Gergely István szobrászművész életmű-kiállításának megnyitója

Kurátorok: Bordás Beáta, Gergely Zoltán.

A 13. Kolozsvári Magyar Napok alkalmával a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Művészeti Központ és a Kincses Kolozsvár Egyesület GERGELY István szobrászművész (1939–2008) életművét bemutató kiállítást rendez a Kolozsvári Művészeti Múzeumban. A tárlat megnyitójára 2022. augusztus 13-án, szombaton 17 órától kerül sor a kolozsvári Bánffy-palota földszinti kiállítótereiben. A kiállítást Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, dr. Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója és a kiállítás kurátorai – dr. Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője és Gergely Zoltán szobrászművész – nyitják meg.

A kiváló szobrászművész életében kevés önálló tárlatot rendezett (utoljára 2003-ban a kolozsvári Korunk Galériában), halála után csupán Nagyváradon mutattak be egy kisebb léptékű válogatást a műveiből 2009-ben. Idén az Erdélyi Művészeti Központ nagyszabású retrospektív kiállítást szervezett a szobrász hagyatékából, amely átfogóan mutatta be az életmű különböző szakaszait. Gergely István több műfajban is maradandót alkotott, így a tárlat bemutatta a grafika és szobrászat határait átívelő, önálló művészi nyelvezetet létrehozó, talányos domborműveit; az erdélyi magyar kultúra kiemelkedő személyiségeinek arcképcsarnokát; a köztéri műveit, valamint néhányat a vázlat- és kompozíciós rajzai közül. E tárlat anyaga most „hazakerült” Kolozsvárra, ahol méltó helyen, a Művészeti Múzeumban tekinthető meg az 2022. augusztus 13–27. közötti időszakban. Jelen kiállításban a még ma is az újszerűség erejével ható, absztraháló plakettek kapnak hangsúlyt, ugyanakkor a tárlat részleteiben felidézi az erdélyi magyar kultúra kiemelkedő személyiségeinek Gergely István által létrehozott panteonját. 

A csíkkozmási születésű Gergely István (1939–2008) a marosvásárhelyi művészeti középiskolában tanult, ahol 1958-ban érettségizett. Ezt követően Vetró Artúr osztályában, Kós András és Balaskó Nándor szobrásztanárok keze alatt formálódott a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán. Itt 1964-ben szerzett diplomát. 1964–1990 között középiskolai rajztanár Kolozsváron, ám a pedagógusi munka mellett megfeszített erővel dolgozik alkotói pályájának kiteljesítésén is. Legnépszerűbb alkotásai a sajátos jelrendszerű kompozíciókká formált domborművek, valamint az erdélyi és egyetemes magyar művelődés és kultúrtörténet jeles személyiségeit megörökítő plakettek, de több jelentős munkája lelhető föl romániai köztereken és intézményekben is: így például a nagyváradi körösparti sétányon Lorántffy Zsuzsanna egészalakos bronz szobra, Alsócsernátonban Bod Péter és Végh Antal, Sepsiszentgyörgyön pedig Gábor Áron mellszobra.

A GERGELY István kiállítás a 2022. augusztus 13–21. és augusztus 24.– szeptember 4. közötti időszakban látogatható, naponta 10 és 17 óra között. 

Megosztás:

Dátum

2022. aug. 13.

Időpont

17:00 - 18:00

Helyszín

Bánffy-palota / Kolozsvári Művészeti Múzeum - Főtér 30. sz.
Piața Unirii 30, Cluj-Napoca 400000

Főszervező

Erdélyi Művészeti Központ

További szervezők

Kincses Kolozsvár Egyesület
Kolozsvári Művészeti Múzeum

Leave a Reply