• Ethno in Transit

    2011. augusztus 15. hétfő, 20:00
  • Kistehén

    2011. augusztus 15. hétfő, 20:45
  • Benkó Dixieland Band

    2011. augusztus 16. kedd, 20:00
  • Rúzsa Magdi

    2011. augusztus 17. szerda, 20:00
  • Passeggio

    2011. augusztus 19. péntek, 15:00
  • Charlie

    2011. augusztus 18. csütörtök, 20:00
  • Kolompos

    2011. augusztus 19. péntek, 18:00
  • Knock Out

    2011. augusztus 19. péntek, 20:00
  • Deák Bill Gyula

    2011. augusztus 19. péntek, 20:30
  • Sorsjáték

    2011. augusztus 20. szombat, 10:00
  • Karaván Família

    2011. augusztus 20. szombat, 18:30
  • Kolozsvári Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera

    2011. augusztus 20. szombat, 20:00
  • 100 Tagú Cigányzenekar

    2011. augusztus 21. vasárnap, 20:00

Webkameráink

Webkamera 1 Webkamera 2
partnerek
Sörsátrak nélkül
balazs_levente

Egy hetesre bővül a rendezvénysorozat, koncertezik a Kistehén Tánczenekar, Rúzsa Magdi, a Benkó Dixieland Band is. A 100 Tagú Cigányzenekar fellépése lesz az idei Kolozsvári Magyar Napok fénypontja – mondta el Gergely Balázs szervező, az EMNT alelnöke a rendezvény mai sajtótájékoztatóján. A programsorozat augusztus 15. és 21. között zajlik, a cigányzenekar koncertjét az utolsó napon tartják. A rendezvényt idén is együtt szervezi az EMNT és az RMDSZ, akikkel számos civil szervezet működik együtt.

Nem lesznek sörsátrak a főtéren


Tavalyhoz hasonlóan idén is oroszlánrészt vállalt a szervezésben a KMDSZ, amely az önkéntesek koordinálását, illetve a sportrendezvények teljes szervezését vállalta. A Kolozsvári Magyar Napok zárónapja egyben a Hungarológiai Világkonferencia nulladik napja is lesz, amelyen mintegy ezer szakértő vesz majd részt a világ minden tájáról. Az egyhetes tudományos rendezvény védnökei Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke, valamint Traian Băsescu román államfő.     
A rendezvénysorozat minden napján koncertet szerveznek a főtéren, ahol idén sem lehet majd sört vagy miccset árusítani. Hétfőn a Kistehén Tánczenekar, kedden a Benkó Dixieland Band, szerdán Rúzsa Magdi, csütörtökön Charlie, pénteken a Deák Bill Gyula Blues Band, szombaton a Kolozsvári Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera zenél majd. A főtéri koncerteket minden este bulik követik majd, helybéli zenekarok – köztük a Knock Out és a Nightloosers – fellépéseivel. Újdonságot jelentenek majd többek között az élőzenés némafilm-vetítések, vagy a Váróterem Projekt színházi maratona: a tervek szerint 12 óráig játsszák Sorsjáték című előadásukat. Ugyancsak a magyar napok alkalmával avatják fel az újonnan épült, Donáth úti Szent István templomot. Tárlatvezetést szerveznek Kolozsvár belvárosának galériáiban, és bemutatják Szervátiusz Jenő Hét vezér című alkotását is.

A sétálóutcákba költöznek a rendezvények

A programok struktúrája nem változik jelentősen a tavalyihoz képest, a képzőművészet, irodalom, film, színház, zene, sport, kézművesség, gasztronómia, borászat is teret kap, és a magyar napok része lesz a XIII. Szent István-napi nemzetközi néptánctalálkozó. Változnak viszont a helyszínek: a Farkas utca helyett a városközpont újonnan kialakított sétálóutcái, a Fogoly utca és a Virág utca, valamint az Óvár és a Főtér kapnak nagyobb hangsúlyt. A Farkas utcáról ugyanis tavaly bebizonyosodott, hétköznapokon kevés kolozsvári sétál arrafelé, magyarázta Gergely Balázs. Hozzátette, a templom melletti romkert marad a hétvégi, egész napos gyerekprogramok helyszíne. Más helyszínen, de idén is megtalálja majd a közönség a könyvkiadók, illetve a múzeumok standjait – utóbbi kezdeményezéssel a budapesti Múzeumok Majálisát szeretnék Erdélyben is meghonosítani.

A központ mindenkié

„Célunk, hogy a rendezvény Erdély éves kulturális közönségtalálkozójává nője ki magát, erős családbarát jelleggel, fiataloknak és időseknek is szóló programmal” - fogalmazott Gergely Balázs. Máté András, a Kolozs Megyei RMDSZ elnöke hozzátette, számos kétnyelvű rendezvényt szerveznek és kétnyelvűek lesznek a rendezvény promóciós anyagai is, azt hangsúlyozva: Kolozsvár központja mindenkié.    
hollo

László Attila kolozsvári alpolgármester közölte, esténként legalább két-háromezer fős közönségre számítanak a főtéren, és viccesen arra buzdította a kolozsváriakat, szerezzenek be összecsukható horgász-székeket. A rendezvény költségvetését Csigi Levente, a Kolozs megyei EMNT elnöke ismertette: százezer eurós keretben – a tavalyi költségvetés közel kétszeresében – gondolkodnak. Az összeget pályázatokból, illetve szponzoroktól gyűjtenék össze, és benne foglaltatik a szervezésben részt vevő 50-60 civil szervezet rendezvényeinek saját költségvetése is. A helyi és megyei önkormányzat, a Szülőföld Alap, a MOL és az OTP idén is támogatja a rendezvényt, de a szervezők persze más vállalkozók segítségére is számítanak.


http://multikult.transindex.ro/?cikk=14586