Farkas Gyula Egyesület
DSCF1143_1280x960A Farkas Gyula Egyesület a Matematikáért és Informatikáért a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Kara magyar vonalának háttérintézménye.

Az egyesület 2001. január 21-én nyerte el jogi személyiségét és fő célja a magyar nyelvű oktatás fejlesztése, a tudományos kutatás megszervezése, a Matematika és Informatika Kar diákjai, magiszteri, doktori hallgatói és tanszemélyzete szakmai előmeneteléhez szükséges feltételek biztosítása, életkörülményeinek javítása.

Célkitűzéseink:

A Babeş-Bolyai Tudományegyetemen működő Matematika és Informatika Kar diákjai, magiszteri, doktori hallgatói és tanszemélyzete szakmai előmeneteléhez szükséges feltételek biztosítása.

A Babeş-Bolyai Egyetemen működő Matematika és Informatika Kar diákjai, magiszteri, doktori hallgatói és tanszemélyzete tudományos munkálataihoz, tudományos kutatásaihoz szükséges feltételek biztosítása. A tanár-diák együttműködés támogatása, tutoriális programok megszervezése.

Vendégtanár programok.

Konferenciák, tudományos ülésszakok szervezése, a tudományos tevékenységek fejlesztése érdekében.

A tudományos kutatás megszervezése, lebontása a diákság körében.

Érdemösztöndíjak és tanulmányi ösztöndíjak, díjak, fizetés-kiegészítések és egyéb juttatások, támogatások a tudományos és oktatási tevékenység magas színvonalának megteremtéséhez.

Szakmai folyóiratok, szakkönyvek, szakmai dokumentációk publikálása.

A tanárok és diákok oktató, kutató jellegű tudományos kezdeményezéseinek támogatása, akár az egyesület jogi személyiségén keresztül is.

A hasonló jellegű hazai és külföldi szervezetekkel, egyesületekkel való kapcsolattartás.

Kapcsolattartás az oktatási minisztériumokkal, tudományos fórumokkal, egyetemekkel.

Egyetemközi tanár- és diák csereprogramok megvalósítása.

Konferencia részvételi díjak és utazási költségek megtérítése.

Információáramoltatás.

Az egyesület Farkas Gyula (Sárosd, 1847. március 28. – Pestszentlőrinc, 1930. december 26.) magyar matematikusnak kíván emléket állítani, aki a kolozsvári egyetemen a matematikusok és fizikusok körében egyaránt kiemelkedő szerepet játszott. Kolozsváron eddig még nem fogalmazódtak meg a Farkas Gyuláénál komolyabb, értékesebb matematikai és fizikai eredmények.