Székely Nemzeti Múzeum
SZNM

A Székely Nemzeti Múzeum 1875 óta látogatható. Ez a jelentős tudományos intézmény a székelység és a székelyföldi regionális örökség kutatását, bemutatását vállalta fel. A pecsétjében szereplő 1879-es évszám annak az emlékét őrzi, hogy ekkor került a székelység közös tulajdonába. Jelenleg a legnagyobb határon túli magyar közgyűjtemény, egyben Kovászna megye és a Székelyföld egyik fontos turisztikai látványossága. A romániai múzeumi hálózatban regionális besorolású, fenntartója Kovászna Megye Tanácsa. Munkáját a kilencvenes években bejegyzett Székely Nemzeti Múzeum Alapítvány is segíti.

A Kós Károly által tervezett sepsiszentgyörgyi épületegyüttesben jelenleg könyvtár, természettudományi, régészet-történelem és néprajzi osztály működik. Az intézményhez tartozik ezenkívül a sepsiszentgyörgyi képtár, a kézdivásárhelyi, a csernátoni, a baróti és a zabolai külső múzeumi egység.

I. Belső múzeumi osztályok

1. Könyvtár osztályunk egyrészt az intézmény tudományos munkáját segítő szakkönyvtárat működteti, másrészt számottevő régikönyv-, sajtó- és egyéb különleges gyűjteménnyel rendelkezik. Legkiemelkedőbb értéke az itt őrzött Apor-kódex, amelybe 1500 körül többek között az első magyar bibliafordítás (15. század) zsoltárait másolták. (Az említett bibliafordítás a fennmaradt negyedik legrégibb magyar irodalmi műnek tekinthető.)

2. A természettudományi osztályon Közép-Kelet Európa egyik legteljesebb pliocén- és negyedkori emlősfauna-kollekciója mellett a legnagyobb romániai nagygombagyűjtemény, a több mint 23 000 példányt számláló Diószeghy László-féle lepkegyűjtemény, valamint egy igen jelentős botanikai kollekció található. Rovartanos szakemberének nevéhez több, a tudományra új faj felfedezése kapcsolódik.

3. Régészeti-történelmi osztályunk Régészeti gyűjteményanyaga 50 000 tételnyi. A múzeum kiemelten a Kovászna megyei Erősd újkőkori–rézkori festett kerámiás kultúráját, a lécfalvi újkőkori lelőhely anyagát, a zabolai és petőfalvi Árpád-kori temetők leleteit kutatta és rendszerezte. A régészeti alapkiállítás a térség 35 000 évnyi tárgyi kultúráját mutatja be a látogatónak. A történelmi gyűjteményből másfelől a székely rendek középkori katonáskodásának az emlékanyaga, az 1848-as relikviák (pl. Bem tábori nyomdája), a több mint 250 darabos fegyvergyűjtemény, valamint a jelentős művelődéstörténeti értékű bútor- és üvegkollekció kiemelendő érték.

4. Néprajzi osztályunk több mint 15 000 darabot számláló állományából a 17–18. századi úrihímzések Erdélyben egyedülállóan gazdag gyűjteménye, a jelentős kályhacsempe- és kerámiakollekció, faragott és festett régi bútorok, valamint a hagyományos népi gyermekjátékok rendkívüli kollekciója emelhető ki. Szabadtéri kiállításunkban másrészt 18. századi, részben eredeti berendezésű alcsíki ház tekinthető meg.

II. Külső egységek

A Székely Nemzeti Múzeum Kovászna megyei szervezetéhez tartozik további öt autonóm, szakosodott múzeumi intézmény.

Gyárfás Jenő Képtár, Sepsiszentgyörgy

Céhtörténeti Múzeum, Kézdivásárhely

Haszmann Pál Múzeum, Csernáton

Csángó Néprajzi Múzeum, Zabola

Erdővidék Múzeuma, Barót

Figyelmükbe ajánljuk a Székely Nemzeti Múzeum honlapját:

www.sznm.ro

Múzeumigazgató: Vargha Mihály

Postacím
520055 Sepsiszentgyörgy
Kós Károly utca 10. szám
Kovászna megye, Románia
Telefon: +40 267 312 442
Fax: +40 267 312 443
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
web: www.sznm.ro