Több ezer ember vett részt az első alkalommal megrendezett Kolozsvári Magyar Napokon
4

Több ezer ember vett részt az első alkalommal megrendezett Kolozsvári Magyar Napokon, amely vasárnap este ért véget a város főterén tartott szimfonikus koncerttel. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), valamint számos erdélyi magyar civil szervezet közreműködésével megszervezett városnapok idején megelevenedtek az utcák, több helyszínen egyszerre zajlottak különböző kulturális és szabadidős rendezvények.

A szervezők gazdag programkínálattal várták a látogatókat, akik minden este koncerten vagy vetítésen vehettek részt. A város 1316-os megalapításának 694. évfordulójára kitűzött városnapokon fellépett többek között a magyarországi Hot Jazz Band és a Beatrice együttes, de a város Főterén péntek este levetítették az István a király című nagysikerű rockoperát is.

Témájában Kolozsvárhoz kapcsolódó, számos képzőművészeti tárlatot rendeztek, volt könyvbemutató, filmvetítés, kézműves vásár, sportvetélkedő, városnéző körút és gasztronómiai kiállítás.

A rendezvény magába foglalta az immár tizenkettedik alkalommal megrendezett Szent István napi Néptánctalálkozót, amelyen az idén kilenc országból tizenhat együttes vett részt. Vasárnap délben tartották Kolozsvár Főterén a néptánctalálkozó zárógáláját, amelyen mindegyik együttes rövid műsort mutatott be.

A városnapok ünnepélyességét növelte, hogy a Román Posta az RMDSZ kezdeményezésére Kós Károly emlékborítékot adott ki, amelynek első száz példányát a Kolozsváron élt és alkotott erdélyi magyar építészről, íróról és grafikusról elnevezett emlék- és teljesítménytúra részvevői vehették át.

Vasárnap este a kolozsvári filharmónia előadásával értek véget a városnapok, az intézmény kamarazenekara Vivaldi A négy évszak című művét szólaltatta meg a város Főterén felállított színpadon.

http://karpatinfo.net/kulfold/2010/08/23/tobb-ezer-ember-vett-reszt-az-elso-alkalommal-megrendezett-kolozsvari-magyar-napo