Expoziții de artă
Materie şi destin. Lucrări de Nagy István cu un comentariu de Lucian Blaga

nagy_istvanVernisaj: duminica, 14 august, 2011, ora 16.00
Locatie: Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Cu studii de artă la Cluj, Budapesta, München şi Paris, Nagy István (1873-1937) a realizat o operă ce se sustrage prin originalitate curentelor artistice ale epocii în care a trăit, fapt remarcat şi de filosoful Lucian Blaga care surprinde un articol publicat in anul 1926 esenţa demersului său creator.

Expoziţia îşi propune să pună în evidenţă caracterul dramatic al operei sale sub aspectul „materiei supuse fatalităţii destinului”, aşa cum sublinia Lucian Blaga, cu portrete şi peisaje aflate în colecţiile Muzeului de Artă Cluj-Napoca şi Muzeului Memorial „Octavian Goga” din Ciucea. Lucrările vor fi expuse în compania textului integral dedicat lui Nagy István de Lucian Blaga.

Curatorul expoziţiei: Călin Stegerean cu colaborarea pictorului Kancsura István.

Expoziția poate fi vizitată între 14 august – 11 septembrie 2011.

 
Hyperion - Călătorii, revelaţii, întâlniri

hyperion-repi21Expoziţia de fotografie a lui Sütő Zsolt

Vernisaj: duminică, 14 august 2011, ora 16.00
Locatie: Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Este totuşi o călătorie, deşi toţi şi toate în sunt cunoscute. Simt că nimic din ce e aici nu al meu. Nici aici. Sunt... suntem doar nişte trecători prin aceste meleaguri. A călători înseamnă a zăbovi pe tărâmul nimănui. La fel este la Cluj, în Himalaia sau la Paris. Sosirea: întâlnirea. Momentul. Acasă: este cea mai mare iluzie a călătorului. Nevroza finală. Nu există acasă, suntem toţi pe drum.

Citeşte mai mult...
 
Erotica grădinii. Desene de Simona Tănăsescu după sonetele lui Markó Béla

Coperta_Marko3Vernisaj: duminică, 14 august 2011, ora 16.00
Locatie: Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Expoziţia prezintă 30 de desene realizate de Simona Tănăsescu, din care unele au fost incluse ca ilustraţii ale volumului Erotica grădinii de Markó Béla (Editura Curtea Veche, 2010).

Simona Tănăsescu a absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti în anul 1983 şi are o susţinută activitate artistică ce include atât expoziţii personale cât şi expoziţii colective în ţară şi străinătate. Creaţia sa a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii.

Lucrările prezentate în această expoziţie reprezintă un comentariu personal, exprimat cu intensitate artistică, a sonetelor scriitorului Markó Bela, care se remarcă, aşa cu observa şi criticul Alex. Ştefănescu, printr-o „combinaţie goetheană de reflecţie şi joc, de observare a naturii şi metfizică.

 
Tradiţia în modă

Katalogusba_kicsiExpoziţia Casa Rustica din Ilieni

Vernisaj: duminică, 14 august 2011, 16:00
Locatie: Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Atelierul de creaţie Casa Rustica a fost înfiinţată sub conducere d-ni Simó Júlia în 1993, având ca principal obiectiv stilizarea porturilor şi ţesăturilor nobiliare, de rând şi populare ardeleneşti, transformându-le în articole care să fie la modă şi în zilele noastre. Produsele atelierului de creaţie, aflat în centrul comunei Ilieni, sunt fabricate din stofe, ţesuturi şi accesorii obţinute din materiale naturale autohtone.


Expoziţia de îmbrăcăminte ne oferă o imagine a utilizării, în principal, a porturilor tradiţionale ardeleneşti în cultura vestimentară contemporană. Expoziţia cuprinde cele mai reuşite creaţii ale atelierului de-a lungul celor 18 ani ai existenţei sale.
 
Expoziția Liceului Teoretic Apáczai Csere János

12

Vernisaj: duminică, 14 august 2011, ora 16.00
Locație: Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Organizator: Liceul Teoretic Apáczai Csere János

 
Porțile Clujului

kapu1_kicsikicsiVernisaj: luni, 15 august 2011, ora 17.00
Locație: Turnul Croitorilor

Organizator: Asociația Kelemen Lajos pentru Ocrotirea Monumentelor

 
Irsai László Zacsek

x_189Vernisaj: luni, 15 august 2011, 21:30
Locatie: Spritz Café

Familie, prieteni, …, multa lume in viata din jurul tau …

“…you’ll never walk alone…” acest motto liverpoolian m-a calauzit in viata artistica si cea de zi cu zi, incercand sa redau prin creatii bogatia simtirilor transmise de oamenii din jurul meu.

