Concerte
Ethno in Transit

Luni, 15 august, 20.00 - Piața Unirii

Această trupă internaţională de muzică s-a format în 2009 în taberele de muzică etno care promovează întâlnirea muzicală a diverselor culturi. Trupa reinterpretează şi adaptează pentru scenă muzica tradiţională a diverselor popoare ale lumii. Muzica sa este o combinaţie interesantă a ritmurilor sud-americane şi a melodiilor celtice şi europene. De la înfiinţarea sa, trupa şi-a etalat repertoriul diversificat şi din punct de vedere stilistic în diferite medii: la festivaluri de muzică populară (în Anglia şi în întreaga Europă), în teatre, teatre de vară, în închisorile şi şcolile din Slovenia. Crezul trupei Ethno in Transit este că muzica tradiţională aflată în continuă schimbare este un instrument de comunicare universală, oferind tinerilor posibilitatea de a învăţa lucruri noi, chiar şi în zilele noastre.

 
Kistehén

Luni, 15 august, 20.45 - Piața Unirii

Kollár-Klemencz László a format, în 2003, trupa Zene a nyulaknak (în traducere: Muzică pentru iepuri), pe care a rebotezat-o Kistehén Tánczenekar (în traducere: Orchestra de dans Văcuţa) după emisiunea, caracterul arhicunoscut din reclame şi piesa cu acelaşi titlu. În ultimii ani trupa a lansat pe piaţă patru albume cu piese vesele-triste sau dinamice-melancolice care combină elemente de rock alternativ, world music şi folk ţigănesc autohton. După succesele înregistrate în 2007 la Berlin şi Dortmund cu albumul lansat în 2006, intitulat Szerelmes vagyok minden nőbe (în traducere: Sunt îndrăgostit de toate femeile), faima trupei Kistehén a depăşit cu mult graniţele Ungariei, aceasta ajungând să concerteze în cluburi şi la festivaluri din Europa şi Statele Unite, iar în 2008 a apărut un nou album intitulat Kistehén Melankolikusok Ember a fán (în traducere: Merlancolicii Kistehén – Omul din copac). În 2009 trupa Kistehén a suferit o transformare, Kollár continuând din 2010 cu muzicieni noi, înlăturând „Tánczenekar” din numele formaţiei. În ciuda schimbărilor, trupa şi-a păstrat caracterul dual dinamic-melancolic.

 

 
Benkó Dixieland Band

Marți, 16 august, 20.00 - Piața Unirii

Benkó Dixieland Band, formată în 1957, este cea mai mare trupă de jazz din lume, fiind, în acelaşi timp, şi cea mai populară trupă de jazz din Ungaria. Trupa a primit discul de aur chiar de la albumul de debut. Au câştigat nenumărate trofee la festivalurile şi concursurile din Ungaria, având numeroase distincţii. La concertele sale, care atrag zeci de mii de spectatori, trupa cântă alături de vedete de nivel mondial, printre care se numără artişti americani ca Milt Jackson, Freddie Hubbard, Al Grey, Buddy Tate, Joe Newman, Buddy Wachter, Henry Questa, Joe Muranyi, Eddy Davis, Cynthia Sayer, Harry Sweet Edison, Albert Nicholas sau Wild Bill Davison, dar şi europeni ca Huub Janssen, Acker Bilk, Chris Barber sau Kenny Ball.

 

 
Rúzsa Magdi

Miercuri, 17 august, 20.00 - Piața Unirii

Rúzsa Magdi s-a născut la Kishegyes (în sârbă: Mali Iđoš), în provincia Voivodina, la 28 noiembrie 1985. În 2005 s-a înscris la concursul de talente Megastar, sezonul al treilea, organizată de postul de televiziune TV2 din Ungaria, pe care a reuşit să o câştige în 2006.

Primul material legate de numele său a apărut sub titlul de piesele interpretate în finală, care, de atunci, a primit triplu disc de platină. Primul său album de studio a fost lansat la 28 noiembrie 2006, având titlul Ördögi Angyal (în traducere: Înger diabolic).

