A Kolozsvári Magyar Napok az elmúlt években bebizonyította, hogy Erdély legnagyobb kulturális fesztiváljaként nem csak egy évről évre egyre nagyobb tömegeket vonzó programsorozat, hanem egyben az erdélyi és Kárpát-medencei magyar kulturális élet seregszemléje is. Korábban a több száz programon és több tucat fesztiválhelyszínen résztvevők megismerkedhettek saját kulturális kincseinkkel, rég nem látott ismerősökkel találkozhattak, s a bő egy hét során közösen vehettek részt a legkülönbfélébb programpontokon. A különböző rendezvények sokszínűsége évről-évre bizonyította: fejlődő, életerős és értékteremtő közössége vagyunk a Kárpát-medencének.

A mindannyiunk életét döntően befolyásoló koronavírus-járványra való tekintettel az elmúlt két évben (2020-ban és 2021-ben) a korábbiaktól gyökeresen eltérő Magyar Napokkal voltunk kénytelenek jelentkezni, amikor is különleges óvintézkedések és szabályok bevezetésével került sor rendezvényünkre, ugyanakkor minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy – az adott körülmények között – a lehetőségeink szerinti legjobb rendezvényt szervezhessük meg.

Nagy öröm számunkra, hogy a járvány elmúlásával idén újra régi fényében, korlátozásoktól mentesen kerülhet sor a Magyar Napokra. Ennek megfelelően újra megtelnek élettel a rendezvénysorozat közkedvelt helyszínei, ismét lesznek főtéri koncertek, a Bánffy-palota udvara is újra várja majd az érdeklődőket, jelentkezik a Borutca és a gyermekprogramoknak helyet biztosító Romkert is, ugyanakkor a programhelyszínek tekintetében egyetlen aggodalmunk van: a korábban fesztiválutcaként működő Farkas utca helyzete, hiszen ott felújítási munkálatok zajlanak. Egyrészt örvendünk, hogy a kincses város egyik jelképének is számító utca megújul, ugyanakkor rendezvényünk szempontjából ez egy időszakos veszteségnek tekinthető, melyért ezúton is szíves elnézését kérjük minden magyarnapozónak! Fontos hangsúlyoznunk: nem mondunk le a Farkas utcai vásárról, a Polgármesteri Hivatallal közös megállapodásunk értelmében pedig annyit fogunk használni és belakni az utcából, amennyit az addig elkészülő munkálatok lehetővé tesznek.

Idén is több száz programmal, több tucat programhelyszínen várjuk a Magyar Napok résztvevőit, a teljes kínálat pedig csaknem 150 partnerszervezettel együttműködésben véglegesül.

Itt leszünk!