Ludvig Daniella: Reggel a lovakat elvitték a háborúba

Széki gróf Teleki Andor naplója – Kolozsvár 1913–1916. A kötetet bemutatja: Kovács Attila Zoltán és Szebeni Zsuzsanna irodalomtörténészek. Házigazda: Kós Katalin.

“A nagy világesemények folytán ismét kezembe ragadom a tollat, hogy megírjam mi minden történt amióta Velencéből eljöttünk. Éppen egy hónapra a merénylet után kiütött a Szerb háború. Németország minden erőlködése dacára nem tudta az Oroszt semlegességre bírni és így közöttük kiütött a háború. Később a Német az Angolt kérte fel a Franciákkal és a Belgákkal együtt, hogy tartsák meg semlegességüket. A perfidus, álnok Anglia nemhogy semlegességét megtartotta volna, hanem még a franciákat is bujtogatta, hogy ne tartsák meg semlegességüket Németországgal szemben. Így aztán Anglia és Franciaország hadüzenete után kiütött a világháború. A szerbeknek tulajdonképpen azért izentük meg a háborút, mivel a demarchot nem fogadták el, ami abból állott, hogy a gyilkosokat büntessék meg, akik a trónörökös pár meggyilkoltatását szervezték. Jelenben nagyban folyik a háború, derék katonáink vitézül harcolnak a szerbek ellen.”
Ludvig Daniella összeállítása páratlan és egyedi a maga nemében, hiszen nemcsak a napló közreadása a jelen kötetterv, hanem a Telekiek története is. 

A gazdag képanyag mintegy kétszáz fotó feldolgozását jelenti, sok száz jegyzet és magyarázat kíséri a naplóközlést. A kötet színes és gazdag anyaga közelhozza az olvasónak a Monarchia Erdélyét, Kolozsvárt, Paszmost és a Teleki család mindennapjait. A korai tizenéves kamasz világlátása, véleményei persze felnőtt, családi és iskolai környezetének a nézeteit tükrözik, s ezek a vélemények, melyekből szinte külön-külön azonosíthatóan kihallani a korabeli hadijelentések és más sajtótermékek hanghordozását és mondanivalóját, itt-ott helyet kapnak a bejegyzésekben is. Csak sajnálnunk lehet, hogy hamar megszakadnak e feljegyzések, s nem követhetjük tovább 1916 után az első világháborús Kolozsváron fiatalemberré érő Teleki-ikrek életének a mindennapjait. A forrásszöveg felfedezése, gondozása, jegyzetelésének korántsem könnyű munkája, képanyagának válogatása Ludvig Daniella nagyon szorgos, értő és lelkes munkáját dicséri. Rátermettségét, a témához való ragaszkodását a naplóíró Andor és ikertestvére, Ernő életútját, felnőttkoruk hiteles történetét a szerző Erdélyi Odisszeia címen 2018-ban Kolozsvárott kiadott, gazdagon dokumentált kötetben rekonstruálta már. 

A kötethez Kovács András művészettörténész írt előszót.

https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/tortenelem-politika/a-lovakat-reggel-elvittek-a-haboruba#bovebb_ismerteto

Reggel a lovakat elvitték a háborúba – a kolozsvári Teleki Andor gróf 1913-1916 közti naplóját rendezte sajtó alá, látta el kommentárokkal, jegyzetekkel Ludvig Daniella televíziós szerkesztő, dokumentumfilmrendező. Vele beszélgetünk a most megjelenő kötetről, erdélyi illetve magyarországi televíziós, filmes pályafutásáról.

 

Megosztás:

Dátum

2021. aug. 19.

Időpont

4:00 pm - 5:00 pm

Helyszín

Györkös Mányi Albert Emlékház - Majális u. 5. sz.
Strada Republicii 5, Cluj-Napoca 400000
Kategória

Főszervező

Erdélyi Szalon Kiadó

További szervezők

Györkös Mányi Albert Emlékház
Magyar Kulturális Intézet Sepsiszentgyörgy

Leave a Reply