Tasi Nóra Quintet – koncert

Tasi Nóra énekesnő-dalszerző Sepsiszentgyörgyön született. Először a Kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia klasszikus ének szakán diplomázott, majd Budapesten folytatta tanulmányait jazz (ének) szakon. Végül a Bukaresti Zeneművészeti Egyetemen szerzett mesterfokozatú oklevelet. Számos dzsesszversenyen vett részt, amelyekről több díjat is elhozott. Így például első lett 2012-ben a Marosvásárhelyi Nemzetközi Ifjúsági Dzsesszfesztiválon, majd a bukaresti Muzza Alapítvány a XII. Dzsessz-zenei Díjkiosztó Gáláján Az év felfedezettje díjjal tüntette ki 2013. évi tevékenységéért. Az igazi áttörést a 2014. év hozta meg, amikor a Szebeni Jazz Versenyfesztiválon elnyerte a zsűri által megszavazott hét különdíj egyikét, mégpedig azt, amellyel a legjobb énekes kompozíciót jutalmazták. Ennek, valamint sikeres előadóestjeinek eredményeképpen az említett alapítvány a XIII. Dzsessz-zenei Díjkiosztó Gáláján Az idén is bizonyítottak elnevezésű díjjal ismerte el 2014. évi tevékenységét.

Az együttes repertoárja főként az énekesnő szerzeményeiből áll, de dzsessz-sztenderdek ‒ a szakirodalom által is elismert örökzöldek ‒ és könnyűzenei számok feldolgozásait is játsszák. A repertoár főként a modern dzsessz világába illeszkedik, azt idézi különböző stílusokban: a páratlan ütemű dzsessz-szerzeményektől a funkos, bluesos saját dalokig. A kvintett ezek mellett magyar nyelven íródott bossa nova számokat és népzenei ihletésű dzsesszballadákat is előad. Zenéjében fontos szerepet játszik az improvizáció. Az énekhang érzéki intimitását, erőteljes dinamikáját színes zongora- és trombitaszólók váltják fel, amit a ritmusszekció lüktető, feszes pontossága kísér. A zenekar olyan helyeken és eseményeken is koncertezett már, mint a Budapest Jazz Club vagy a rangos Bukaresti Nemzetközi Dzsesszfesztivál (Bucharest Jazz Festival).

A kvintettet ismert és elismert zenészek alkotják. Zongorán Sárosi Péter, a marosvásárhelyi virtuóz játszik, aki számos marosvásárhelyi és bukaresti zenekar tagja volt korábban. Azara elnevezésű fúziós jazztriójával Románia legnevesebb dzsesszfesztiváljain koncertezett. Tevékenységéért a Muzza Alapítvány a XII. Dzsessz-zenei Díjkiosztó Gáláján Az év zenésze díjjal tüntette ki, továbbá az alapítvány a XI. és a XII. Dzsessz-zenei Díjkiosztó Gáláján is az Azarának ítélte oda Az év zenekara díjat. A trombitás a zeneszerzőként, hangszerelőként és zenei vezetőként is ismert új-zélandi Vaughn Roberts, aki karrierje során olyan nagynevű előadókkal játszott, mint a többszörös Grammy-díjas Norah Jones, továbbá Ronan Keating, Diana Krall, Joe Lovano és Gerry Mulligan. Roberts a neves Észak-Texasi Egyetem Zeneművészeti Főiskoláján (University of North Texas College of Music) szerzett előadóművészi mesterfokozatú oklevelet. A főiskolán nemcsak tagja volt az egyetemhez tartozó és több ízben Grammy-díjra is jelölt One O’Clock Lab Bandnek, hanem oktatói megbízatást is kapott. Jelenleg Romániában él, és lelkesen vesz részt különféle zenei projektekben. A basszusgitáros a Koszika & The HotShots zenekarból ismert Zonda Attila, a dobos pedig a több zenekart megjárt, kolozsvári születésű, de Magyarországon és Romániában is megbecsült, igen tehetséges Jánky Zsolt.

 

A zenekari tagjai:

Tasi Nóra – ének

Vaughn Roberts – trombita

Sárosi Péter – billentyű

Zonda Attila – basszusgitár

Jánky Zsolt – dobok

Megosztás:

Dátum

2021. aug. 21.

Időpont

3:00 pm - 4:00 pm

Helyszín

Petőfi-színpad, Bánffy-udvar
Kategória

Főszervező

Kincses Kolozsvár Egyesület

További szervezők

KMN Egyesület

Leave a Reply