Koncertek
Ethno in Transit

augusztus 15., hétfő 20.00 - Főtér

A nemzetközi zenei társulat 2009-ben alakult, a különböző kultúrák zenei találkozását szorgalmazó etno-zenei táborokban. A zenekar a világ különböző népeinek hagyományos zenéjét értelmezi át és viszi színpadra. Zenéje különleges ötvözete a dél-amerikai ritmusok és a kelta, valamint az európai dallamoknak. Megalakulása óta több helyszínen adta elő stilisztikailag is változatos muzsikáját: népzenei fesztiválokon (Angliában és egész Európában), színházakban, szabadtéri színpadokon, szlovéniai börtönökben és iskolákban. Az Ethno in Transit krédója, hogy az állandóan átalakuló hagyományos zene egyetemes kommunikációs eszköz és manapság is tanulási lehetőséget nyújt korunk fiataljai számára.

 
Kistehén

augusztus 15., hétfő 20.45 - Főtér

Kollár-Klemencz László 2003-ban alakította meg Zene a nyulaknak nevű formációját, melyet a programadó, jól ismert reklámfigura és -dal nyomán hamarosan Kistehén Tánczenekar névre keresztelt át. A zenekar az elmúlt években összesen négy albumot töltött meg az alternatív rockzene, a világzene és a hazai romafolk stíluselemeit elegyítő vidám-szomorkás, táncos-elgondolkodtató dalaival. A Kistehén 2006-ban megjelent albuma, a Szerelmes vagyok minden nőbe híre messzire eljutott – a 2007-es sikeres berlini és dortmundi bemutatkozás után a zenekar európai és amerikai klubokban és fesztiválokon is megmutatta magát -, 2008-ban pedig megjelent egy párhuzamos lemezanyag, a Kistehén Melankolikusok Ember a fán című albuma. A Kistehén 2009. végén átalakult – Kollár 2010-ben új zenészekkel folytatja, immár a Tánczenekar utónév nélkül. Ettől függetlenül a zenekar két párhuzamos programja, a dinamikus és melankolikus, megmaradt.

A Kistehén zenekar hétfőn 18.30 - 19.30 óra között tart közönségtalálkozót a főtéri MIT-kávézóban.

Forrás: MR2 - Petőfi Rádió

 

 
Benkó Dixieland Band

augusztus 16., kedd 20.00 - Főtér

Az 1957-ben alakult Benkó Dixieland Band a világon az egyik legjobb, Magyarországon a legnépszerűbb jazz együttes. Már első lemezük aranylemez lett. Magyarországi fesztiválok és versenyek sorát nyerték, számos kitüntetést mondhatnak magukénak. Koncertjeiken tízezres hallgatóság előtt olyan világsztárokkal dolgoztak már együtt, mint például az amerikai Milt Jackson, Freddie Hubbard, Al Grey, Buddy Tate, Joe Newman, Buddy Wachter, Henry Questa, Joe Muranyi, Eddy Davis, Cynthia Sayer, Harry Sweet Edison, Albert Nicholas, Wild Bill Davison, vagy az európai Chris Barber, Kenny Ball, Huub Janssen, Acker Bilk - és még sokan mások.

A Benkó Dixieland Band kedden, augusztus 16-án 19.00 - 19.30 óra között tart közönségtalálkozót a főtéri MIT-kávézóban.

 
Rúzsa Magdi

augusztus 17., szerda 20.00 - Főtér

Rúzsa Magdi Kishegyesen a Vajdaságban született 1985. november 28-án. 2005-ben jelentkezett a TV2 tehetségkutató műsorába, a Megasztár harmadik szériájába, amit 2006-ban meg is nyert.

A döntőben elhangzott dalok címmel jelent meg az első Magdi nevéhez köthető kiadvány, ami azóta tripla platina lett, első stúdió lemezét pedig 2006. november 28-án Ördögi Angyal címmel dobta piacra.

A 2007-es évet végigkoncertezte, s mindemellett képviselte az országot az Eurovíziós Dalfesztiválon is. Nem kevés sikerrel: Unsubstantial Blues című számával kilencedik helyezést ért el.

A 2007-es koncertsorozatból kiemelkedő esemény volt a június 30-án megrendezett Kapcsolat koncert, mely rendezvényről az idő közben a fővárosba költöző Magdi később dvd-t, és hanglemezt is kiadott.

2008. november 5-én jelent meg Rúzsa Magdi második önálló stúdió lemeze Iránytű címmel, melyen már mint dalszövegíró is bemutatkozik a hallgatóságnak.

Rúzsa Magdi szerdán, augusztus 17-én 18.00 órától 18.30 óráig tart közönségtalákozót a főtéri MIT-kávézóban.

