2010
Zilele Culturii Maghiare s-au încheiat după cinci zile de evenimente


Cluj-Napoca. Prima ediție a Zilelor Culturii Maghiare s-au încheiat duminică, 22 august, printr-o paradă a porturilor populare, un concurs de băut bere care s-a ținut la cafeneaua Bulgakov și un recital al Filarmonicii de Stat Transilvania.

Evenimentul organizat de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi UDMR a avut deschiderea oficială pe 18 august, de la ora 19.00 la Teatrul Maghiar. Pe parcursul celor cinci zile ale manifestărilor au fost loc: concerte de jazz şi muzică clasică, dansuri şi muzică populară, tîrguri de artizanat şi prezentări de vin şi gastronomie, întreceri sportive, expoziţii de artă plastică şi seri literare, proiecţii de filme. Pe lângă acestea șase muzee din Transilvania și 15 edituri au avut standuri de prezentare.

http://www.clon.ro/stiri/cluj/articol/zilele-culturii-maghiare-s-au-incheiat-dupa-cinci-zile-de-evenimente/cn/news-20100823-12582020

Citeşte mai mult...
 
Zilele Culturii Maghiare

Miercuri, 18 August 2010

Prima ediţie a Zilelor Culturii Maghiare debutează astăzi la Cluj, manifestarea fiind organizată de Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi UDMR.
Deschiderea oficială a manifestărilor va avea loc la ora 19 la Teatrul Maghiar , unde, printre alţii, sînt programaţi să susţină discursuri vicepremierul Marko Bela, vicepreşedintele Parlamentului European, europarlamentarul Laszlo Tokes, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, primarul Sorin Apostu, dar şi Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, şi Szocs Geza, secretar de stat responsabil cu cultura în Guvernul de la Budapesta.

Pe parcursul celor cinci zile ale manifestărilor vor fi susţinute concerte de jazz şi muzică clasică, dansuri şi muzică populară, tîrguri de artizanat şi prezentări de vin şi gastronomie, întreceri sportive, expoziţii de artă plastică şi seri literare, proiecţii de filme.

„Vor fi de la programe pentru cei mai mici, pînă la programe pentru cei mai în vîrstă şi sperăm ca toată lumea să se simtă bine. Pe de altă parte, aş dori să subliniez că toate programele au fost făcute şi concepute în aşa fel încît să existe o deschidere totală către celelalte etnii, să ne cunoaştem”, a declarat preşedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, care este şi viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. Laszlo Attila a precizat că şase muzee din Transilvania şi 15 edituri vor avea standuri de prezentare. Liderul CNMT Cluj Gergely Balazs a spus că în carul manifestărilor va fi proiectată şi opera rock Istvan a kiraly” (Regele Ştefan). „Istvan a kiraly” este o operă rock monumentală care prezintă, într-o distribuţie de prestigiu, lupta dintre Regele creştin Ştefan care dorea creştinizarea maghiarilor şi fratele sau păgîn, Koppany.

http://www.ziarulfaclia.ro/Zilele-Culturii-Maghiare+44002

Citeşte mai mult...
 
Zilele Culturii Maghiare: Filarmonica Transilvania canta in Piata Unirii din Clu

Piata Unirii din Cluj-Napoca va fi diseara din nou animata de muzica simfonica, dansuri populare si concerte live. In cadrul Zilelor Culturale Maghiare va avea loc un spectacol simfonic, care ii va avea ca protagonisti pe muzicienii Filarmonicii de Stat „Transilvania”.Melomanii clujeni vor putea urmari in cadrul evenimentului de incheiere al festivalului concertul „Anotimpurile lui Vivaldi”, alaturi de solista Melinda Béres.Reprezentantia va avea loc astazi, incepand cu ora 20.00, pe scena special amenajata, din Piata Unirii. Acesta este cel de-al doilea concert de acest gen organizat aici, dupa ce in luna iunie clujenii au putut urmari live, din Valencia, opera „Carmen”.

http://www.mondonews.ro/Zilele-Culturii-Maghiare-Filarmonica-Transilvania-canta-in-Piata-Unirii-din-Cluj+id-27361.html

Citeşte mai mult...
 
Zilele Maghiare ale Oraşului, în august

La Cluj va fi organizată prima ediţie a Zilelor Maghiare ale Oraşului, între 18 şi 22 august. Motivul pentru care este aleasă această perioadă, precizează organizatorii, este faptul că în 19 august 1316, regele Carol Robert “le-a restituit clujenilor privilegiile şi a ridicat Clujul la rang de oraş”.
 
