Muzeul Naţional Maghiar

Despre muzeu

Széchényi Ferenc a făcut parte din cea mai renumită familie aristocrată maghiară. În anul 1802, acesta a donat statului maghiar propria colecţie inestimabilă de cărţi, medalii, picturi și hărţi. În anii următori, aristocraţi şi oameni bogaţi au donat şi ei multe cărţi şi relicve istorice valoroase. În acest fel, a început concepţia Muzeului Naţional Maghiar. Muzeul a fost construit de arhitectul Pollack Mihály în stil clasicist, în anul 1837. În anul 1846, s-a deschis prima expoziţie în clădirea muzeului.

La 15. martie 1848 a fost proclamat pe scările muzeuliui cererile Revoluționarilor Tineri pentru libertate şi renașterea identitaţi naţionale maghiare.

 

Roba de încoronare

Muzeul deține o relicvă de o valoare inestimabilă: mantia care se folosea în ceremoniile de încoronare a regilor maghiari. Pe ea se pot citi numele Sfântului Ștefan şi a soției sale, Gizella. Această relicvă din anul 1031 a fost donată pentru bazilica Székesfehérvár. A fost făcută din mătase de Bizanț și brodată cu fire de aur. Din secolul XIII, aceasta a fost folosită la încoronarea regilor.