 
TransylMania

augusztus 18., csütörtök 18.30 - Farkas utcai színpad

A TransylMania zenekar 2002-ben alakult a székelyföldi Baróton. Stílusában a rockzene elemei keverednek magyar népzenével, népdalfeldolgozásai hozzájárulnak a népzenei hagyományok átmentéséhez és népszerűsítéséhez. A megzenésített versek a magyar nemzeti öntudat megerősítését hivatottak szolgálni. 2003-ban jelent meg az első lemezük Legyen úgy, mint régen volt címmel.




 
Charlie

augusztus 18., csütörtök 20.00 - Főtér

Horváth Károly, ismertebb nevén Charlie Liszt-díjas magyar énekes, könnyűzenész, a rock, a jazz, a blues, a soul és a funky jellegzetesen rekedt hangú előadóművésze.

Szólóénekesként hatalmas sikereket aratott, számos slágert énekelt (legismertebb dalai: az emblematikus Jég dupla whiskey-vel, Az légy, aki vagy, Nézz az ég felé). Albumai, dalai és koncertjei rendre számos díjat gyűjtöttek be, de állami kintüntetéseket is hoztak a zenésznek, aki közben nagy koncertkörutakat tartott. Ő képviselte Magyarországot az 1998-as Eurovíziós Dalversenyen.


 
Passeggio Historikus Együttes

augusztus 19., péntek 15.00 - a Farkas utcai református templom előtt

A Passeggio Historikus Együttest Kolozsváron élő és a XIII–XIV. századok közötti korszak iránt lelkesedő fiatalok hozták létre.
Egy olyan városban lakván, amely gazdag az említett korszakban épített műemlékekben, az volt a vágyunk, hogy újjáélesszük a régmúlt századok jellegzetes hangulatát, a nagyközönséget is célzó különböző tevékenységek révén.

És mivel a történelmi adatok által hangsúlyozott politikai háborúk mögött egy varázslatos, kevésbé ismert világ húzódik, együttesünk elsősorban az európai régió történeti zenéjére, táncaira, viseletére, gasztronómiájára, illetve szabadidős tevékenységeire összpontosítja figyelmét (főként Olaszország, Franciaország, Anglia, Spanyolország és Erdély területére vonatkozóan).

Minden tevékenységünkben igyekszünk korhűek maradni – a zene, a tánclépések, a koreográfiák, az általunk készített jelmezek mind korabeli forrásokon alapszanak. Az együttes tagjai olyan személyekkel dolgoztak együtt mint:  Kovács Gábor (Budapest), Francois Denieau (Párizs), illetve Mary Collins (a londoni Royal College of Music tagja) táncossal és koreográfussal.

 
Kolompos

augusztus 19., péntek 18.00 - Farkas utca

A Kolompos együttes 1988-ban alakult, magyar népzenét játszó együttes. 1990-től kezdve muzsikálnak gyerekeknek, óvodákban, iskolákban, gyerektáncházakban. Itt ismertetik meg kicsikkel és nagyokkal a népzene, néptánc alapjait, szórakoztató formában. Elsősorban nem az ismeretátadás a fő céljuk, hanem az élményszerzés, hogy a jó hangulatú, vidám, játékos, táncos zenés mulatságokon megszerettesék a kisgyerekekkel a magyar népművészetet. Az együttes 1989-ben elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet.

 
Knock Out

augusztus 19., péntek 20.00 - Főtér

A Knock Out együttes 1993-ban alakult Kolozsvárott. Sajátos hangzásviláguk, ütős dalszövegeik egyénivé tették a zenekart az erdélyi rockzene színpadán. Dalaik nem csupán a lokálpatriótákat, de a határon túli magyar zenekedvelőket is igyekszenek meghódítani...
Zenéjében fontos szerepet tölt be a Hard-Rock, a Blues és az Erdélyi Magyar Népzene ötvözése. A csapat megalakulásától fogva célul tűzte ki azt, hogy magyarul énekeljen az erdélyi magyar rockzene kedvelőknek.
A könnyen megrágható szövegek, húzós, melodikus riffek és néhány népdalfeldolgozás kellett ahhoz, hogy a zenekar Erdély egyik legkedveltebb és legismertebb magyar rockzenekarává váljon, és 18 év után is az maradjon.

 
Deák Bill Gyula

augusztus 19., péntek 20.30
- Főtér

Deák Bill Gyula Budapesten született 1948. november 8-án. Gyakran „a magyar blueskirály” jelzővel illetik, de Bill Kapitánynak vagy egyszerűen csak Bill-nek is szokták szólítani. 1984-ben a Budapest Sportcsarnokban Chuck Berryvel közösen lépett fel, aki így vélekedett róla: "Ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam."

 

 
Karaván Família

augusztus 20., szombat 18.30 - Farkas utca

A Karaván Família a cigány vokális hagyományok nyomán alakította ki saját stílusát, amely a négy családtag - szülők és gyermekeik - közötti emberi és zenei harmóniára épül. Programjukban cigány népdalok feldolgozásai szerepelnek napkelettől napnyugatig, saját stílusukra formálva - így például a mississipi blues, a flamenco, a latin- és a balkáni zenei elemek mind megtalálhatóak zenéjükben.

