Gastronomie, enologie
Ce mai coc clujenii? UN GHIVECI URIAŞ pe strada M. Kogălniceanu

KMN2011_sutnivalo_plakat_00Organizatorii Zilelor Maghiare ale Clujului doresc să îndulcească cu un nou program de bun gust seria de manifestări care se vor desfăşura între 15 şi 21 august. Au elaborat şi de această dată cu mare grijă oferta de programe, iar evenimentele gastro-culturale ocupă un loc de cinste în caietul de programe.
În data de 20 august sunteţi invitat la gătitul în aer liber de pe strada M. Kogălniceanu pentru a asista a prezentarea deliciilor locale.

Îi aşteptăm pe toţi cei care cunosc cel puţin o mâncare cu specific local, ardelenesc, sau chiar clujean. Să le arătăm ce avem în traistă!

Anul acesta vom organiza Gătitul distractiv cu ajutorul Vostru. Toţi cei care doresc să participe sau sunt interesaţi să aducă ceva din care în ghiveci. Astfel vom găti cel mai mare ghiveci al Clujului, ghiveciul înfrăţirii maghiarilor din Cluj. Cârnaţii necesari vor fi asiguraţi de Spritz Café.

Termenul de înscriere: 15 august 2011

Pentru a vă înscrie contactaţi-l pe Kiss-Budai Tibor:

adresă e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

telefon: 0723 183 266



Dacă mâncarea pe care o preparaţi necesită proceduri speciale, discutaţi în prealabil cu organizatorii pentru o scutire de la regula gătirii la faţa locului.

Organizatorii asigură următoarele:

- cort, mese, scaune, aragaz

Ce trebuie să aducă participanţii:

- materiile prime (carnea va fi însoţită de factura sau bonul de casă care să ateste provenienţa)
- echipamentul necesar pentru preparare şi servire (ceaun, vase, farfurii, tacâmuri etc.)
- trebuie gătite cel puţin zece porţii, care vor fi oferite gratuit vizitatorilor


Poftă de gătit bună!
Organizatorii Zilelor Maghiare ale Clujului

 
Prezentare și degustare de vinuri

Luni, 15 august 2011, 17.00   

    Degustare de vinuri podgoria Eger
    Locație: sediul Societății Muzeului Ardelean
borkostolo2


Marţi, 16 august 2011, 18.00    

    Degustare de vinuri podgoria din Neszmély    
    Locație: Galeria „Reményik Sándor” Miercuri,

Miercuri, 17 august 2011, 18.00    

    Degustare de vinuri podgoria Aiud
    Locație: sediul Societății Muzeului Ardelean

Joi, 18 august 2011, 18.00   

    Degustare de vinuri podgoria Somlói și Balatonfelvidék   borkostolo02   
    Locație: Galeria „Reményik Sándor”

Vineri, 19 august 2011, 18.00   

    Degustare de vinuri podgoria Nachbil
    Locație: sediul Societății Muzeului Ardelean

Sâmbătă, 20 august 2011, 18.00
  
    Degustare de vinuri – manufactura de oțet din Bodrogkeresztúr, Tokaji
    Locație: sediul Societății Muzeului Ardelean

Persoanele care doresc să participe la degustările de vin sunt rugate să se înscrie din timp la adresa de mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , întrucât locurile sunt limitate.

 
Crama Nachbil din Beltiug

borCrama Nachbil din Beltiug Oenologii cramei sunt Johann Butler şi fiul său, Edgar Brutler, care reuşesc să obţină vinuri de bună calitate cu o tehnologie simplă. O componentă importantă a filosofiei lor este naturaleţea, păstrarea originalităţii fructelor. Cei care le degustă vinurile vor fi imediat cuprinşi de pasiunea oenologilor, dragostea şi respectul faţă de această profesie, fără de care nu este posibilă obţinerea unor vinuri cu adevărat delicioase. Un lucru foarte important este munca asiduă, care urmează o cale bine determinată de la care nu au voie să se abată niciodată, pentru că, în această profesie, succesul imediat nu este posibil.

