Despre noi

 

 



Scopul acestei serii de manifestări:


Sărbătorirea fondării oraşului
La 19 august 1316 Carol Robert de Anjou redă Clujului privilegiile şi ridică aşezarea la rang de oraş (civitas).

Sărbătorirea cum se cuvine a fondării statului maghiar şi a zilei Sfântului Ştefan
 
Crearea unui cadru pentru întâlnirea comunităţii maghiare clujene şi a zecilor de mii de clujeni care au ajuns pe ate meleaguri, având şi rolul de a consolida relaţiile din cadrul comunităţii
Clujul, în calitate de capitală culturală a Transilvaniei, doreşte, prin această manifestare, să transmită un mesaj direct celor care au părăsit oraşul, aşteptându-i în fiecare an să revină acasă pentru a sărbători împreună şi pentru a consolida sentimentul de apartenenţă la aceeaşi comunitate. Astfel, Zilele Maghiare vor deveni sărbătoarea comunităţii maghiare de altădată şi din prezent, care a contribuit la fondarea oraşului.

Maratonul cultural a maghiarimii din bazinul Carpaţilor, dar mai ales a maghiarimii din Ardeal

Stabilirea de legături cu localităţi din ţară şi din străinătate
Rolul Clujului în trecutul şi prezentul maghiarimii din Ardeal şi din bazinul Carpaţilor este indiscutabil. Zilele Maghiare ale Clujului sunt o excelentă oportunitate pentru prezentarea vieţii culturale a populaţiei maghiare din Cluj. La aceste manifestări avem mai mulţi invitaţi din Ardeal şi din bazinul Carpaţilor. Astfel dorim să ne asigurăm că relaţiile actuale să evolueze şi să se dezvolte prin intermediul Clujului. În concordanţă cu noul program de cooperare naţională, manifestările îşi propun să contribuie la dezvoltarea relaţiilor dintre diferitele localităţi şi să consolideze relaţiile de înfrăţire existente.

Prezentarea culturii maghiare şi familiarizarea populaţiei majoritare cu aceasta   
Clujul, capitala culturală a Ardealului, este căminul unei comunităţi majoritare româneşti. Seria de manifestări Zilele Maghiare ale Clujului reprezintă o oportunitate pentru comunitatea noastră de a-şi afirma viabilitatea, diversitatea, puterea sa creatoare de valori, dar şi un cadru propice pentru iniţierea unui dialog nu doar în plan cultural, ci şi în alte planuri ale vieţii sociale.