Huszka Jenő – Szilágyi László: Sissi, a magyar királyné

A MONARCHIA OPERETT BEMUTATJA

Huszka Jenő – Szilágyi László:

Sissi, a magyar királyné

(Erzsébet)

című kétrészes operettjét.

Díszbemutató: 2021. június 12., Gödöllő

Budapesti bemutató: 2021. augusztus 15., Városmajori Szabadtéri Színpad

A Monarchia Operett elnevezésű társulat ‒ amelynek vezetője Kollár Péter Erik táncoskomikus-jelmeztervező ‒ több mint 10 éve alakult. Célja a nemzetközi, valamint a hungarikummá nyilvánított magyar operett népszerűsítése. Magas szinten éneklő, illetve táncoló szólisták, egyedi koreográfiák, látványos jelmezek, érzékekre ható színpadkép és komoly zenekari hangzás jellemzi a társulat igen színvonalas előadásait. Magyarországi fellépésein kívül a Monarchia Operett számos nemzetközi turné alkalmával is öregbítette a műfaj hírnevét: az Amerikai Egyesült Államokban, Izraelben, Luxemburgban, Németországban, Oroszországban, sőt Erdélyben is.

Huszka Jenő operettje igazi, nemzeti érzelmeket erősítő, humorral és szerelemmel átitatott darab, amely gróf Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar monarchia későbbi külügyminisztere és Erzsébet királyné (Sissi) beteljesületlen, történelmileg nem igazolt szerelméről szól.

Erzsébet királyné, köztudomásúan szerette a magyarokat, s a nép is benne látta megmentőjét. A szabadság iránti vágy fűtötte Sissi és a magyarokkal szemben heves ellenérzéseket tápláló anyósa, Zsófia főhercegnő, között gyakorta dúltak ellentétek. Így nem csoda, hogy a fiatal császárné szimpatizált a magyarokkal, érzéseikkel; ami az osztrák udvar rosszallását eredményezte. Gróf Andrássy Gyula pedig a magyarság számára próbált kiutat keresni a szabadságharc leverése és az azt követő véres megtorlások utáni elkeserítő, újabb fegyveres forradalommal fenyegető helyzetből. A grófnak a császárné iránti heves rajongása és forró szerelme viszonzásra talált Sissi részéről, azonban vágyaiknak a politika emelt gátat, s szerelmük pusztán egy meghitt csókban teljesülhetett be. Kapcsolatuk, valamint Sissi magyarok iránti szeretete ennek ellenére is elősegítette a Kiegyezés létrejöttét. A történet fő fonalán kívül az operett még két történetet mesél el: a férjet kereső burgenlandi lány s a magyar kultúrát és mentalitást kedvelő osztrák férfi egymásra találását, valamint annak a gyerekkorban kezdődött szerelemnek a beteljesülését is, amely Erzsébet királyné egyik udvarhölgyét egy magyar forradalmárhoz fűzte.

Gyönyörű dallamok, szellemes versek és remekül ábrázolt szereplők jellemzik a darabot, amelynek átdolgozása során az eredeti, három felvonásos műből feszesebb tempójú, de az eredetire hűen reflektáló, modern, két felvonásos operettet hoztunk létre.

Előadásunkban többek között felhangzik két gyönyörűen megzenésített Petőfi-vers: a Szeptember végén és a Szabadság, szerelem, valamint az eredeti operett megrendítő Szegény magyar nép című dala is. Természetesen nem maradhatott ki a közismert Délibábos Hortobágyon és a Rózsám, viruló kis rózsám című szerzemény sem. Bekerült viszont a szerzőpáros két másik dala: az Én mától kezdve csak terólad álmodom a Mária főhadnagyból és a Csík-csicsóban a Gyergyói bálból. (E két operett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiből ihletődött.) Továbbá számtalan dal, palotás, illetve polka is fel fog csendülni.

 

 

A SZEREPOSZTÁS

Sissy (Erzsébet):  Denk Viktória

Gróf Andrássy Gyula: Árvai Dániel

Latkóczi Ida: Haraszti Elvira / Dezső Ágota

Neszmélyi Kálmán: Kádár Szabolcs János

Waldeck grófnő: Oszvald Marika

Stefi, a lánya: Szendy Szilvi

Flórián: Kerényi Miklós Máté / Kollár Péter Erik

Axamethy gróf – tábornok: Peller Károly

Latkóczi Ádám: Egri László

Közreműködik a Monarchia Operett zenekara és tánckara.

Díszlettervező: Rákay Tamás

Jelmeztervező: Kollár Péter Erik

Zenei vezető: Kéménczy Antal

Koreográfus: Szkáli Edina

Rendező: Kerényi Mikós Gábor – Kero®

 

 Jegyvásárlás az opera pénztáránál vagy az eventbook.ro oldalon. A helyek elfoglalása 19 óra előtt.

 

Megosztás:

Dátum

2021. aug. 17.

Időpont

7:30 pm - 10:00 pm

Helyszín

Kolozsvári Magyar Opera - Bartha Miklós u. 26-28. sz.
Strada Emil Isac 26-28, Cluj-Napoca 400023
Kategória

Főszervező

Kolozsvári Magyar Opera

Leave a Reply