Oenologia este o artă în sine: miraculosul demers artistic este expresia cunoştinţelor, senzualităţii şi pasiunii oenologului, al căror fruct îl savurează consumatorul. Nu întâmplător este denumit vinul băutura zeilor.

Crama Nachbil din Beltiug va fi prezentă la Cluj între 19 şi 21 august, în cadrul Zilelor Maghiare ale Clujului. Administratorul cramei este Serli Csilla.
http://www.nachbil.ro


boraszat borpinceborpince

 
Oenologul meşteşugar Kaló Imre din Szomolya


Atunci când cineva doreşte să ajungă pentru prima dată la Kaló Imre, cei iniţiaţi se simt oblig_FSZ1223_Kalo_Imreaţi să îi pregătească pentru provocările la care vor trebui să facă faţă. În trecut, cei care voiau să deguste vinul, o puteau face doar în pivniţă, stând în picioare, dar ce degustare! Gazda are obiceiul să-şi primească oaspeţii cu o dragoste nedisimulată şi nu se zgârceşte când îi serveşte cu vin. Însă acest lucru înseamnă că vizitatorul trebuie să deguste, în medie, vinul din 60-70 de butoaie.
Oenologul meşteşugar Kaló Imre din Szomolya va fi oaspetele Zilelor Maghiare ale Clujului în data de 15 august.

Pentru el vinul reprezintă comoara naturală cu rădăcinile cele mai adânci, fiind întruchiparea dragoste, prietenie şi sinceră preţuire. Filosofia lui de viaţă este: „Doar cel ce făureşte are puterea de a da”.

http://www.rozsakert.com

 
Manufactura de oţet de vin din Tokaj

furmint


Oţetul nostru de vin se trage din inima regiunii Tokaj, fiind vlăstarul excelentelor vinuri de Tokaj, făcute din struguri culeşi şi selectaţi manual. Această zeamă deosebită s-a născut în una din localităţile preferate de la poalele dealurilor din Tokaj, Bodrogkeresztúr, grija deosebită, tehnologia modernă, respectul faţă de tradiţii, maturarea în butoaie din stejar, răbdarea şi preţuirea fiind cele care i-au dat viaţă.

Manufactura de oţet de vin din Tokaj va fi prezentă la Zilele Maghiare ale Clujului în 20 şi 21 august.
http://www.tokajiborecet.hu

 
Vinăria Familiei Korom

În cazul unei vinării care deține câteva hectare, șansele de supraviețuire sunt reale doar dacă aceasta produce vinuri de înaltă calitate. Pentru obținerea unei asemenea calități, este necesară îndeplinirea a trei condiții: pământ fertil, soi excelent, recoltă excepțională.

Rolul vinificatorului este acea de a strica cât mai puțin din materia primă produsă. Dacă cele trei condiții nu sunt îndeplinite în totalitate, calitatea vinului va avea de suferit.

Familia noastră se ocupă de cultivarea viței de vie la Kesztölc începând cu anul 2000.
În prezent, pe o suprafață de 4,5 hectare, cultivăm următoarele soiuri:
      - 0,9 ha Chardonnay
      - 1 ha Cserszegi Fűszeres
      - 1 ha Zweigelt
      - 1,6 ha Cabernet Sauvignon

Vinăria Familiei Korom va fi prezentă la Zilele Culturale Maghiare din Cluj pe 16 august.

http://www.korombor.hu



koromkorom3korom2

 
Vinoteca Logos


                  logos

În Vinoteca Logos din Aiud pot fi găsite următoarele soiuri de vin:                          
Plébános, Olasz Rizling, Szürke Barát, Neuburger, Sauvignon Blanc, Muskotály


http://www.hotel-hostel-aiud.com/vinuri-plebanos.html

 
Vinoteca FitoMark din Tokaj


fitomarkBeciul săpat în stâncă reprezintă un element de bază al Podgoriei Tokaj. Rolul acestuia este de a asigura un mediu stabil pentru dezvoltarea vinului pentru care este necesară temperatură și umiditate  optimă.  Prima se datorează stâncii, aceasta din urmă a putregaiului nobil.

http://www.fitomark.hu/