2011
Ungurii au cucerit Piaţa Unirii, cu “Ciocârlia”

Trupa Budapest Gypsy Symphony Orchestra a umplut duminică seară zona din jurul statuii lui Matei Corvin şi i-a impresionat pe clujeni cu melodia-simbol a muzicii populare româneşti. Mii de oameni de toate vârstele şi-au petrecut seara în Piaţa Unirii, unde a avut loc spectacolul de închidere a Zilelor Culturale Maghiare.

Citeşte mai mult...
 
O sută de viori ungureşti au cântat Ciocârlia la Cluj

kmn110821_foter_szaztagu_ciganyzenekar_schmitt_pal_w_foto_biro_istvan-2109-9541-09…şi au făcut-o absolut minunat. Astfel s-a încheiat, în seara asta, concertul pe care Budapest Gypsy Symphony Orchestra l-a ţinut, timp de peste două ore, în faţa miilor de oameni, unguri şi români, ce au umplut Piaţa Unirii din Cluj. Concertul a fost ultimul eveniment de pe lista Zilelor Culturii Maghiare, care au avut loc timp de o săptămână în oraşul de pe Someş.

Citeşte mai mult...
 
Spectacol tiganesc total pe strada Kogalniceanu din Cluj

karavanTrupa Karavan Familia a incins atmosfera la Zilele Culturale Maghiare. Formatia a tinut un show cu muzica tiganeasca pe strada Kogalniceanu. Spectacolul a inceput sambata, 20 august, de la ora 18.30. Zeci de clujeni au asistat si chiar au dansat la concert.

Trupa a cantat la Cluj in cadrul Zilelor Culturale Maghiare. Karavan Familia sunt o prezenta recunoscuta in spatiul artistic de influenta roma. Trupa a scos pana acum trei albume si a avut numeroase colaborari cu artisti ca Boban Markovic sau Transglobal Undergorund.

Citeşte mai mult...
 
Főtér-foglalás huszárok módjára
kmn110821_foter_huszarok_w_foto_biro_istvan-1330-8685-30Mintegy 45 hagyományőrző huszár vonult be Kolozsvár főterére szombaton, meglepetésképpen, a Kolozsvári Magyar Napok keretében. A huszárok közt találkozhattunk hat debreceni lovassal is, akik a Bem József-emléktúrát teljes hosszában teljesítik: bejárják lóháton azokat a településeket, ahol Bem apó is megfordult az 1848–49-es szabadságharc idején.
Citeşte mai mult...
 
Nem csak a könnyűzenéé a Főtér

kmn110820_kolozsvari_filharmonia_opera_foto_szentes_zagon_w_DSC_5603A legismertebb magyar sztárok léptek fel az elmúlt napokban a Főtéren, amely a hétvégén bebizonyította: nem csak a könnyűzene, a blues, a rock vagy a dzsesszkoncertek ideiglenes „otthona”, hanem a klasszikus- és a népzenét is szívesen vendégül látja. A Filharmónia és a Magyar Opera szombat esti közös koncertjére is több mint ezren voltak kíváncsiak, és többszázan követték figyelemmel a XIII. Szent István-napi Néptánctalálkozó hagyományos főtéri tánckavalkádját is tegnap délelőtt. A 100 tagú cigányzenekar fellépésén pedig a szervezők által biztosított 500 szék már több mint egy órával az előadás előtt foglalt volt.

Citeşte mai mult...
 
Kicsik-nagyok együtt Kolompoltak

kmn110819_farkas_utca_kolompos_w_foto_biro_istvan-1811-8415-11Nem csak a csütörtöktől szombatig tartó gyermekprogramok, hanem valószínűleg a magyar napok teljes programjának egyik kiemelkedő pontját képezte a péntek délutáni koncert a Farkas utcai színpadon: a Budapestről érkezett Kolompos együttes igazi táncház-hangulatot teremtett, megmozgatva szülőket és gyermekeket.

Citeşte mai mult...
 
"Strada festivalurilor" pe Kogălniceanu, de Zilele Culturale Maghiare

farkasInvenţii, obiecte de manufactură, alimente, dar şi îmbrăcăminte tradiţională pot fi găsite în cadrul celor câteva zeci de standuri deschise de astăzi pe strada Mihail Kogălniceanu, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare.

