Érdeklődve várják a Magyar Napokat a kolozsváriak

A diákok szempontjából alkalmasabb lenne az őszi időpont

2A teljesség igénye nélkül megkérdeztünk néhány kolozsvárit: mit szól az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az RMDSZ által tető alá hozott Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatához, amelyet augusztus 18-a és 22-e között először rendeznek meg – a több napos eseménysorozat programját az augusztus 12-i lapszámunkban közöltük. A bőséges programokat tallózva egy dolog biztosra vehető: minden korosztály találhat magának kedvére valót. Elképzelhető, hogy a legtöbb érdeklődőt a gyerekprogramok és az esti könnyűzene koncertek vonzzák majd. Többen hangot adtak azon meggyőződésüknek, hogy az augusztus egyrészt a nyaralások és a nagy meleg, továbbá a várost év közben benépesítő egyetemi hallgatók hiánya miatt nem alkalmas ilyen rendezvényre, viszont interjúalanyaink minden esetben dicséretesnek minősítettek a magyar városnapok megszervezését, és többségük már kiválasztotta azt a programpontot is, amelyre biztosan ellátogat.


Először szerveznek Kolozsvári Magyar Napokat városunkban. A szervezők alapgondolata az volt, hogy az eredetileg is több naposra tervezett magyar városnapokat Kolozsvár és a magyar állam alapításához, Szent István napjának megünnepléséhez kötik, vagyis az augusztus 20-át megelőző és az azt követő napokhoz, mivel ez az időpont jó alkalmat teremthet mind a város magyar közösségének, mind pedig az innen elszármazottaknak a találkozásra. Interjúalanyaink ismert és kevésbé ismert kolozsváriak, akik mind úgy érezték: Kolozsvárnak és az itt élő magyarságnak szüksége van egy ilyen átfogó rendezvénysorozatra. Sokan viszont azért kifogásolták az augusztusi időpontot, mivel az itt tanuló egyetemi hallgatók – akiknek többsége nem kolozsvári, és még csak nem is Kolozs megyéből származik – nem vehet részt a rendezvényen. Az iskolások és a pedagógusok többsége is vakációzik, így van, aki a kiszemelt időpontban nem tartózkodik a városban.

Egyházak nélkül

„Nagyon örülök a kezdeményezésnek, ám kifogásolnám azt, hogy a történelmi magyar egyházakat nem vonták be a szervezésbe. Sajnos, nem tartózkodom Kolozsváron a jelzett időpontban, ezért nem vehetek majd részt az eseménysorozaton”– nyilatkozta lapunknak Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus-lutheránus püspök. Hegedűs Lajos kormánybiztos, Kolozs megye volt alprefektusa elmondta, hogy ismerőseinek döntő többsége már döntött: részt vesznek a Kolozsvári Magyar Napokon. „Sajnos, hét közepén Bukarestbe kell utaznom, így majd csak a Vivaldi-hangversenyre érek el, ám azt nagyon szívesen meghallgatom” – fűzte hozzá.

Horváth Anna, a Claudiopolis Egyesület elnöke úgy vélte, hogy a Kolozsvári Magyar Napoknak legalább olyan vonzerőt kell gyakorolnia a város magyarságára és az innen elszármazottakra, mint a Szent György Napok Sepsiszentgyörgyön. „Remélem, hogy mindazok, akik augusztus 18–22. között Kolozsváron tartózkodnak, legalább egy programra eljutnak. Utólag majd kiértékeljük a rendezvénysorozatot, és igyekszünk a továbbiakban úgy alakítani a rendezvényt, hogy annak a városon kívül is eljusson a híre.”

A rendezvénysorozat híre egyébként már most eljutott a környező településekre is: Fodor Dóra, a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum igazgatója, továbbá Lakatos András, az RMDSZ oktatásügyi alelnöke és a Kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola igazgatója egybehangzóan mondták, hogy az lenne a legjobb, ha mindkét helységből szervezett csoportokban jönnének Kolozsvárra a rendezvény iránt érdeklődők.