Totodată, în 20 august este sărbătorită ziua Sfântului Ştefan, “o zi importantă pentru maghiarii de pretutindeni”. “Zilele Maghiare din Cluj reprezintă o ocazie excelentă pentru prezentarea vieţii culturale maghiare a oraşului. Numeroşi invitaţi sunt aşteptaţi în vederea stabilirii şi dezvoltării unor relaţii vii prin intermediul Clujului. Dezvoltarea relaţiilor existente reprezintă, de asemenea, unul dintre obiectivele Zilelor Maghiare din Cluj, un eveniment menit să umple un gol în viaţa Clujului”, informează organizatorii, Consiliul Tineretului Maghiar.
 
Un alt obiectiv al acestei sărbători, precizează iniţiatorii, este “de a prezenta cultura maghiară populaţiei majoritare”. Detalii despre manifestări pot fi aflate accesând site-ul oficial al Zilelor Maghiare din Cluj, www.magyarnapok.ro

http://www.ziuadecj.ro/eveniment/zilele-maghiare-ale-orasului-in-august--2276.html

Citeşte mai mult...
 
Maghiarii îşi fac propriul festival în Cluj


Mâine încep Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, eveniment aflat la prima ediţie. Manifestările culturale din cadrul festivalului tind să se apropie de acţiunile care au loc în cadrul TIFF: proiecţii de film ziua şi noaptea, teatru, expoziţii şi concerte.

Cu toate că în acest an nu se anunţau evenimente importante la Cluj-Napoca, după deschiderea de ieri a Festivalului Internaţional de Chitară, în oraş va avea loc, în perioada 18 - 22 august prima ediţie a Zilelor Culturale Maghiare, un eveniment care se vrea a fi o modalitate de a sărbători zilele întemeierii oraşului, dar şi de a prezenta publicului cultura maghiarilor din Transilvania.

Festivalul, bogat în evenimente, va debuta mâine, de la ora 19.00, în parcarea Operei Maghiare. Printre personalităţile care vor fi prezente la manifestări, dar şi la deschidere, se numără Tőkés László, vicepreşedintele Parlamentului European, Kelemen Hunor, ministrul culturii din România, Szőcs Géza, secretarul de stat pentru cultură al Republicii Ungare şi Páva Zsolt, primarul oraşului Pécs.


Manifestarea culturală va număra, timp de patru zile, proiecţii de film ziua şi noaptea, teatru de păpuşi, expoziţii, iar în fiecare seară, pe pietonala Potaissa dar şi în alte locaţii vor avea loc concerte.

Printre acestea se numără şi mese rotunde ori dezbateri pe teme precum rolul camerelor de comerţ şi ale asociaţiilor înterprinzătorilor în dezvoltarea culturii economice. La majoritatea manifestărilor din cadrul festivalului organizat de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania intrarea este liberă.

Filarmonica va cânta în centrul oraşului
Cele mai atractive manifestări pentru publicul larg vor fi concertele, care vor avea loc în fiecare seară pe pietonala Potaissa. Mâine vor concerta Hidi Rock Band, iar joi vor putea fi urmăriţi cei de la Riot. Vineri va avea loc un concert susţinut de Hot Jazz Band, pe scena amplasată în Piaţa Unirii, unde în ziua următoare vor concerta şi cei de la Kalaka.

În ultima zi a festivalului va avea loc concertul „Anotimpurile lui Vivaldi”, susţinut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii Transilvania, alături de solista Melinda Béres. Evenimentul va avea loc în Piaţa Unirii, de la ora 20.00. Intrarea este liberă.

Festivalul propune şi seri de umor. Tot mâine, de la ora 17.00 Horváth Hunor Jenő va susţine parodii muzicale, iar Zsók Levente îi va încânta pe cei prezenţi cu o doză de umor secuiesc. În ultima zi, de la ora 17.00 va avea loc un concurs de băut bere, în localul Bulgakov.

Sâmbătă dimineaţa, în Piaţa Unirii vor avea loc dansuri în stradă, la care vor participa ansamblurile folclorice ale celei de a XII-a ediţii a Festivalului Folcloric „Sfântul Ştefan”.

http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Maghiarii_isi_fac_propriul_festival_in_Cluj_0_318568533.html