Despre cum a început cea de-a XII-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj
La fel ca în fiecare an, și anul acesta Opera Maghiară din Cluj a fost gazda galei de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare. În fața unei sălii arhipline și bucuroasă de revedere, Gergely Balázs, președintele Asociației Clujul Comoară și organizatorul principal al ZCMC Cluj, a deschis oficial această a XII-a ediție.
”Ceea ce însemna infinitul, libertatea și viața pentru băieții de pe strada Pál pentru noi este aici, în Piața Unirii, centrul universului nostru. Infinit, libertate, viață. Practic, fără astea își pierde sensul tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. De aceea organizăm Zilele Culturale Maghiare la Cluj. De aceea trăim și existăm în acest centru al nostru, de aceea ne jucăm pe el cu grijă și bucurie. Uneori, din păcate, îl rănim chiar în timp ce încercăm să-l protejăm, dar important este că avem un loc, avem un punct în lume în care ne simțim ca acasă”, a spus Gergely Balázs în cadrul discursului său.
În deschidere au mai luat apoi cuvântul János Árpád Potápi, secretar de stat în cabinetul primului ministru al Ungariei, Tibor T. Toró, președinte executiv fondator al Consiliului Național Maghiar din Transilvania și Anna Horváth, vicepreședintele UDMR. Seria de cuvântări a fost urmată de spectacolul Sissi, regina maghiarilor, producția Teatrului de Operetă Monarchia Operett din Budapesta. Reprezentație a unui gen deloc facil, făcută serios, cu profesionalism, cu bun gust și o clasă desăvârșită, opereta a câștigat publicul de la primele replici.
Prezentată în fața sălii pline, cu muzică frumoasă, cântată din suflet, ”Sissi, regina maghiarilor” a pus la bătaie toate ingredientele clasice și de succes ale operetei și musicall-ului: rochii de bal strălucitoare, tiare, uniforme militare, dansuri de populare, dar și vals, polci, romanțe și cântece inspirate din folclor, muzică de petrecere, de dor, de inimă albastră, de joc, de dans, desigur cu cristaluri și spumant, cu schimburi de replici savuroase sau pline de tâlc între fete, între fete și băieți, între mamă și fete. Personajul principal este frumoasa regină Elisabeta a monarhiei Austro-Ungare, aici o tânără exuberantă și curată, de o frumusețe răpitoare, isteață și de o puritate și inocență fără fisuri. Iar tema principală este dragostea ei tinerească și curată. Mai iubesc în spectacol și alte fete, dar niciuna nu e ca Sisi. În subsidiar se pune și problema afirmării identității națiunii maghiare în Imperiul Austro-Ungar. Spectacolul este unul clasic și se bucură de o punere în scenă bine articulată, de frumoase decoruri rulante, de lumini clasice, inspirat plasate, de mișcare scenică potrivită, de dans mult.
Trupa de teatru de operetă Monarchia Operett din Budapesta (condusă de designerul de costume şi interpretul de roluri buffo Kollar Péter Erik) a venit la Cluj cu această montare la puțină vreme după premieră care a avut loc la Gödöllő (Ungaria) în 12 iunie 2021, în timp ce premiera budapestană a fost pe scena permanentă în aer liber din Parcul Városmajorși a avut loc în urmă cu doar câteva zile la 15 august 2021. Ceea ce a văzut publicul din sala Operei Maghiare clujene a văzut o reprezentație avântată, proaspătă, entuziastă, fără greș, fără poticniri sau ezitări care mai apar la spectacole noi.