Húszéves a Sapientia EMTE: Blos-Jáni Melinda (szerk.): Belső képek. Dr. Hintz Györgyné Boros Ella (1885–1975) műkedvelő fényképész hagyatéka.

A könyvbemutatón Blos-Jáni Melinda, Bokor Zsuzsa, Gaal György, Mira Marincaș és Újvári Dorottya szerzőkkel Pál Emese művészettörténész beszélget.

 

A kiadvány célja Erdély vizuális örökségének az ismertetése, szakmai szempontok szerinti értelmezése. Központjában egy kolozsvári műkedvelő női fotográfus, Hintz Györgyné Boros Ella hagyatéka áll, az ő fotóit mutatjuk be, helyezzük el a megfelelő kontextusba. A kötet terve a művészettörténeti monográfiák követelményeinek a figyelembevételével készült, ennek megfelelően szakszövegekből és forrásértékű képek gazdagon adatolt sorozatából áll. Hintz Györgyné Boros Ella fotói vizuálisan érdekesek ugyan, azonban mégsem művészi értékük teszi relevánssá ezeket a képeket, hanem a sajátosan női perspektívája. A kolozsvári felső polgári réteghez tartozó Hintz családról főként a város központjában lévő patikát jegyezte fel a helytörténet és a köztudat, azonban a több generáción át öröklődő bolton túl a család életéről, mentalitásáról keveset tudunk. Ez a fényképgyűjtemény azért releváns, mert a család női tagja fényképezőgép iránti vonzalmának köszönhetően betekintést kaphatunk a kolozsvári polgári miliő működésébe és a hivatali ügyeket vezető férfiak mögött megbújó nők életvitelébe. A kiadvány szöveges részei inkább egy szakmaibb közönséget szólítanak meg (fotótörténettel, művészettörténettel, antropológiával, történelemmel foglalkozókat), míg a képeket közlő album része szélesebb közönséget, helytörténészeket is érdekelhet.

Megosztás:

Dátum

2021. aug. 19.

Időpont

2:00 pm - 3:00 pm

Helyszín

Református Kollégium udvara

Főszervező

Exit Kiadó

További szervezők

Sapientia EMTE Kolozsvári Kara

Leave a Reply