GÁBOR TAMÁS

Gábor Tamás este clujean din naştere. Cariera muzicală a binecunoscutului interpret a început odată cu dragostea lui pentru muzica clasică şi operă. Elev de gimnaziu fiind, a fost selecţionat în corul de copii al operei române, respectiv maghiare din Cluj. Gábor Tamás este interpretul unor piese precum Ó, Erdély, szép hazám sau A Donát úton nyílnak már az orgonák.

Începând din anul 1970, Gábor Tamás a renunţat la muzica clasică şi s-a apucat de muzică uşoară, de atunci fiind recunoscut ca unul dintre primii reprezentanți de marcă ai muzicii uşoare maghiare din România. Fost editor al programelor de muzică uşoară ale ediţiei în limba maghiară a Radioteleviziunii din Bucureşti între anii 1968 și 1975, în 1976, el s-a stabilit în Suedia, unde trăieşte şi astăzi. Ca semn de recunoaştere a carierei sale, precum şi a implicării sale în activităţi de binefacere, Ministrul Culturii din Ungaria l-a decorat cu Ordinul de merit pentru promovarea culturii, în grad de cavaler. De asemenea, mai multe oraşe maghiare l-au distins cu titlul de cetăţean de onoare. 

Cântecele sale cele mai fredonate emană dragostea faţă de locul natal, stilul său de interpretare fiind în continuare inconfundabil şi totodată, şi o garanţie a calităţii. Publicul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj l-a putut vedea în 2014, îndrăgitul interpret întorcându-se şi în acest an pe scena din centrul Oraşului Comoară.