Nagyszeben-fejtágító a Bocskai-házban

A Bocskai ház adott otthont a filmvetítésnek, ahol Budrala Dumitru Sibiu 825 című filmje volt látható, továbbá itt került sor Kovács Géza Erdélyi városok című könyvsorozatának, Nagyszebennel foglalkozó kötetének bemutatójára. A film idén készült, forgatókönyvét Kató Csilla írta.
Bőséges alapanyagból dolgozik az alkotás, hiszen, mint ahogy a címe is elárulja, Nagyszeben idén 825 éves. A város sorsának alakulását kíséri végig a történelem századai során, a kezdetektől napjainkig. A film nagy erőssége, hogy nem számadatokat közöl, hanem érdekfeszítő tartalmat, Nagyszeben borongós századait helyezi górcső alá, és hogy ezen nehéz időkből hogyan állt újra talpra (például a pestisjárvány pusztítása után hogyan emelkedett újra Kelet-Közép-Európa egyik legfontosabb kereskedelmi, kulturális és vallási központjává). A film szépen fényképezett, látványos, hűen illusztrálja Nagyszeben szépségét.
Kovács Géza könyve minden információt tartalmaz, amire a városba látogatónak szüksége lehet, és ez nem csupán a történelmi tényekre, helyszínekre, térképekre értendő, mivel a könyv tartalmaz szálláshelyajánlatokat, étkezési lehetőségeket, azt, hogy ezek hol fellelhetőek, és még sok egyéb dolgot, így a könyv tökéletes útitárs lehet a Nagyszebenbe látogató számára. A filmvetítés végén megvásárolható volt a kötet, szép számban el is kelt.