Ideea comunicarii in viata cateodata se reduce la oferta si ofertant….realizarile personale sunt orientate catre aceste persoane care te sustin in eforturile tale de a-ti mentine inspiratia creativa.

Expozitia in sine se vrea o continuare a comunicarii prin lucrarile pe care le-am realizat cu trecutul, trecand prin prezent si ajungand la posibilitatile ce ne rezerva viitorul.

Lucrarile “…you’ll never walk alone… “ nu vor devia de la conceptul de baza al expozitiilor precedente, urmand linia de creatie rustico-moderna materializata atat prin elemente combinate (ex. lemn-rasina) opuse, cat si conceptuala. Actiunea pe care o propun doreste sa atraga trecutul si viitorul prin prezent, intr-o forma familiara lesne de inteles tuturor in arta mestesugaritului, a designului si nu numai, sperand ca, prin ele, sa imbogatesc arta contemporana.

Combinarea elementelor din natura şi a materialelor traditionale cu tendintele secolului XXI reprezinta o cale de a ma defini in eforturile mele de a mentine nivelul comunicarii si de a reda o alta viziune asupra timpului. Armonia acestor extremitati au la baza intelegerea dintre rustic si modern, elemente fara de care “intregul” contemporan nu se poate defini.

Sper ca prin expozitia “…you’ll never walk alone…”, care se doreste a fi o continuare a ultimului popas (“Valuri de lumina”), in care elemente definitorii vor ramane “instalatiile de lumina” si timp, voi putea face un nou pas important in telul meu de a perfectiona comunicarea prin arta, exploatand posibilitatile pe care mi le ofera aceste mijloace.

Pe pagina de web www.zacsek.ro am expus o parte din realizarile mele de pana acum, care incearca sa gaseasca o cale de comunicare intre arta decorativa, arta mestesugareasca si design.

 
Expoziţia memorială Györkös Mányi Albert

babszinhaz_1982_fel_hasabExpoziţie permanentă

Profesorul de muzică şi pictorul Györkös Mányi Albert (1922–1993) a lăsat moştenire prin testament casa sa amenajată ca studio de pictură, împreună cu întregul patrimoniu din incinta sa Societăţii Maghiare de Cultură din Transilvania. Colecţia cuprinde aproape 200 de tablouri ale artistului, mai multe lucrări de pictură şi grafică semnate de Jakab Ilona, mobilier de valoare muzeală specifică Ţării Călatei şi Câmpiei Transilvaniei, dar şi ceramică, ţesuturi, numeroase cărţi şi obiecte personale. Această colecţie poate fi vizitată în perioada Zilelor Culturale Maghiare ale Clujului zilnic, între orele 12–17.

Locaţia: Cluj-Napoca, Str. Republicii nr. 5

 
Cronica unei renaşteri – cei 20 de ani de activitate ai EMKE în documente

emke-logo-kremalapVernisaj: marţi, 16 august 2011, ora 18:00
Locaţia: Cluj-Napoca, Str. Republicii nr. 5

Expoziţia de documente legate de activitatea ultimilor douăzeci de ani ai Societăţii Maghiare de Cultură din Transilvania, reînfiinţată în anul 1991, poate fi vizitată în perioada Zilelor Culturale Maghiare ale Clujului zilnic, între orele 12–17.


 
Armeni-maghiari pentru Clujul Comoară

szabok_b4Vernisaj: miercuri, 17 august 2011, ora 16.00
Locatie: Turnul Croitorilor

 
Ipostaze ale scrisului. Artefacte inscripţionate din colecţia Muzeului Etnografic al Transilvaniei

02._kepVernisaj: vineri, 19 august 2011, orele 13.00
Locatie: Muzeului Etnografic al Transilvaniei

Începând cu secolul al XVIII-lea, apar scurte inscripţii, respectiv datări, şi pe artefactele de diferite genuri aparţinând păturilor lucrătoare din mediul rural şi urban transilvănean. Realizate pe materiale diverse, cu tehnici variate, asemenea inscripţii nominalizează de obicei realizatorul, proprietarul, eventual donatorul artefactului, şi menţionează locul confecţionării şi/sau al utilizării obiectului, fixând, uneori, şi data confecţionării. Odată cu răspândirea scrisului în acest mediu, prin intensificarea şcolarizării, mesajul inscripţiilor se amplifică şi se diversifică, autorii subliniind valoarea acţiunii de confecţionare şi făcând apel la memorie şi amintire. Inscripţia fixează relaţii sociale; transmite sentimente, sentinţe morale; îndemnuri, avertismente.

