Színészek zenekarban

Színészzenekarok fergeteges koncertjeitől volt hangos a Bánffy-palota udvara kedden a délutáni óráktól egészen késő estig. Szám szerint öt színház többnyire színészek által alkotott együttesét láthatta a közönség. A találkozót a nagyváradi Szigligeti Band indította el útjára, őket követte a székelyudvarhelyi Actor’s Dzsem Session, a sepsiszentgyörgyi Tesztoszteron Zenei Alakulat, a budapesti A Grund – vígszínházi fiúzenekar, valamint a kolozsvári Loose Neckties Society. Mindenik csapat hihetetlen koncertélményt nyújtott közönségének, így erről talán ennyi elég is: zseniálisak.
Sokkal érdekesebb viszont, ha picikét inkább belelesünk néhány háttérinformációba.
Az udvarhelyi csapat például 4 éve kezdte működését. Tóth Árpád, a zenekar gitárosának elmondása szerint, örömzenélésnek indult a dolog, pusztán önmaguk szórakoztatására csinálták. Hamar kiderült, hogy zenélni nem tudtak, így maradt az öröm, bár ez a szellemes meglátás szemenszedett hazugságnak hat a hallottak, látottak fényében.
Hét éve mutatta be a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, Andzrej Saramonowicz lengyel drámaíró Tesztoszteron című darabját Zakariás Zalán rendezésében. Az előadás úgy ér véget, hogy a szereplők zenélnek egyet. Innen jött az ötletet és a zenekar neve is a sepsiszentgyörgyi csapat esetében, amelynek három tagja játszott az előadásban, ők, ugyanakkor Zakariás Zalán is a zenekar tagjai. Kolozsváron most játszottak másodszor, csak oda mennek, ahová hívják őket, nem egy törtető zenekar. Kolcsár József azt is elárulta, hogy senki nem zenész közöttük, egyikőjüknek sincs zenei végzettsége, viszont nagyon élvezik, amit csinálnak. Ezt ezúttal is szépen bebizonyították.
A Grund srácai, az A Pál utcai fiúk musical próbái alatt szerették meg egymást, már akkor sokat zenéltek együtt. Erre figyelt fel Fesztbaum Béla, aki egy este összehívta a fiúkat, és előállt a zenekar ötletével. A válasz azonnali igen volt, ekkor kezdtek el gondolkodni, milyen dalokkal, mit szeretnének üzenni a világnak. A válasz egyszerű: a Grund életérzésről kívánnak beszélni, kiütve a színház falait, el akarják mondani mindenhol, ahol csak lehet, hogy a Grundon lenni jó, együtt lenni jó, összetartozni jó. Wunderlich József azt mondja, mindennek csodálatos többlettartalma van itt Kolozsváron, ahol már játszották a Pál utcait, nagyon szeretik az embereket, ezt a csodálatos várost, és borzasztóan megszerettek ide jönni. A Grund utolsó nyári koncertje történt itt Kolozsváron, teljesen megtelt a Bánffy-palota udvara, ez is bizonyítja, hogy a fiúk üzenete elér az emberekhez, a Grund mindenkié. Hatalmasak voltak.
A napot a házigazda Loose Neckties Society zárta, elbúcsúzva minden csapattól, fergeteges koncertjükkel méltón zárva ezt az egyedülálló délutánt.