Pe aceeaşi stradă a fost amenajată o scenă pe care astăzi au fost interpretate dansuri populare dar nu numai, cu specific maghiar, susţinute inclusiv de membri ai Operei Maghiare din Cluj.
Citeşte mai mult...
 
Actorul Bogdan Zsolt va recita din Marko Bela, în prezenţa scriitorului

kmn110818_banffy_marko_szonett_w_foto_biro_istvan-1856-5623-56Cu prilejul expoziţiei „Erotica grădinii” desene de Simona Tănăsescu după sonetele lui Markó Béla, joi 18 august 2011, orele 18.00 va avea loc la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, sala Tonitza, o întîlnire cu Markó Béla. ExpoziţiaActorul Bogdan Zsolt de la Teatrul Maghiar va citi din versurile scriitorului şi a omului politic, acompaniat de Szép Andras la vioară şi Szép Balint la pian.

„Erotica grădinii” cuprinde 30 de desene realizate de Simona Tănăsescu, din care unele au fost incluse ca ilustraţii ale volumului de sonete „Erotica grădinii”, de Markó Bela (Editura Curtea Veche, 2010). Simona Tănăsescu a absolvit în anul 1983 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti în specialitatea ceramica-sticlă-metal, urmînd, începînd cu anul 2000, o serie de specializări în domeniul managementului public şi cultural. În prezent este Consilier de Stat pentru Cultură în Guvernul Romaniei.

 
"Strada festivalurilor" pe Kogălniceanu, de Zilele Culturale Maghiare

Clipboard01Invenţii, obiecte de manufactură, alimente, dar şi îmbrăcăminte tradiţională pot fi găsite în cadrul celor câteva zeci de standuri deschise de astăzi pe strada Mihail Kogălniceanu, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare.

Pe aceeaşi stradă a fost amenajată o scenă pe care astăzi au fost interpretate dansuri populare dar nu numai, cu specific maghiar, susţinute inclusiv de membri ai Operei Maghiare din Cluj. În cadrul Zilelor Culturale Maghiare (ZMC) a fost inaugurată astăzi "Strada Festivalurilor", pe Mihail Kogălniceanu, unde clujenii au ocazia să admire şi să achiziţioneze produse autentice confecţionate de meşteri maghiari.În jurul orei 17.30, pe strada respectivă se aflau aproximativ 200 de vizitatori.

Citeşte mai mult...
 
Interes ridicat pentru Cluj Arena la Zilele Culturale Maghiare

Stadion_cluj_arena_dt_z9c4048Circa 120 de persoane au participat ieri la un tur al stadionului Cluj Arena, în cadrul unui eveniment inclus în programul Zilelor Culturale Maghiare (ZCM).

"Este foarte fain, va fi şi mai frumos când o să fie gata. Vom participa şi la inaugurare", au punctat Laci şi Ilona, soţ şi soţie, participanţi la turul stadionului Cluj Arena, organizat ieri în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj-Napoca. "Ar putea fi o carte bună de vizită în ceea ce priveşte fotbalul şi sportul, în general. Nu sunt de acord neapărat cu locaţia, în schimb este spectaculos, cu forma aceasta de navă spaţială", a precizat Robert, un alt participant la tur. "Îmi place, este foarte modern, ca în Occident. Am fost şi în Germania pe un stadion, de 80.000 de locuri, şi se poate compara", a adăugat Sofia, aflată între cei care au vizitat ieri stadionul Cluj Arena în cadrul ZCM.

Citeşte mai mult...
 
Atmosfera de petrecere medievala pe Kogalniceanu

3424_0000129696_W340-H405-HA1-VA4Cei care se aflau in urma cu putin timp pe strada Kogalniceanu, strada festivalurilor, asa cum au numit-o organizatorii Zilelor Culturale Maghiare au avut parte de un spectacol inedit.

Ansamblul istoric clujean Passeggio a redat in fata scenei de aici atmosfera unei petreceri medievale cu muzica si dansuri specifice.

Dupa fiecare numar cei prezenti au izbucnit in aplauze, spectacolul fiind atat pe placul adultilor cat si al copiilor. Membrii ansamblului au dansat pe muzica lui Arany Zoltan, Ultimul Trubadur.

