A kolozsvári sétatér – Szőcs Géza-emlékest

Előadók: Szilágyi Enikő színművész és vendégei: Demény Balázs zongoraművész, Cári Tibor zeneszerző és Szabó J. Attila csellista.

 

SZILÁGYI  ENIKŐ 

Tárt  karokkal várják  a  New   York-i,  berlini,  londoni,  brüsszeli és  párizsi színházak..  Amikor a színpadra lép, és   felcsendül   szívbe   markoló  mezzoszopránja, szavainak érzéki erejével mélyen  megérinti  a  közönséget.  Érzelemgazdag   előadásmódjával   egyszerre letaglóz és felemel, elementáris erővel  emlékeztetve minket emberi mi­ voltunkra.

Egyedülálló tehetsége méltó rangot biztosított számára a leghíresebb sanzonénekesek  és  szinművészek sorában.  

Szilágyi Enikő, magyar–származású erdélyi  menekült… akárcsak  Bartók Béla. Született Kolozsvárott. A marosvásárhelyi Színház- és  Filmművészeti  Egyetem diákja,  majd  diplomása. Jóval  tanulmányai befejezése előtt  rádiómikrofonnal a kezében énekel,  televíziós stúdióműsorokban lép  fel, filmkamerák előtt  és  színpadon játszik.  Románia  nagy egyetemi városaiban és kulturális központjaiban vendégszerepel.

Négy  évet  él Belgiumban, megszerzi a belga  állampolgárságot, aztán  Magyarországra, illetve Franciaországba költözik.

Első számottevőbb szerepeinek klasszikusan népies repertoárja a háború utáni legendás Berliner Ensemble, illetve  a Jean  Vilar-féle Párizsi Nemzeti Népszínház darabjaira emlékeztet: Marguerite Duras, Beckett, Heiner Müller, Pirandello, Euripidész, Ibsen, Schiller, Dosztojevszkij, García Lorca, Goldoni, Arthur Miller, Shakespeare, Szophoklész, G. B. Shaw, Machiavelli és Brecht – ez utóbbinál a Koldusopera Pollyjának szerepében. Mintegy hatvan színházi és húsz filmszerep.

Számos elismerést kapott: a legjobb női szereplőnek járó díjat a Román Ifjúsági Színházak Fesztiválja alkalmából; a legjobb női szereplőnek járó díjat a Román Filmszemlén; színházi munkásságáért  Magyarországon pedig az év legjobb színházi színésznőjeként négyszer is nívódíjat kapott, Kazinczy dijat a legszebb magyar beszédért és  a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét 2002 ben.

2000 körül a színházi munkássága mellett a dal műfaja –  azon belül  a francia sanzonok világa – felé  fordul, és saját megzenésített művei mellett olyan előadók szerzeményeiből válogat, mint Édith Piaf, Boris Vian, Léo Ferré, Jacques Brel, Barbara vagy Kurt Weill. Számos országban fellépett már, és több mint ezer ilyen dalestet tudhat maga mögött. Kiváló kritikákat kapott: a jellemzően kedvező visszhang mellett előadásait mindenütt mély megrendülés egyöntetű lelkesedés és érdeklődés  kísérte. 

Szilágyi Enikő ma, Budapesten és Párizsban él, a Duna és a Szajna-parttól nem messze, és a legrangosabb színházak – a Théâtre Déjazet, a Théâtre Lucernaire, a Salle Gaveau, a Palais de la Paiva és a Théâtre des Nouveautés – színpadjain lép fel…. miközben Budapesten és  Erdélyben  is rendszeresen láthatja, hallgathatja a közönség. 

2017-ben a Francia Köztársaság Kulturális Minisztériuma a  Művészet és Irodalom Lovagrenddel tüntettek ki kimagasló művészi munkájáért.

 

Cári Tibor, zongorista és UNITER-díjas zeneszerző, a Temesvári Egyetem Zeneművészeti Fakultásán végzett. Pályafutására nagy hatással volt Victor Ioan Frunză rendező. Jelentős színpadi és filmzenei tapasztalattal rendelkezik, több mint 250 produkcióban működött közre külföldön és Magyarországon egyaránt. 2006-2007-ben a Színházi Kritikusok Díjára jelölték es 2019-ben meg is kapta a “ 10 “ cimu  Budapesti Radnoti eloadas zenejeert, valamint elnyerte a “Magyar Kulturális Minisztérium díját” a Kisvárdai Diaszpóra Magyar Színházak Fesztiválján, 2019-ben pedig a POSZT-on átvehette a legjobb zeneszerzőnek járó díjat. 2013-ban atvehette az Uniter dijat is.

 

Demény Balázs a fiatal zongoraművész nemzedék egyik kiemelkedő tehetségének számít. A 19. Ile de France, a Lagny-sur Marne, a Hans von Bülow és a Carl Filtsch nemzetközi zongoraversenyek első díjasa, a Nemzetközi Chopin Zongoraverseny (Budapest) második díjasa. Az 1989-ben született, Anda Géza ösztöndíjas művész rangos koncerttermek és fesztiválok meghívottja volt már: többek között a Művészetek Palotájának „Bartók Béla” Nemzeti Hangversenytermében, a Gasteig Münchenben, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Raidingi Liszt Fesztiválon, a bukaresti Atheneumban, a Milánói Világkiállításon vagy a Yokohama International Piano Concert Seriesben is fellépett már.

Emelett az “ISA Prag-Wien-Budapest” Fesztivál és mesterkurzus Kodály és “Pianist” díjasa, az “S. Toduță” Nemzetközi Zongoraverseny és a bukaresti Magyar Zene Fesztiváljának első helyezettje. A Budapest Music Centerben vette fel legújabb Schumann-Bartók lemezét, 2011-ben “A Liszt Memorial Year” címmel jelent meg szólólemeze. Zenekari szólistaként rendszeresen fellép itthon és külföldön egyaránt, olyan karmesterekkel mint Jesús López-Cobos, Ligeti András, Hollerung Gábor, Ken Takaseki, Hámori Máté, Jankó Zsolt, Horváth Gábor, Horváth József, Theo Wolthers, Alfonso Saura, Ion-Ilarion Galati és sokan mások.

 

Megosztás:

Dátum

2021. aug. 20.

Időpont

6:00 pm - 7:00 pm

Helyszín

Református Kollégium udvara
Kategória

Főszervező

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa

További szervezők

Kincses Kolozsvár Egyesület

Leave a Reply