Szoros kulturális együttműködés Kolozsvár és Budapest II. kerülete között

Szerda délelőtt sajtótájékoztatót tartott a Vallásszabadság Házában Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Láng Zsolt, Budapest II. kerületének polgármestere, Nagy Péter, a Vallásszabadság Házának kultúraszervezője és Dolhai István, a Marczibányi Téri Művelődési Központ igazgatója. A sajtóeseményen elhangzott: kolozsvári civil egyesületek és a II. kerületi önkormányzat korábban együttműködési megállapodást írt alá, s jelenleg is azon dolgoznak, hogy a lehető legszéleskörűbb kulturális együttműködést hozzák létre.

„Budapest II. kerületének közössége és a kolozsvári magyarok között szeretnénk szorosra fűzni a kapcsolatot, elsősorban kulturális projekteken keresztül. Az együttműködés már tíz évvel ezelőtt elkezdődött, négy éve pedig még komolyabbá vált. Idén már hivatalos formában is kifejeztük együttműködési szándékunkat, a jövőben pedig további egyházi- és oktatási intézményekkel, civil szervezetekkel szeretnénk bővíteni az együttműködők sorát” – jelentette ki Gergely Balázs, aki rámutatott: júniusban részt vettek a kerület napjain, amikor a hivatalos együttműködési megállapodás aláírására is sor került. „Jól működő, élő és erős kapcsolatot szeretnénk kialakítani, célunk, hogy lehetőségeink szerint ott legyünk egymás rendezvényein, s ismerjük meg egymás értékeit” – mondta a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője.

Láng Zsolt felszólalása elején gratulált a Kincses Kolozsvár Egyesületnek ahhoz a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjhoz, melyet az augusztus 20-i nemzeti ünnepen kapott meg a szervezet, majd örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a II. kerület és Kolozsvár között dinamikusan fejlődő kapcsolat van. „Számtalan előadó, művész látogatott el kerületünkből Kolozsvárra – és fordítva. Büszkék vagyunk rá, hogy hivatalosan is együttműködési megállapodást köthettünk, otthoni munkánknak pedig fontos része, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy kötelességünk foglalkozni közös jövőnk építésével” – mondta a polgármester.

„A Kolozsvári Magyar Napok egy rendkívül sikeres rendezvény, a mostani, tizedik évforduló pedig jó lehetőséget teremt ahhoz, hogy összegezzük: a rangos kulturális fesztivál milyen kiemelkedő helyet foglal el a magyar kultúrában. Ezt bizonyítja az is, hogy Budapest is arra törekszik, hogy megjelenjen a fesztiválon” – mondta Gulyás Gergely, aki üdvözölte a II. kerület és Kolozsvár együttműködését.

A sajtótájékoztató végén Dolhai István elmondta: céljuk minél több kulturális tartalommal feltölteni az együttműködést, s fontosnak tartja, hogy ez a kapcsolat két irányú legyen. Hozzá csatlakozva Nagy Péter elmondta: céljának tekinti, hogy minél több oktatási intézmény és civil szervezet is bekapcsolódjon a kezdeményezésbe, s az így létrejövő együttműködés nyomán mindenki megtudná, milyen kulturális értékeket rejteget Kolozsvár és Budapest II. kerülete.