Vezi aici mai multe poze de la spectacolul de pe strada Kogalniceanu

http://www.citynews.ro/cluj/din-oras-10/video-atmosfera-de-petrecere-medievala-pe-kogalniceanu-129696/

 
Cine e vocea care va răsuna deseară în Piața Unirii?

mainMagdolna / Magdi Rusza, cîștigătoarea ediției maghiare a concursului Megastar din 2006, va cînta în această seară, de la ora 20.00, în Piața Unirii. Concertul ei marchează cea de-a treia zi a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Dacă nu ar fi fost descoperită datorită concursului Megastar, probabil că Magdi ar fi fost acum o asistentă într-o clinică de obstetrică-ginecologie, meserie pentru care s-a pregătit la Subotica. Acum, tînăra de 25 de ani a "moșit" deja două albume foarte bine primite în Ungaria și și-a reprezentat țara la Eurovision în 2007, unde a luat locul 9.
http://www.ftr.ro/video-cine-e-vocea-care-va-rasuna-deseara-in-piata-unirii-50037.php

 
Vitéz László mindenkinek

61950„Beszéljük meg” – mondta abszolút 21. századiasan Vitéz Lászlónak a szorítóba került, igen felvilágosult ördög. A konfliktust ezúttal mégsem a pszichológusi dívány, hanem László hol nyeles tükörként, hol ventillátorként, hol teniszütőként funkcionáló palacsintasütője oldotta meg. Sőt, teljesen modernül még ködös kockák is kerültek az agresszív részekre, az ördögkinyiffantós jelenetnél Vitéz László teljesen vásári stílusban felszólítván a közönséget, hogy takarja el a szemét. Visítottak a gyerekek a gyönyörűségtől, de csak annyit és ott, ahol illett, segítettek a főhősnek, cinkosai voltak a csínytevésben, de mi felnőttek is azon kaptuk magunkat, hogy a kicsikkel együtt visszük be a liszteszsákot a paradicsomfejű ördögök és kerek-kövér-kopasz kísértetek lakta elátkozott malomba.

Citeşte mai mult...
 
Zilele Culturale Maghiare din Cluj sărbătorite cu o serie de expoziţii la Muzeul de Artă

2Cu ocazia Festivalului „Zilele Culturale Maghiare din Cluj”, ediţia a II-a, Muzeul de Artă prezintă o serie de expoziţii, duminică, 14 august, de la ora 14.00.

„Erotica grădinii”

Cuprinde 30 de desene realizate de Simona Tănăsescu, din care unele au fost incluse ca ilustraţii ale volumului de sonete „Erotica grădinii”, de Markó Bela (Editura Curtea Veche, 2010). Simona Tănăsescu a absolvit în anul 1983 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti în specialitatea ceramica-sticlă-metal, urmînd, începînd cu anul 2000, o serie de specializări în domeniul managementului public şi cultural. În prezent este Consilier de Stat pentru Cultură în Guvernul Romaniei.

„Materie şi destin” Lucrări de Nagy István, cu un comentariu de Lucian Blaga

Nagy Istvan (1873-1937) a studiat arta la Cluj, Budapesta, München şi Paris. Expoziţia îşi propune să pună în evidenţă caracterul dramatic al operei sale sub aspectul „materiei supuse fatalităţii destinului”. Într-un articol publicat în anul 1926 Lucian Blaga situa artistul între „pictorii mari care au îndrăgit prăpăstiile lăuntrice ale vieţii” remarcînd că acesta „iubeşte mai presus de orice sorţile omeneşti”. Lucrările vor fi expuse în compania textului integral dedicat lui Nagy István de Lucian Blaga.

Tot la Muzeul de Artă puteţi vizita duminică şi „Hyperion- Călătorii, revelaţii, întîlniri” fotografii de Sütő Zsolt, expoziţia „Clujul comoară” a elevilor Liceului Teoretic „Apáczai Csere János” şi „Tradiţia în modă” expoziţia Casa Rustica din Ilieni.

Citeşte mai mult...
 
Karavan Familia la Zilele Culturale Maghiare din Cluj

Karavan-FamiliaDupa o reusita editie cu numarul cinci in Cluj-Napoca, International Romani Art Festival aduce pe scena Zilelor Culturiale Maghiare, unul dintre cele mai cautate nume de pe scena gypsy world music, Karavan Familia. Spectacolul va avea loc sambata, 20 august, incepand cu ora 18:30, pe strada Kogalniceanu.

Citeşte mai mult...
 
