Opera Maghiară Cluj-Napoca

Sâmbătă, 20 august, 20.00 - Piața Unirii

În 1803 a început construcţia Teatrului de din Piatră pe „uliţa lupilor” (actuala stradă M. Kogălniceanu). Deschiderea Teatrului din Piatră, la 12 martie 1821, a influenţat decisiv soarta ulterioară a teatrului dramatic şi muzical în limba maghiară. Din punct de vedere scenic, Teatrul din Piatră putea găzdui şi spectacole de operă.

 

Aici a fost premiera primului spectacol de operă naţională maghiară, la 26 decembrie 1822, piesa „Béla futása” (Fuga lui Béla), scrisă pe muzica dirijorului Ruzitska József. Între 1823 şi 1827, Déryné Széppataki Róza, primadona trupei de teatru din Cluj, transformă Clujul în leagănul spectacolelor de operă în limba maghiară. În această perioadă au fost puse în scenă, printre altele, opere de Mozart, Rossini sau Weber.

O eră importantă din viaţa operei din Cluj este perioada în care directorul teatrului muzical era Havi Mihály, între 1844 şi 1860. În perioada conducerii sale a apărut la Cluj primul periodic imprimat dedicat teatrului, Kolozsvári Színházi Közlöny (Gazeta Teatrală din Cluj). După trecerea în noul secol, Janovics Jenő este personalitatea marcantă care, în calitate de director, va trasa, pentru mai multe decenii, linia pe care o va urma viaţa teatrală a Clujului, inclusiv cea a operei. Meritul lui Janovics este realizarea modernului palat al teatrului, construit la standarde europene (1906). Pentru Janovics era o datorie de suflet să prezinte pe scena teatrului piesele compozitorilor maghiari (Erkel Ferenc, Goldmark Károly, Szabados Béla, Bródy Miklós, Farkas Ödön, Kacsóh Pongrácz).

După unirea Transilvaniei cu România, începând cu 1 octombrie 1919, clădirea Teatrului Naţional Maghiar din Cluj, inclusiv toate dotările aferente, trebuie puse la dispoziţia Consiliului Dirigent. Janovics şi trupa sa îşi continuă activitatea în clădirea de lângă Parcul Central. Criza economică din anii douăzeci loveşte şi această regiune. Greutăţile financiare plasează opereta în centrul repertoriului. Renaşterea spectacolelor de operă de pe scena muzicală a Clujului este determinată de al doilea Dictat de la Viena din septembrie 1940. După cel de al doilea război mondial, trupa se mută din nou în clădirea de lângă Parcul Central. Conform noii legi a teatrelor (1947) a apărut posibilitatea formării, pe lângă Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, a unei trupe de operă independente. Decembrie 1948 este considerată perioada în care s-a născut Opera Maghiară din Cluj ca instituţie independentă. Ca director al acesteia este numit Eisikovits Miksa, profesor la Şcoala Superioară Maghiară de Muzică. Spectacolul de inaugurare al operei a avut loc la 11 decembrie 1948, cu piesa Háry János de Kodály Zoltán.