Zilele Culturii Maghiare

Miercuri, 18 August 2010

Prima ediţie a Zilelor Culturii Maghiare debutează astăzi la Cluj, manifestarea fiind organizată de Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi UDMR.
Deschiderea oficială a manifestărilor va avea loc la ora 19 la Teatrul Maghiar , unde, printre alţii, sînt programaţi să susţină discursuri vicepremierul Marko Bela, vicepreşedintele Parlamentului European, europarlamentarul Laszlo Tokes, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, primarul Sorin Apostu, dar şi Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, şi Szocs Geza, secretar de stat responsabil cu cultura în Guvernul de la Budapesta.

Pe parcursul celor cinci zile ale manifestărilor vor fi susţinute concerte de jazz şi muzică clasică, dansuri şi muzică populară, tîrguri de artizanat şi prezentări de vin şi gastronomie, întreceri sportive, expoziţii de artă plastică şi seri literare, proiecţii de filme.

„Vor fi de la programe pentru cei mai mici, pînă la programe pentru cei mai în vîrstă şi sperăm ca toată lumea să se simtă bine. Pe de altă parte, aş dori să subliniez că toate programele au fost făcute şi concepute în aşa fel încît să existe o deschidere totală către celelalte etnii, să ne cunoaştem”, a declarat preşedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, care este şi viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. Laszlo Attila a precizat că şase muzee din Transilvania şi 15 edituri vor avea standuri de prezentare. Liderul CNMT Cluj Gergely Balazs a spus că în carul manifestărilor va fi proiectată şi opera rock Istvan a kiraly” (Regele Ştefan). „Istvan a kiraly” este o operă rock monumentală care prezintă, într-o distribuţie de prestigiu, lupta dintre Regele creştin Ştefan care dorea creştinizarea maghiarilor şi fratele sau păgîn, Koppany.

http://www.ziarulfaclia.ro/Zilele-Culturii-Maghiare+44002