Irsai Mónika, a Ghibu-líceum aligazgatója a kiszemelt időponttal nem volt teljesen megbékélve. „Már több ismerősöm jelezte, hogy részt vesznek az eseményem. A nyári vakáció miatt azonban kérdéses, hogy a pedagógusok és az iskolások mennyire lesznek jelen” – vélekedett. Hasonlóan véleményen volt Székely Árpád, a Kolozsvári Református Kollégium igazgatója is: „Tudomásom van a rendezvényről, ám úgy vélem, az időpont kevésbé alkalmas a vakáció miatt. Iskolaigazgatóként főleg azért drukkolok, hogy az iskola-bemutatónk jól sikerüljön” magyarázta.

Kállay-Miklós Tünde, a kolozsvári zenelíceum igazgatóhelyettese azonban biztos ott lesz a magyar városnapokon: „Az egész család készül az eseményre, reméljük, hogy nem lesz olyan nagy meleg, mint az elmúlt napokban” – válaszolta kérdésünkre.

„Nagy szükség van az ilyen rendezvényre. Már júniusban, tanévzárás előtt az iskola diákjait értesítettük a rendezvényről. Nagyon remélem, hogy a Kolozsváron tartózkodó brassais diákok többsége eljön a rendezvényre” – tudtuk meg Kósa Máriától, a Brassai-líceum igazgatójától.

Jó időpont a turistáknak,hazalátogatóknak

A kolozsvári gyökerekkel rendelkező Vass Enikő 34 éves újságíró Magyarországról érkezett haza, látogatóba családjával. „Kisfiúnkkal részt veszünk majd a gyerekrendezvényeken, a bábszínházi előadáson. Én a könyvkiadók bemutatását célzó eseményt és a Hot Jazz Band koncertet nem hagynám ki a látnivalók közül. Jó ötletnek tartom a nyári városnapokat, mivel a turisták számára is vonzó egy ilyen rendezvény, és akik idén nem utazhattak el nyaralni, azok most változatos programban vehetnek részt”.

Szabó D. Zoltán, a BBTE oktatója is a gyerekprogramokra és a Kaláka együttes koncertjeire menne majd el családjával.

Nagy Ferenc 46 éves munkás lapunk kérdésére elmondta: nagyon jó ötlet az, hogy Kolozsvári Magyar Napokat szervezzenek. Hét közben a munkahelyi elfoglaltsága miatt nem mehet el a rendezvényre, ám hét végén igyekszik minél több programponton részt venni.

Kiss Mária 70 éves nyugdíjast főleg a kulturális rendezvények vonzzák, és ha nem lesz nagy meleg, akkor megpróbál részt venni a számára érdekesnek tűnő kiállítás-megnyitókon – mondta el lapunknak.

A fiatalabb korosztály véleményére is kíváncsiak voltunk: a jelek szerint körükben is népszerű lesz a rendezvény. A 17 éves Petra elmondta: „Részt veszek a Kolozsvári Magyar Napok rendezvényein, általában több helyre ellátogatok, de a koncerteken és a filmvetítésen mindenképp ott leszek, mert azok érdekelnek a legjobban”. Nóra, 17 éves magyarországi diáklány éppen a rendezvények idején tartózkodik Kolozsváron, és tudomást szerzett a Kolozsvári Magyar Napokról. „Színes programokkal várják az érdeklődőket, és nekem kimondottan tetszenek a festészeti és grafikai tárlatok, amelyeket meg lehet majd tekinteni.” S hogy mennyire van szükség a magyar városnapokra, az egyértelműen kiderül egy másik diáklány, a 18 éves Laura válaszából: „Természetesen elmegyek a Kolozsvári Magyar Napokra. Úgy érzem, egyrészt kötelességem, mint itteni magyarnak. Segítenünk kell mindannyiunknak elindítani a hagyományt, hogy minden évben megrendezésre kerüljön a rendezvény.”

http://szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/archive%2CPArchiveArticleSelectedScreen.vm/id/2491/year/2010/month/7/day/17/web/0/quick/0/ynews/0/mainarticle/true