A budapesti Karaván Família családi zenekar alapítói, Nagy István és Farkas Ilona (a szülők) korábban a Romanyi Rota és a Romano Kokalo együttesekben játszottak. István 1998-ban közreműködött a Transglobal Underground Rejoice, Rejoice című lemezén, a 2006-os SZIN fesztiválon, Szegeden pedig az egész Karaván Família vendégszerepelt a londoni zenekar koncertjén.

A házaspár 2002-ben saját zenekarával, a Karaván együttessel készített CD-t (Karaván: Gipsy Flamenco - EMI) Boban Markovic közreműködésével. A Karaván 2003 végén átalakult - kibővült a zenész házaspár gyerekeivel, akik szüleik mellett szinte "belenőttek" a zenébe. István 1991-ben született, gitározik, énekel és ütőhangszereken játszik, Niki 1993-ban született, énekel, táncol és gitározik. Így született meg a Karaván Família, amelynek első CD-je (Karaván Família: Gipsy Crossroads - szerzői kiadás) 2006-ban jelent meg, második lemezüket (Karaván Família: La familijaki zor / A család ereje - szerzői kiadás) pedig 2008-ban készítették el.

A Karaván Família a cigány népzene tradicionális és modern formáinak felhasználásával, a hagyományos és a mai gondolkodás harmóniájával, a zenei igényesség jegyében vonultatja fel kedvenc műfajait és a cigány folklór legszebb dalait.



 
Kolozsvári Magyar Opera

augusztus 20., szombat 20.00 - Főtér

1803 –ban veszi kezdetét az állandó Kőszínház építése a Farkas utcában. A Kőszínház megnyitása 1821. március 12-én döntő módon befolyásolja a hivatásos magyar nyelvű színpad és zenés színpad további sorsát. A Kőszínház színpada szcenikailag is biztosítani tudja operák bemutatását.

Bővebben...
 
Kolozsvári Állami Filharmónia

augusztus 20., szombat 20.00 - Főtér

Kolozsvár komoly zenei tradíciókkal rendelkező város. Zenei életét a XIX. század eleje óta igen aktív klasszikus zenei tevékenység jellemzi, melyet többek között az 1792-ben alapított Kolozsvári Állami Magyar Színház Zenekara képviselt.

A Kolozsvári Állami Filharmónia néven működő szimfonikus zenekart 1955-ben hozták létre. A kezdetben 75 muzsikusból álló zenekart ekkor Wilhelm Demian vezényelte. Őt Antonin Ciolan követte, aki karmesterként 1956. december 4-én tartotta bemutatkozó koncertjét. Később a Filharmónia igazgatójává nevezték ki.

A Filharmónia meghívottai között olyan neveket sorolhatunk fel, mint Sviatoslav Richter, Kurt Masur, Kyril Kondrashin, Stanislaw Wislocky, Jean-Pierre Rampal, Witold Lutoslawsky, Carlo Zecchi, Yannis Xenakis, Ferencsik János, Aldo Ciccolini, Krisztof Penderecky, Michi Inoue, Stefan Anton Reck és még sokan mások.

 

 
Four Seasons

augusztus 21., vasárnap 18.30 - Bánffy Palota

A "Four Seasons" vonósnégyes  négy fiatal, konzervatóriumot végzett előadóművészből áll, akik ugyanakkor a Kolozsvári Magyar Opera zenekarának munkatársai. A gazdag repertoárral rendelkező Four Seasons vonósnégyes, különböző műfajokat játszik: klasszikus (tangók, keringők), szalonzene, filmzene és könnyűzene.


 
100 Tagú Cigányzenekar

augusztus 21., vasárnap 20.00 - Főtér

A 100 Tagú Magyar
Cigányzenekar, klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. Tagjai főleg cigány származású muzsikusok, a komolyzene (többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Brahms, Sarasate, Strauss művei) mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt is játszanak.

A zenekar létrejöttét, megalakulását 1985. áprilisában id. Járóka Sándor az akkori prímás király temetése adta meg. Több száz zenész játszott, akik a végső útjára kísérték a felejthetetlen prímást és nótaszerző Járókát. Az ötletadók úgy gondolták, hogy ne csak ez a fájdalmas esemény hozza össze az ország több városából és a fővárosból összegyűlt kiváló muzsikusokat, hanem megszervezve nagy létszámú koncertképes zenekart lehetne, kéne összehozni. A "szikra" kipattanásától sok előzetes megbeszélés, szervezés, kapcsolatfelvétel történt. Az ország muzsikusaival hét hónap eredményes előkészület után megalakult 1985. november 2-án hivatalos nevén Budapest Cigányzenekar Országos Kulturális Egyesület. Nevük, csak később lett a muzsikusok által "elkeresztelt" és, azóta világhírű 100 Tagú Cigányzenekar.