Nem talált legyőzőre Erdős Viktor nagymester az V. Erkelt Ferenc Sakknapokon

Idén is neves magyar sakknagymester tette tiszteletét a Nagy Elek üzletember fővédnöksége alatt zajló V. Erkel Ferenc Sakknapokon. Polgár Judit, Almási Zoltán és Portisch Lajos után Erdős Viktor adott szimultánt a kolozsvári sakkozóknak, akik számára nem sok babér termett, mivel az U14 korosztályos világbajnok és felnőtt egyéni magyar bajnok még csak döntetlent sem engedélyezett, mind a 30 sakkozó elvérzett vele szemben. A teljesítmény értékét növeli, hogy előzetesen 25 játékos regisztrált a szimultánra, ám Erdős Viktor felajánlotta, hogy az első órában kiesők helyére további jelentkezők léphetnek, így végül 30-ra emelkedett az ellenfelek száma.
A felvezető beszélgetésen elhangzott, hogy a nagymester nyolcéves korában ismerkedett meg a játékkal, hat évre rá pedig már első helyen végzett a 14 éven aluliak világbajnokságán. Az U16-os csapatvilágbajnokságon tagja volt az első helyet szerzett magyar válogatottnak, U18-ban és a felnőttek között is magyar bajnokságot nyert. A nagymesteri címet 2007-ben szerezte meg. Legmagasabb Élő-pontszáma 2661 volt 2013 októberében, jelenlegi mutatója 2603.
Erdős Viktor elmondta, az összes világbajnok inspirálta valamilyen formában, de különösen Garri Kaszparovra néz fel, akinek a Visuvanátan Ánand elleni párosmérkőzését meghatározó élményként említette. Kaszparovon kívül a szintén orosz nagymester Peter Szvidler az, akinek a gyors, agresszív stílusát imponálónak találja. A sakkozás mellett olvas, zenét hallgat, szereti a filmeket, és fontosnak tartja, hogy kövesse a világban zajló eseményeket. Az elitmezőny számos tagjával megmérkőzött, megfogalmazása szerint a sakk a személyiségek harca.