Programszirmok a Borutcában – a Virágos Kolozsvár-sátor eseményei

Idén nem csupán a minőségi borok és az árnyék miatt érdemes a Borutcába menni, mivel a Virágos Kolozsvár városszépítő egyesület standja a Farkas utcából a Fogoly utcába költözött.
A városszépítő egylet múltja egészen az 1850-es évekig nyúlik vissza, Haller Károly, Kolozsvár egykori polgármesterének nevéhez fűződik. Ezzel kapcsolatosan készült egy fotókiállítás, melyen a Haller Károly élete alatti Kolozsvár látható minden nap 10–16 óra között. Emellett az egyesület rengeteg további programot kínál, többek között Vitus Csaba fűszernövény-termesztő válaszol a „hogyan válasszuk, hogyan ápoljuk, hogyan szaporítsuk, hogyan fogyasszuk” kérdésekre – a találkozóra csütörtökön kerül sor.
Pénteken délelőtt 10-től Nagy-László Kinga tájépítész segíti virágdíszek készítésében az érdeklődőket, 16:30-tól pedig Orbán Sándor növényvédő mesél a legfontosabb növényápolási tudnivalókról, segít a növénybetegségek felismerésében és kezelésében. Szombaton is reggel 10-kor kezdődik a program, virágkereső versenyre invitálnak minden kedves érdeklődőt, ahol a cél az, hogy egy térkép segítségével a központban elrejtett virágok közül minél többet megtaláljanak a versenyzők. A legleleményesebbek jutalma a megkeresett virág és egyéb ajándékok. Ezzel párhuzamosan kerül megrendezésre a virágcserebere, ha valaki új növényre áhítozik, netán kicserélné megunt növényét, bátran tegyen vele egy próbát.
Lévén jóval nyugalmasabb helyszínre költöztek, és rendelkezésre áll egy kisebb zöldövezet, vannak állandó gyerekprogramok is a Virágos Kolozsvár-sátorban, így a szülők bátran vihetik a kicsiket, hogy ők is belekóstoljanak a kézműves sarok nyújtotta tevékenységekbe, vannak például óriás kifestők, de cserépdíszítésre és drótvirág-készítésre is lehetőség van.
Szépítsük együtt Kolozsvárt a magyar napok alatt is – erre bátorít mindenkit az egyesület, tegyünk hát eleget kérésüknek!