2007 a fost un an plin de concerte, reprezentând Ungaria la concursul Eurovision. Aici, piesa sa, Unsubstantial Blues, s-a clasat pe onorantul loc nouă.

Punctul culminant al seriei de concerte din 2007 l-a reprezentat concertul Kapcsolat (în traducere: Conexiunea), organizat la 30 iunie, pe care Magdi l-a utilizat, după ce s-a mutat la Budapesta, pentru a realiza un DVD şi un album.
La 5 noiembrie 2008 a părut al doilea său album solo de studio, intitulat Iránytű (în traducere: Busola), în care ea îşi face debutul în calitate de textier.

 
TransylMania

Joi, 18 august, 18.30 - Scena de pe str. M. Kogălniceanu

Trupa TransylMania a fost formată în 2002 la Baraolt (jud. Covasna). Stilul muzical al trupei combină elemente de muzică rock cu elemente de muzică populară maghiară, prelucrările cântecelor populare contribuie la păstrarea și promovarea tradițiilor muzicale populare. Versurile preluate din poezii au scopul de a consolida conștiința națională. Primul lor album, intitulat Legyen úgy, mint régen (Să fie cum a fost odată), a apărut în 2003.






 
Charlie

Joi, 18 august, 20.00 - Piața Unirii

Horváth Károly, mai cunoscut sub numele său de scenă, Charlie, laureat al premiului Liszt, este un interpret de muzică rock, jazz, blues, soul şi funky, nota sa distinctivă fiind vocea sa răguşită.

Ca interpret solo s-a bucurat de un enorm succes cu numeroasele sale şlagăre (cele mai cunoscute fiind emblematicul Jég dupla whiskey-vel /în traducere: Gheaţă cu whisky dublu/, Az légy, aki vagy /Fii cine eşti/ sau Nézz az ég felé /Priveşte spre cer/). Albumele, piesele şi concertele sale au adunat numeroase premii, acestea aducându-i artistului şi distincţii din partea autorităţilor ungare. Charlie a avut parte şi de o serie de megaturnee. El a reprezentat Ungaria la concursul Eurovision din 1998.

 
Passegio

Vineri, 19 august 15.00 - în fața bisericii reformate de pe strada M. Kogălniceanu


Ansamblul Istoric Passeggio a fost înfiinţat la Cluj-Napoca de un grup de tineri pasionaţi de perioada cuprinsă între sec. XIII-XIV.
Trăind într-un oraş bogat în monumente ridicate în această perioadă, dorinţa lor a fost aceea de a reînvia atmosfera specifică acestor secole prin intermediul unor activităţi diverse deschise publicului.
    Şi pentru că în spatele numeroaselor lupte politice punctate de datele istorice se ascunde o lume fascinantă, o lume mai puţin cunoscută, Ansamblului Istoric Passeggio se concentrează pe redescoperirea dansului, gastronomiei, vestimentaţiei, conduitei sociale, metodelor de petrecere a timpului liber din spaţiul european (în special din Italia, Franţa, Anglia, Spania, dar şi din Transilvania).
    Prin tot ceea ce fac, încearca să fie cât mai autentici - muzica, paşii de dans şi coregrafiile, costumele cusute de ei -  toate sunt atent documentate.  În plus, unii membrii ai ansamblului au avut ocazia de a participa la cursuri de măiestrie cu coregraful Gábor Kovács (Budapesta), cu coregrafa Francois Denieau (Paris) sau, în cadrul unor proiecte, cu dansatoarea şi coregrafa Mary Collins de la Royal College of Music din Londra.

