4. KMN Donaton terepfutóverseny

13. Kolozsvári Magyar Napok zárónapjára tervezett 4. KMN Donaton Terepfutóverseny idén is a legenda hőse, Donát pásztor kedvenc útvonalain, a Hója-erdő hűs, kanyargós ösvényein vezet, mi több, futás közben fejet hajthatunk Donát szobra előtt, amely a Falumúzeum bejáratát őrzi.

A legenda szerint közel 400 évvel ezelőtt egy éjszaka a Hója-erdőnél legeltető Donát felfigyelt a Törökvágásnál Kolozsvár felé közeledő török seregre. A hős pásztor lélekszakadva futott be a városba, egyenest a városházára. A nagy futás után éppen annyi ideje maradt, hogy riassza a város lakóit, ezt követően holtan rogyott össze. Neki köszönhetően a katonaságot hamar összetrombitálták, s elűzték a törököket Kolozsvár falai alól. Az út, melyet az önfeláldozó Donát pásztor megtett, ma is a nevét viseli. A Kolozsvári Magyar Napok keretében az ő emlékét idézzük fel a KMN Donaton Futóverseny keretében.

Az idei versenyre augusztus 21-én 10 órakor kerül sor, regisztrálni augusztus 18-ig a https://donaton.ro/ weboldalon lehet. A versenyzők 1, 5 és 10 kilométeres távon, tíz korcsoportban mérhetik össze erejüket.

Tekintettel arra, hogy a versenyen részt vevők létszáma korlátozott, érdemes időben nevezni. A verseny díja 14 év alattiak számára 15 RON, a 14 év fölöttieké 25 RON. A rajtcsomagokat augusztus 20-án, szombaton 15–20 óra között a főtéri Infópontnál lehet átvenni.

A versenyzőknek mikrocsipes rajtszámot, a frissítőpontoknál vizet, gyümölcsöt, müzliszeletet, a befutók számára érmet biztosítunk.

A megfáradt versenyzőket a korábbi évek hagyományának megfelelően, a Fóti sörfőzde felajánlásából egy pohár hideg sörrel vagy szörppel fogadjuk a befutónál.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a 4. KMN Donaton Futóversenyre. Részletes információkat a https://donaton.ro/ honlapon, valamint az esemény Facebook-oldalán, a www.facebook.com/kmndonaton címen találhatnak.

Megosztás:

Dátum

2022. aug. 21.

Időpont

10:00 - 12:00

Helyszín

Falumúzeum / Romulus Vuia Nemzeti Etnográfiai Park
Aleea Muzeului Etnografic, Cluj-Napoca
Kategória

Főszervező

Kincses Kolozsvár Egyesület

További szervezők

Orca Egyesület

Leave a Reply