Politica de achiziţii a muzeelor etnografice a vizat prioritar, în general, piesele datate, considerate suport al scalei cronologice necesare marcării evoluţiei unui tip categorial sau a unui fenomen de cultură.

Prezenta expoziţie oferă vizitatorilor posibilitatea intrării în contact cu un set de artefacte inscripţionate, atent selectate, aparţinând patrimoniului Muzeului Etnografic al Transilvaniei şi provenind din mai multe comunităţi maghiare din Transilvania.

Insistând asupra artefactelor inscripţionate, organizatorii expoziţiei au dorit să valorifice atât calitatea estetică excepţională a acestora, cât şi posibilitatea de a introduce vizitatorul în lumea complexă a relaţiilor interumane, a semnificaţiilor, intenţiilor şi atitudinilor codate de inscripţia-mesaj.

Cercetarea a fost posibilă prin finanţarea oferită de Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013, cofinanţat prin Fondul Social European, în cadrul proiectului POSDRU 89/1.5/S/60189 cu titlul „Programe postdoctorale pentru dezvoltare durabilă într-o societate bazată pe cunoaştere”.

Curatorul expoziţiei: Tötszegi Tekla
Expoziţia va fi deschisă în perioada 19 august – 2 octombrie 2011, marţi–duminică, orele 9.00 – 17.00.

 
inTORZia - Expoziţia de caricaturi Könczey Elemér

intorziaVernisaj: vineri, 19 august 2011, ora 17:00
Locație: Insomnia Cafe

”Până la urmă suntem caricaturi reuşite ale propriului ideal, cu tot hazul defectelor şi slăbiciunilor noastre… pe care ne chinuim permanent să le mascăm. Singura noastră şansă pentru o remiză onorabilă este autoironia şi umorul…” Könczey Elemér

 
Tur al expoziţiilor din galeriile din centrul Clujului

Vor fi vizitate:

Galeria Kolozsvár (creaţiile lui Balázs Péter, Cs. Szabó László, Cseh Gusztáv, Paulovics László),
statuile create de Kós András (Biserica Reformată de pe str. M. Kogălniceanu),
studioul de creaţie Gy. Szabó Béla (str. Bolyai),
parcul de statui Szervátiusz Jenő (parohia),
Casa memorială Györkös Mányi Albert       

Loc de întâlnire: la Asociaţia „Kolozsvár Társaság”, la 15.30, cu pornire la ora 16.00
Organizator: Asociaţia „Kolozsvár Társaság”

 
Expoziția de grafică Soó Zöld Margit

Soo_Z_M_kicsiVernisaj: 25 iulie 2011
Locatie: Galeria Barabás Miklós

Expoziția poate fi vizitată între 25 iulie și 21 august 2011 la Galeria Barabás Miklós (str. Kogălniceanu nr. 27).

Citeşte mai mult...
 
Selecţie din grafica clujeană. 1960-1980
pallos_jutta_kicsiUn fenomen novator de mare importanţă al vieţii culturale clujene a anilor şaizeci-şaptezeci a constituit grafica, în principal datorită faptului că acest gen a reuşit să treacă dincolo de limitările plastice şi tematice ale realismului socialist. Scopul acestei expoziţii este de a prezenta o selecţie de lucrări în care artiştii, pe lângă experimentarea compoziţiilor, suprafeţelor şi tehnicilor, s-au apropiat de problematica actuală a graficii şi a artei conceptuale şi prin analizarea procesului de creaţie a imaginii. În expoziţie sunt prezente lucrări de la 32 de artişti, fiind astfel una din cele mai ample prezentări ale acestei teme.


Vernisaj: 27 iulie 2011, ora 18:00
27 iulie – 21 august 2011 Galeria Quadro, str. Napoca, nr. 2-4, etaj I., 64., 400009, Cluj
Tel: (0400) 0264 431 105  (0040) 0753 153 935
Citeşte mai mult...