 
Kolompos

Vineri, 19 augusztus, 18.00 - str. M. Kogălniceanu

Trupa Kolompos, este o trupă formată în 1988 care interpretează muzică populară maghiară. În 1990 au început să cânte pentru copii, având spectacole în grădiniţe, şcoli şi case ale dansului popular destinate copiilor. Ei le oferă posibilitatea celor mici şi celor mari să cunoască bazele muzicii populare şi a dansului popular, într-un cadru distractiv. Principalul obiectiv al trupei nu este să transmită cunoştinţe, ci să îi facă pe copii să îndrăgească arta populară maghiară prin voie bună, veselie, jocuri şi dansuri. În 1989 trupa a primit distincţia de Tânăr Maestru al Artei Populare.

 
Knock Out


Vineri, 19 august, 20:00 – Piața Unirii

Formația Knock Out s-a format în 1993 la Cluj. Trupa a devenit unică în Transilvania datorită versurilor izbitoare. Melodiile lor au devenit faimoase chiar și în străinătate și încearcă să cucerească inclusiv fanii din Ungaria.
În  muzica lor joacă un rol important stilul Hard Rock, Blues, şi combinaţia de muzică populară maghiară din Transilvania. Echipa şi-a stabilit un obiectiv chiar de la fondarea lor, ca să cânte rock pentru iubitorii de muzică maghiară din Transilvania.
Au fost necesare doar căteva texte usor de memorat, melodii captivante, „riffuri” energice si o serie de acorduri preluate din cântece populare ca trupa să devină una dintre cele mai faimoase trupe rock din Transilvania, chiar și dupa 18 ani de prezență în lumea muzicii.


 
Deák Bill Gyula

Vineri, 19 august, 20.30
- Piața Unirii

Deák Bill Gyula s-a născut la Budapesta la 8 noiembrie 1948. Lumea îl numeşte deseori „regele blues-ului din Ungaria”, Căpitanul Bill sau pur şi simplu Bill. În 1984 a concertat la Sala Sporturilor din Budapesta alături de Chuck Berry, care a spus de spre el că „Nu am mai văzut niciun alb care să aibă o voce de negru ca a lui.”

 
Karaván Família

Sâmbătă, 20 august, 18.30 - str. M. Kogălniceanu

Karaván Família şi-a modelat stilul după tradiţiile vocale ţigăneşti, care se bazează pe armonia umană şi muzicală dintre cei patru membri ai familiei, părinţii şi copiii. Repertoriul său cuprinde adaptări după muzica populară ţigănească de la răsărit la apus la propriul stil, în muzica sa regăsindu-se elemente de mississippi blues, flamenco, muzică latină şi balcanică.

Fondatorii trupei familiale Karaván Família din Budapesta, Nagy István şi Farkas Ilona (părinţii), au fost, în trecut, membrii ai formaţiilor Romanyi Rota şi Romano Kokalo. În 1998 István a avut o colaborare cu Transglobal Underground pe albumul Rejoice, Rejoice al acestora, iar în 2006, festivalul SZIN de la Szeged întreaga trupă Karaván Família a fost invitata concertului orchestrei londoneze.În 2002, cuplul a lansat un album cu propria formaţie, Karaván (Karaván: Gipsy Flamenco - EMI), în colaborare cu Boban Markovic.

În 2003 Karaván a suferit nişte schimbări: în formaţie au fost cooptaţi copiii cuplului de muzicieni, care au crescut cu muzica în casă avându-i alături de părinţi. István s-a născut în 1991 şi este chitarist, solist vocal şi baterist, iar Niki, născută în 1993, cântă, dansează şi cântă la chitară. Astfel s-a născut trupa Karaván Família, al cărei prim album (Karaván Família: Gipsy Crossroads – ediţia autorului) a apărut în 2006, iar cel de al doilea album al lor (Karaván Família: La familijaki zor / A család ereje /în traducere: Puterea familiei/ – ediţia autorului) a fost lansat în 2008.

Karaván Família prezintă genurile sale preferate şi cele mai frumoase melodii ale folclorului ţigănesc prin utilizarea formelor tradiţionale şi moderne ale muzicii populare ţigăneşti şi a armoniei dintre gândirea tradiţională şi contemporană, în forme muzicale pretenţioase.




