• Ethno in Transit

    2011. augusztus 15. hétfő, 20:00
  • Kistehén

    2011. augusztus 15. hétfő, 20:45
  • Benkó Dixieland Band

    2011. augusztus 16. kedd, 20:00
  • Rúzsa Magdi

    2011. augusztus 17. szerda, 20:00
  • Passeggio

    2011. augusztus 19. péntek, 15:00
  • Charlie

    2011. augusztus 18. csütörtök, 20:00
  • Kolompos

    2011. augusztus 19. péntek, 18:00
  • Knock Out

    2011. augusztus 19. péntek, 20:00
  • Deák Bill Gyula

    2011. augusztus 19. péntek, 20:30
  • Sorsjáték

    2011. augusztus 20. szombat, 10:00
  • Karaván Família

    2011. augusztus 20. szombat, 18:30
  • Kolozsvári Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera

    2011. augusztus 20. szombat, 20:00
  • 100 Tagú Cigányzenekar

    2011. augusztus 21. vasárnap, 20:00

Webkameráink

Webkamera 1 Webkamera 2
partnerek
Idén is lesznek Kolozsvári Magyar Napok

sajtaj_kmnA választási kampány és a zűrzavaros politikai helyzet sem befolyásolja az augusztus 13. és 20. között esedékes Kolozsvári Magyar Napok megszervezését – jelentette be tegnap sajtótájékoztatón Gergely Balázs, a magyar napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Az egyhetes rendezvénysorozat főszervezője nem kis büszkességgel jelentette ki, hogy az általuk szervezett fesztivál Erdély, de talán az egész Kárpát-medence legrangosabb kulturális rendezvénysorozatává lett. Az előző évek szinte átláthatatlanul színes és változatos programjai mellett az idén hatalmas szabadtéri táncházat és naponkénti afterpartikat ígérnek. Már tudjuk, hogy jön Hobo, Rúzsa Magdi, Presser Gábor, a Budapest Ragtime Band, az Edda és a Neoton Falmília, de a zárónap esti sztárvendégének kiléte egyelőre ismeretlen. Sok képzőművészeti kiállítást, könyvbemutatót, múzeumlátogatást és vonzó gyermekprogramokat is terveznek.


– A szervezést már kora ősszel, közvetlenül a tavalyi fesztivált követően elkezdtük, amikor katalógust állítottunk össze a 2011-es magyar napok eseményeiről, hogy annak tapasztalataira alapozzunk – beszélt az előkészületekről a főszervező, Gergely Balázs.Ugyancsak a program szerves részét képezik a színházi és bábszínházi előadások, mint ahogyan a Szent István napi néptánctalálkozó idei kiadása is. Tovább bővítenék a Farkas utcai fesztiválutcát is, amely az esti koncertek mellett biztos találkozási pontot jelentene a kolozsvári magyar lakosság számára. Emellett tavalyhoz hasonlóan idén is lesz filmszemle, ifjúsági és gyermekprogramok, kézműves- és könyvvásár.

– Külön öröm számunkra, hogy a magyarországi Bethlen Alap kiemelt fontosságú nemzeti érdekeltségű egyesületté nyilvánította a magyar napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesületet, ami természetesen anyagi támogatást is jelent – számolt be Gergely Balázs a megalapozott anyagi háttérről.

Fekete Emőke, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, a Kincses Kolozsvár Egyesület alapító tagja elmondta: reményeik szerint sikerül minél több állami intézményt bevonni a szervezésbe. Megtudtuk, a városi tanács 40 ezer lejjel támogatja az idei fesztivált, a megyei tanács pedig 29 ezer lejt különített el erre a célra és további 23 ezer lejt fordít a filharmónia – a rendezvény idején megszervezett – koncertjeinek költségeire.

Sánta Levente, a Kolozsvári Magyar Napok fesztiváligazgatója elmondta: idén szabadtéri megnyitót terveznek, de ha valamilyen okból kifolyólag ezt mégsem sikerül kivitelezni, akkor az előző évekhez hasonlóan ismét a Kolozsvári Magyar Opera lesz az ünnepélyes megnyitó helyszíne. Ahogy azt már megszokhattuk, a fesztiválon különböző zenei műfajok képviselői szórakoztatják a nagyérdeműt. Kedden a jazz műfajé a főszerep, a Budapest Ragtime Band érkezik Kolozsvárra, szerdán Hobó és bandájának dalai csendülnek fel (a zenekarról egyelőre csak azt tudni, hogy Póka Egon biztos tagja lesz). Csütörtökön az Edda-rajongókat várják a magyar napok esti koncertjére, pénteken pedig a nosztalgia nap szellemében a Neoton Família közismert slágereit énekelhetik együtt kicsik és nagyok. Szombaton Presser Gábor és Rúzsa Magdi közös koncertjére tombolhat a közönség, míg vasárnap a népzene világába kalauzolnak a Szent István napi néptánctalálkozó gálájának táncosai. A gálaműsort követően óriási szabadtéri táncházban rophatják tovább a táncot a kitartóbbak, a talpalávalót erdélyi népzenészek húzzák majd.

– A hétfői, augusztus 20-ai program előadóinak nevét még nem tudjuk bejelenteni, és a Farkas utcai programokat sem szögeztük le, de reméljük, július közepéig ezek is letisztázódnak – mondta Sánta Levente, aki szerint agusztus 20-ára reprezentatív ünnepi programot igyekeznek összeállítani.

Fekete Emőke elmondta: szeretnék, ha a kolozsvári rendezvénysorozatba más Kolozs megyei települések is bekapcsolódnának, ezért bemutatkozó délutánokat szerveznének, ahol a megye településeinek önkormányzata vagy civil szervezetei helyi jellegzetességeiket népszerűsíthetik, illetve közösségépítő tevékenységüket mutathatják be. Várják azon önkormányzatok vagy civil szervezetek jelentkezését, akik élnének ezzel a lehetőséggel.Újdonságnak számít az esti koncertek után tervezett élőzenés vagy keverőpultos afterparti, amellyel a fiatal közönség felé nyitnának. Az elsősorban rétegzenei rendezvények zenakaraival, dj-ivel egyelőre tárgyalásokat folytatnak.

A fesztivált tavaly mintegy 80 ezer személy látogatta.

Forrás: szabadsag.ro