban zajló számos programpont között nemes eseménynek adott otthont szerda délután a Bánffy-palota. Ditrói Ervinnek, a múzeum egykori alapító-igazgatójának állítottak emléket fia, Ditrói Tamás szobrász alkotásával, a család adományából.
A Kolozsvári Művészeti Múzeum a háborús évek után Ditrói munkássága nyomán szerveződött, aki Lucian Nastasă-Kovacs, jelenlegi múzeumigazgató elmondása szerint, mindenesként vette ki részét a munkából, és megköszönte a mecénási felajánlást a jelen levő Ditrói Ancának és az unokának.
Az eseményen jelen volt Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, aki örömét fejezte ki, hogy az avató megvalósulhatott, és az istenek kegyeltjének nevezte az intézményt, üdvözölve a Ditrói család felajánlását.
Az 1917-ben Kolozsváron született és 10 éve Izraelben elhunyt Ditrói Ervin művészettörténész nagy álma valósult meg, hogy szeretett intézményébe térhetett most vissza. Ditrói szerette a szépet, és mindig is szeretett volna a művészetekkel foglalkozni, ez a szellemiség az egész családra hasonlóan jellemző – hangzott el az unoka részéről, aki kedves történetekkel és furulyajátékával méltó módon emlékezett szeretett nagyapjára. A fiatal hölgy már Izraelben született, de románul és magyarul is megtanult. Az emlékezés az egykori jóbarát, Ledninczky Béla anekdotázásával folytatódott, aki fényképekkel, érdekes igazolásokkal érkezett. Egyik ilyen az a felolvasott kis cetli, melyben Ditrói aláírva, lepecsételve igazolja késő éjszakába nyúló beszélgetésüket barátja feleségének bizonyítandó. Számos érdekes történet mellett talán az unoka által elmondott bizonyítja leginkább Ditrói szépszeretét, aki ha meglátott egy süteményt, sajnálkozott, hogy azt meg kell enni, hiszen annyira szép.
A Művészeti Múzeum egykori igazgatója ezentúl az emeleti első teremben várja a látogatókat, és munkásságával buzdít a művészetek, a szép szeretetére.