 
Opera Maghiară Cluj-Napoca

Sâmbătă, 20 august, 20.00 - Piața Unirii

În 1803 a început construcţia Teatrului de din Piatră pe „uliţa lupilor” (actuala stradă M. Kogălniceanu). Deschiderea Teatrului din Piatră, la 12 martie 1821, a influenţat decisiv soarta ulterioară a teatrului dramatic şi muzical în limba maghiară. Din punct de vedere scenic, Teatrul din Piatră putea găzdui şi spectacole de operă.

Citeşte mai mult...
 
Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca

Sâmbătă, 20 august, 20.00 - Piața Unirii

Clujul este un oraş cu o puternică tradiţie muzicală. Viaţa muzicală de aici este caracterizată de o intensă activitate în domeniul muzicii clasice de la începutul secolului XIX, al cărei reprezentant a fost şi Orchestra Operei Maghare de Stat din Cluj, înfiinţată în 1972.



Orchestra simfonică de aici, care funcţionează sub denumirea de Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, a fost înfiinţată în 1955. Dirijorul orchestrei, care la început era formată din 75 de muzicieni, era Wilhelm Demian. El a fost urmat de Antonin Ciolan, al cărui debut în calitate de dirijor al orchestrei a avut loc la 4 decembrie 1956. Ulterior el a fost numit în funcţia de director al Filarmonicii.
Printre invitaţii Filarmonicii s-au numărat, de-a lungul anilor, artişti ca Sviatoslav Richter, Kurt Masur, Kyril Kondrashin, Stanislaw Wislocky, Jean-Pierre Rampal, Witold Lutoslawsky, Carlo Zecchi, Yannis Xenakis, Ferencsik János, Aldo Ciccolini, Krisztof Penderecky, Michi Inoue, Stefan Anton Reck şi mulţi alţii.



 
Four Seasons

Duminică, 21 august., 18.30 - Palatul Bánffy

Cvartetul de coarde “Four Seasons”, alcătuit din patru tinere absolvente al Facultății de Interpretare Muzicală dispune de un repertoriu foarte bogat, conținând diverse genuri muzicale; de la café-concert, muzica de film, muzica clasică, muzica bisericească etc., la muzica specială pentru ceremonii.

 
Budapest Gypsy Symphony Orchestra

Duminică, 21 august,  20.00 - Piața Unirii

Orchestra celor 100 de ţigani este o orchestră simfonică, fiind singura de acest gen din lume. Membrii săi sunt mai ales muzicieni de origine ţigănească şi, pe lângă muzica clasică (Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Brahms, Sarasate, Strauss), interpretează muzică tradiţională ţigănească maghiară, melodii maghiare şi muzică populară.

Ideea înfiinţării acestei orchestre a apărut în luna aprilie a anului 1985, la înmormântarea celui considerat regele viorii, Járóka Sándor senior. Mai multe sute de muzicieni au cântat atunci când acest inconfundabil violonist şi autor de melodii a fost însoţit pe ultimul drum. Cei de la care a pornit această idee s-au gândit să-i reunească pe cei mai buni muzicieni, veniţi din diferite oraşe ale ţării şi din capitală, nu doar cu ocazia acestui eveniment trist, susţinând că, printr-o organizare corespunzătoare, ar putea fi formată o orchestră numeroasă care să poată concerta. După această „scânteie” au urmat numeroase discuţii, aranjamente şi contacte preliminare. După o perioadă de pregătire de şapte luni, după negocieri fructuoase cu artiştii din întreaga ţară, la 2 noiembrie 1985 a fost înfiinţată Budapest Cigányzenekar Országos Kulturális Egyesület (Asociaţia Culturală Naţională Orchestra Ţigănească din Budapesta). Orchestra a fost botezată doar mai târziu „Orchestra celor 100 de ţigani” chiar de membrii săi, sub această denumire dobândindu-şi faima internaţională.