Vargyasi Levente: Văcari – Zámborszki Ákos: Vecinii noștri, maghiarii, România

Vargyasi Levente: Văcari (2017, 51 minute), film documentar

Filmul prezintă situația reală a crescătorilor de bovine din Trei Scaune (Transilvania), în perioada 2015-2017. Vom vedea desfășurarea în paralel a sorții mai multor crescători de animale: președintele asociației, micul fermier tradițional, fermierii și asociația, marele crescător de animale de carne, preocupat de dezvoltarea afacerii. În afară de acești fermieri, vom întâlni și reprezentanții asociațiilor de apărare a intereselor fermierilor și a diferitelor organizații.

Logica asocierii stă la baza oricărei încercări de supraviețuire cu sorți de izbândă. Realizatorii au fost prezenți la înființarea asociației și au însoțit fermierii în capitală, unde aceștia au participat la un protest împotriva prețului scăzut al laptelui la achiziție. Ötvös Mózes, președintele și decanul de vârstă al Asociației Crescătorilor de Bovine, el însuși un fermier activ, luptător neobosit pentru cauza micilor fermieri, este cel care unifică într-un fir comun toate întâmplările prezentate în film. (sursa: filmtett.ro)

Zámborszki Ákos: Vecinii noștri, maghiarii, România (2013, 52 minute), film documentar

Opinii despre trecutul, prezentul și viitorul minorității maghiare din Europa. O imagine sintetic-unitară despre situații și mentalități similare regăsite în patru țări complet diferite. Imunologia și anatomia unei traume istorice.

Douăzeci și unu de jucători din totalul de 22 din naționala României sunt maghiari din Transilvania.Când îmbracă culorile echipei din Miercurea Ciuc, românii îi fac bozgori. Se spune că bozgor înseamnă fără patrie, însă, în calitate de jucători selecționați la națională, reprezintă România. Cum reacționează băieții la intonarea imnului României? Cât de tare se tem azi românii că Secuimea va fi ruptă din România? (sursa: filmtett.ro)