TAMÁS GÁBOR

A méltán ismert és elismert, kolozsvári születésű előadó zenei és ezen belül énekesi pályája a klasszikus zene és az opera szeretetével vette kezdetét. Kisdiákként beválogatták a kolozsvári román, illetve magyar opera gyerekkórusába is. Olyan közismert dalok előadója, mint az Ó, Erdély, szép hazám vagy A Donát úton nyílnak már az orgonák.
Tamás Gábor 1970-től felhagyott a komolyzenével, és könnyűzenével kezdett el foglalkozni, azóta pedig töretlenül őt tartják a romániai magyar könnyűzenei műfaj egyik megteremtőjének. 1968 és 1975 között könnyűzenei szerkesztőként dolgozott a bukaresti televízió és rádió magyar adásainál, 1976-ban Svédországban telepedett le, és jelenleg is Stockholmban él. Sikeres pályafutása elismeréseként és karitatív tevékenységéért 2004-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntette ki. Több magyar város díszpolgára.
Legismertebb dalaiból Erdély és a szülőföld szeretete sugárzik, előadói stílusa összetéveszthetetlen, garantált minőséget jelent. A Kolozsvári Magyar Napok közönsége legutóbb 2014-ben láthatta az előadót, aki most visszatér a kincses város Főterére.