Mi a kortárs fotó? Mik a tendenciái? Van-e helye és értéke a kortárs fotográfiának a társművészetekben ma Erdélyben?

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Kerekes Emőke fotográfus (RO), Szekeres Ilma fotográfus (RO), Guetg Péter író, rádiós műsorvezető (HU), Kiss Ádám fotográfus (HU).

Az KOPIAKOLLEKTIVA Egyesület

A KopiaKollektiva 2020 decemberében alapított erdélyi egyesület.

Célja a kortárs fotográfia, és a kísérleti mozgókép népszerűsítése és oktatása olyan régiókban, településeken, ahová ritkán, vagy egyáltalán nem jutnak el a kortárs művészetek alkotásai.

Tevékenysége elsősorban a vizuális kultúra területeihez kapcsolódik, fotókiállítások, filmvetítések, online fotókurzusok, workshopok, kerekasztal beszélgetések, előadások és alkotótáborok formájában. Fontosnak tartjuk a különböző társművészetekkel való összedolgozást, közös alkotást, különösen a kortárs irodalommal, zenével és mozgásművészettel.

A fotográfiai ismeretek átadásán túl, a KopiaKollektiva nagy hangsúlyt fektet a művészeti szemlélet, az alkotói attitűd elsajátítására, valamint a tehetséggondozásra, az önismeretre és a szociális érzékenyítésre korosztálytól függetlenül.

Tevékenységeink megvalósításához nem csak a helyi, illetve határon túli művészeket vonjuk be, hanem a helyi lakosokat, közösségeket is.

Mindemellett a környezetvédelem is kiemelten fontos a számunkra, fenntarthatóságra és környezettudatosságra törekszünk, erre a művészet eszközeivel reflektálunk, bevonva a helyi közösségeket.

Kik vagyunk mi?

Alapítók

Kerekes Emőke fotográfus, fotográfus tanár, KopiaKollektiva Egyesület alapítója, és elnöke, a Magyar Fotóművészek Szövetségének (HU) tagja. Budapesten nőtt fel, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia Szakán diplomázott 2010-ben. Számtalan fotográfus felnőttképzésben vett részt, workshopok, táborok keretében tanította a fotográfia elméletét, és gyakorlatát Budapesten, és Kolozsváron is.

Balla Zoltán operatőr, a KopiaKollektiva Egyesület alapítója, és alelnöke, a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Filmművészet, fotóművészet és média szakán szerzett 2014-ben BA, majd 2017-ben MA diplomát.

Jelenleg az MTVA bukaresti külsős munkatársaként dolgozik.

Kerekes Erzsébet titkár

Eddigi tagjaink, alkotóink:  Fazakas Gergely | Gueth Péter  | Kiss Ádám | Miron-Vilidár Vivien | Piti Marcell Szekeres Ilma

Eddigi eseményeinket önerőből, egyesületi tagjaink lelkesedésből valósítottuk meg. Amit eddig sikeresen önerőből létrehoztunk:

 

2021-ben

  • KISBOLT Kirakat fotókiállítás Gegesen. Kortárs fotgráfiai kiállítás a gegesi kisüzlet kirakatában, ahol a kirakat galériaként adott otthont a három fotóművész képeinek.
  • Online kerekasztal beszélgetések művészekkel, a Facebook oldalunkon élőben
  • Artis Talkok, ahol művészettel foglakozó emberekkel beszélgetünk, munkásságukat bemutatva, illetve a kortárs vizuális kultúra kérdésköreit vitatjuk.
  • Önerőből készült honlapunk: kopiakollektiva.com
Megosztás:

Dátum

2021. aug. 20.

Időpont

6:30 pm - 7:30 pm

Helyszín

Insomnia Kávéház - Egyetem u. 2. sz.
Strada Universității 2, Cluj-Napoca 400091

Főszervező

KopiaKollektiva Egyesület

Leave a Reply