Múzeumi standok
Muzeul Secuiesc al Ciucului

Kolozsvari_Magyar_Napok_2010_03Muzeul Secuiesc al Ciucului este o colecţie publică finanţată de autorităţile locale, fiind cel mai mare muzeu din judeţul Harghita. Scopul primordial al muzeului este explorarea, conservarea, prelucrarea şi prezentarea patrimoniului cultural al bazinului Ciucului.

Pe lângă rolul său ştiinţific, Muzeul Secuiesc al Ciucului este şi un important punct de atracţie turistic al regiunii: cele patru expoziţii permanente sunt vizitate în sezonul estival de 15.000 de turişti, iar expoziţiile temporare atrag circa 40–60.000 de vizitatori în fiecare an.

Curtea interioară a Cetăţii Mikó este un important focar al vieţii culturale a oraşului.


Program:

19-21 august 2011

În cortul Muzeului Secuiesc al Ciucului vizitatorii se pot familiariza cu activitatea profesională a muzeului. Toţi cei interesaţi, cu mic, cu mare, sunt aşteptaţi cu un birou de informaţii, diverse publicaţii, numeroase jocuri incitante, site accesibil printr-un ecran tactilosensibil sau cu jocuri de societate tridimensional.

Citeşte mai mult...
 
Asociaţia EmpirX

IMG_1109robotAsociaţia EmpirX este o organizaţie non-profit fondată în 2010, având ca scop principal popularizarea ştiinţelor naturii în rândul copiilor. Scopul nostru este să organizăm case de jocuri interactive în care copiii şi toţi cei cărora le plac jocurile şi au o fire curioasă vor găsi un mod plăcut de a-şi petrece timpul liber cu activităţi inteligente, se pot informa în domeniul ştiinţelor naturii, pot experimenta personal anumite fenomene, toate acestea într-un mediu empiric, interesant, distractiv şi interactiv.

La standul Asociaţiei EmpirX cei interesaţi vor putea asista la experimente efectuate de studenţi la fizică. În cazul experimentelor interactive, pe care le puteţi încerca şi Dvs., vă vom furniza explicaţiile necesare.

Citeşte mai mult...
 
Asociaţia Farkas Gyula

DSCF1143 (1280x960)Asociaţia Farkas Gyula pentru Matematică şi Informatică este o instituţie de suport din cadrul secţiei maghiare a Facultăţii de Matematică şi Informatică a Universităţii Babeş-Bolyai.

Asociaţia a fost înregistrată ca persoană juridică la 21 ianuarie 2001 şi scopul său principal este dezvoltarea învăţământului în limba maghiară, organizarea activităţii de cercetare ştiinţifică în rândul profesorilor şi studenţilor, precum şi asigurarea condiţiilor necesare pentru perfecţionarea profesională a studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor şi cadrelor didactice din cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale acestora.

Citeşte mai mult...
 
Muzeul Haáz Rezső

DSC_0013Muzeul Haáz Rezső din Odorheiu-Secuiesc este un muzeu etnografic, de istorie locală, al artelor plastice şi al ştiinţelor naturii specific părţii centrale a Ţinutului Secuiesc, fostul Scaun al Odorheiului.

Instituţia, care în prezent se confruntă cu probleme imobiliare, are drept scop principal prezentarea culturii materiale specifice secuimii, explorarea trecutului său istoric şi includerea acestora în patrimoniul public. Prin expoziţiile originale proprii încearcă să îşi asume un rol de instituţie publică, având ceva interesant de arătat tuturor vizitatorilor săi, copii şi adulţi deopotrivă.

Citeşte mai mult...
 
Muzeul Jósa András

muzeum_belso7Muzeul Jósa András din Nyíregyháza este instituţia centrală a Direcţiei pentru Muzee a judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg. Predecesorul legal al Direcţiei pentru Muzee este Asociaţa Arheologilor din judeţul Szabolcs, înfiinţată la 1 decembrie 1868 la Nagykálló.

Printre activităţile deosebite ale muzeului din Nyíregyháza se numără proiectele derulate în colaborare cu muzeul din Satu Mare pentru care au reuşit să obţină finanţare. Pe lângă nenumăratele publicaţii, conferinţe şi expoziţii, cel mai important fruct ala cestei colaborări este armonioasa colaborare dintre cele două instituţii aflate de cele două părţi ale graniţei, care durează deja de ani buni.

Citeşte mai mult...
 
Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna

KMTE_logoAsociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna are ca scop dezvoltarea și promovarea turismului în regiunea Trei Scaune. Fondatorii și finanțatorii Asociației sunt Consiliul Județean Covasna, Primăria Municipiului Sfântul Gheorghe și Primăria Orașului Covasna.

