Húszéves a Sapientia EMTE: Férc-Solo ipse

FércMira Marincas kiállításának megnyitója.

A megnyitón laudál: Németh Júlia, művészetkritikus és Iakob Attila, történész

Mira Marincaș képzőművész, született Szatmárnémetiben.

Tanulmányait a szatmárnémeti „Aurel Popp” Művészeti Líceumban végezte, ezt követően felvételt nyert a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem Fotó-Videó-Digitális Képfeldolgozás szakára. Az alapképzés elvégzése után, a grafika szakon folytatta a mesterképzést. 2015-től a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjuktusa.

Mira Marincaș tagja több művészeti egyesületnek, melyek közül említésre méltó a kolozsvári Barabás Miklós Céh, az Erdélyi Audiovizuális Archívum, a Suma Egyesület, valamint a franciaországi Art in Situ Művészeti Egyesület.

Fotó- és vegyes technika személyes kiállítása „Férc-Solo ipse” címmel augusztus 18. és szeptember 5. között megtekinthető a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban (Bánffy-palota). A kiállítás megnyitójára 2021. augusztus 18-án, szerdán, 17:00 órától kerül sor. A nyitóbeszédet Németh Júlia, művészetkritikus és Iakob Attila, történész tartja. A kiállításnak otthont adó négy terem körforgást alkot a kiállítás négy fő teste között: a Solo ipse, az Orarum Libertas, a Perplexor inkognitus és a Fragmentarium sorozatok között.

A képzőművész így vall a tervezett kiállításáról:

,,A Solo ipse kiállítás címe a művészi hitvallás újra feltalálása. Korábban a határok művésze voltam, és kerestem a megbékélést a tanú absztrakt és ábrázolt valósága között, aki mindent a kamera lencséjén keresztül lát. A kiállítás töredezett, tematikus szigetekkel, különböző technikákkal: a direkt fényképezéstől az analóg fényképezésig, a fényérzékeny emulzióval végzett grafikai kísérletektől, a festésig és a hímzésig. 4 terem 4 tematika és 4 stílus kibontakozása.”

Megosztás:

Dátum

2021. aug. 18.

Időpont

5:00 pm - 6:00 pm

Helyszín

Bánffy-palota / Kolozsvári Művészeti Múzeum - Főtér 30. sz.
Piața Unirii 30, Cluj-Napoca 400000

Főszervező

Sapientia EMTE Kolozsvári Kara

További szervezők

Kincses Kolozsvár Egyesület
Művészeti Múzeum

Leave a Reply