Concertul “sârboaicei” Magdi Rúzsa a perturbat liniştea publică în Piaţa Unirii, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare

kmn110817_foter_ruzsa_magdi_koncert_foto_szentes_zagon_w_DSC_3713Cântăreaţa Magdi Rúzsa, originară din Serbia, reprezentantă a Ungariei la Eurovision 2007, a concertat seara aceasta în Piaţa Unirii,începând cu ora 20.00, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare (ZCM) din Cluj-Napoca. Platoul Pieţei Unirii a fost înţesat cu unguri clujeni până aproximativ la cifra de 10.000, cât la Zilele Municipiului Cluj-Napoca din iunie a.c.. Se pare că liderii UDMR şi ong-urile maghiare au făcut propagandă intensă de i-au adus în piaţa centrală pe toţi ungurii din Cluj-Napoca.

Citeşte mai mult...
 
Asa arata interiorul criptelor din Cimitirul Central!

cripteCateva zeci de clujeni au avut astazi parte de un tur ghidat al Cimitirului Central, un adevarat muzeu in aer liber al Clujului. Turul a fost organizat cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, care se desfasoara in aceasta saptamana si a fost condus de Gergely Tokes Erzsebet, presedintele Fundatiei Hazsongard.

Citeşte mai mult...
 
Cultură maghiară veche de secole, scoasă la iveală la BCU

bcuMai multe exponate vechi din colecţiile speciale ale Bibliotecii Centrale Universitare au fost prezentate participanţilor la tururile ghidate ale bibliotecii, organizate ieri în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.
Un exemplar din cunoscuta "Chronica hungarorum", tipăritură de secol XV, o carte ce cuprinde o celebră gravură veche cu Clujul, un exponat unicat - un catehism religios al cultului evanghelic, editat în secolul XVI, precum şi două ediţii complete ale Bibliei în limba maghiară au fost scoase la lumină în cadrul unei expoziţii speciale organizată cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Citeşte mai mult...
 
Se poate vizita turnul bisericii Sf Mihail.

toronyVezi cum arată oraşul din turla celei mai înalte biserici din Cluj. Clujenii curioşi de priveliştea care se poate vedea din balconul tulei bisericii Sfântu Mihail mai au aproximativ două ore să viziteze obiectivul, mai exact până la ora 18. Deschiderea intrării „secrete" are loc cu prilejul Zilei Tineretului, prilej cu care Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Cluj organizează mai multe manifestări în oraş.

Citeşte mai mult...
 
Piata Unirii, pregatita pentru concerte

1166_0000129175_W340-H405-HA1-VA4Punctul zero al orasului va gazdui mai multe concerte incepand de astazi, organizate in cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Scena a fost deja amplasata in Piata Unirii, iar la orele amiezii se faceau ultimele pregatiri.

In aceasta seara de la ora 20 aici va concerta trupa Ethno in Transit, care “promoveaza intalnirea muzicala a diverselor culturi si adapteaza pentru scena muzica traditionala a diverselor popoare ale lumii”, spun organizatorii.De la ora 20:45 pe scena va urca trupa Kistehen, care “combina elemente de rock alternativ, world music si folk tiganesc autohton”.

Seria concertelor continua si maine, cand de la ora 20 va incanta publicul cea mai populara trupa de jazz din Ungaria, Benko Dixieland Band, fondata in 1957.

Miercuri, 17 august, cantareata Ruzsa Magdi ii va incanta pe clujeni tot de la ora 20. Joi, 18 august, de la aceeasi ora va concerta cunoscutul interpret de rock, jazz, blues, soul si funky, Horvath Karoly, cunoscut sub numele de scena, Charlie.

Trupa clujeana Knock Out, fondata in 1993 va urca pe scena din Piata Unirii vineri, 19 august, de la ora 20. O jumatate de ora mai tarziu va canta pentru clujeni Deak Bill Gyula, numit adeseori “regele blues-ului din Ungaria”.

Sambata, 20 august, clujenii ii vor putea asculta pe solistii Operei Maghiare si a Filarmonicii de Stat Transilvania. Duminica Orchestra celor 100 de tigani le va asigura celor prezenti in Piata Unirii o experienta de neuitat. Budapest Gypsy Symphony Orchestra este o orchestra simfonica, singura de acest gen din lume, fiind compusa din muzicieni de origine tiganeasca, si pe langa muzica clasica interpreteaza muzica traditionala tiganeasca maghiara si muzica populara.

http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/piata-unirii-pregatita-pentru-concerte-129175/

 
12

Pagina 1 din 2