Pe parcursul a cinci ani de existență, Asociația a organizat și a finanțat numeroase programe turistice și evenimente prin care au fost reabilitate băile populare secuiești și au apărut diferite publicații. Asociația își propune ca unitatea geografică Trei Scaune din sudul Ținutului Secuiesc să devină un mediu prietenos vizitatorilor și să se dezvolte într-o destinație atractivă pentru turiști interesați de regiune sau de relaxare.

Publicațiile noastre oferă idei pe toate planurile celor care vizitează regiunea, indiferent dacă sunt turiști activi (călărie, drumeții montane, caiac, etc.), iubitori de cultură (muzee, case memoriale, monumente istorice, patrimoniu arhitectural, etc.) sau interesați de „aventuri gastronomice” („Kolbász Parádé” – parada mezelurilor, Aquarius – festivalul apei minerale, concursuri de gătit, produse gourmet, etc.). Oferta noastră specială cuprinde ospătarea în case nobiliare, cum se cuvine domnilor și doamnelor.

Hoinăriți pe la noi, vă așteptăm cu drag!

 
Asociaţia Etnografică Kriza János

SzakkollegiumDe la înfiinţarea sa, în 1990, Asociaţia Etnografică Kriza János a fost deosebit de activă în Cluj-Napoca, lărgindu-şi permanent aria de activităţi. Activităţile sale de bază sunt serviciile, editarea de cărţi, reprezentarea intereselor şi cercetarea etnografică şi antropologică. Asociaţia este instituţia suport a secţiei maghiare a Facultăţii de Etnografie şi Antropologie a Universităţii Babeş-Bolyai, printre activităţile sale numărându-se şi sprijinirea învăţământului.

Citeşte mai mult...
 
Műcsarnok

DSCF4294Műcsarnok este una dintre cele mai importante galerii pentru expoziţii de artă contemporană din Ungaria. Clădirea instituţiei organizate după modelul Kunsthalle-urilor din Germania a fost construită în perioada Expoziţiei Mondiale din 1896, în stil neorenascentist.

Scopul instituţiei este transmiterea, prezentarea şi influenţarea tendinţelor artei plastice contemporane autohtone şi internaţionale. Cele 5-6 mari expoziţii organizate an de an, care, în cele mai multe cazuri, sunt considerate, în Europa Centrală şi de Est, pietre de hotar, prezintă renumiţi artişti plastici contemporani autohtoni şi străini.

Műcsarnok este locul de întâlnire şi atelierul de creaţie activ al culturii şi artei contemporane preocupate de mediul cultural şi social.

Citeşte mai mult...
 
Muzeul Naţional Secuiesc

SZNMMuzeul Naţional Secuiesc şi-a deschis porţile vizitatorilor în 1875. Această importantă instituţie ştiinţifică are rolul de a cerceta şi prezenta secuimea şi patrimoniul Ţinutului Secuilor. Anul care figurează pe parafa instituţiei, 1879, este în amintirea anului în care muzeul a ajuns în proprietatea comună a secuimii. În prezent este cea mai mare colecţie publică maghiară din afara Ungariei, fiind, în acelaşi timp,un important punct de atracţie pentru turiştii care vizitează judeţul Covasna şi Ţinutul Secuiesc.

Complexul de clădiri din Sfântu Gheorghe, proiectat de Kós Károly, adăposteşte în prezent o bibliotecă, precum şi secţii dedicate ştiinţelor naturii, arheologiei-istoriei şi etnografiei. Instituţia mai include şi galeria de tablouri din Sfântu Gheorghe, precum şi unităţile muzeale din Târgu Secuiesc, Cernat, Baraolt şi Zăbala.

Citeşte mai mult...
 
Muzeul Tarisznyás Márton

asvany es kozetkiallitasAmenajarea primului Muzeu din Gheorgheni a început în 1902, în care, de-a lungul deceniilor, s-au adunat mai multe sute de obiecte de inventar, însă tot acest material a fost disrtus în 1944, în timpul războiului. La începutul secolului XX, o parte dintre piesele muzeale au fost donate de comunitatea armenească locală. Printre alţii, bunicul lui Tarisznyás Márton, pe atunci tânărul Tarisznyás János, a donat peste douăzeci de obiecte Societăţii muzeale, aflată în plină dezvoltare.

După schimbarea regimului, la 18 mai 1990, muzeul din Gheorgheni a fost botezat cu numele lui Tarisznyás Márton, pe care îl poartă oficial din 1994, anul în care şi-a redobândit independenţa.

Citeşte mai mult...
 
Asociația Terra Dacica Aeterna

_DSC6066Asociaţia Terra Dacica Aeterna a fost înfiinţată în 2007 la Cluj-Napoca. Asociaţia Terra Dacica Aeterna este o premieră în spaţiul românesc, în ceea ce priveşte recrearea cât mai fidelă a unor fragmente din viaţa cotidiană, civilă şi militară a civilizaţiilor dacică şi romană.