Györkös 100 – kiállítás és emlékműsor Györkös Mányi Albert születésének 100. évfordulóján.

Közreműködik: Egyed Emese költő, Horváth Bálint zeneszerző és Laczkó Vass Róbert színművész. Kurátor: Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője. Házigazda és projektmenedzser: Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője. A kiállítás augusztus 20-ig látogatható.

A 100 éve született Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész (Tordaszentlászló, 1922–Kolozsvár, 1993) klarinéttanárként kezdte pályáját a kolozsvári Zenelíceumban. 40 évesen feleségül vette Jakab Ilona festőművésznőt, akinek ösztönzésére kezdett el festeni. Külföldön folytatott festészeti tanulmányokat. Számos egyéni- és csoportkiállításon mutatta be alkotásait, itthon és külföldön egyaránt. Murádin Jenő művészettörténész következőképpen jellemzi munkásságát: „Az erdélyi naiv művészetnek határokon túl is jelentős sikereket aratott alkotójává lett”. 1990-ben elhunyt a felesége, akit 1993-ban követ. Halála előtt az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületre (EMKE) hagyatékozta műteremlakását, minden abban található vagyonával együtt, azzal a feltétellel, hogy az ernyőszervezet emlékházat létesítsen és széles körben megismertesse munkásságát. Az intézmény Györkös 100 elnevezéssel emlékévet szervezett a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy partnerségével, amelynek során kiállítás- és rendezvénysorozattal tiszteleg emléke előtt.

A Györkös Mányi Albert Emlékház 1994-ben nyílt meg Kolozsvár szívében. A névadó hagyatéka magában foglal: 250 Györkös Mányi-festményt és -grafikát, számos fadúcot, több Jakab Ilona-festményt és -grafikát, muzeális értékű kalotaszegi és mezőségi bútorokat, kerámiát, szőtteseket, számos könyvet és magántárgyat foglal magába. Az emlékház jellege mellett művelődési központ is, évi átlag 70 rendezvénnyel és 4000 látogatóval. A kolozsvári magyarok egyedi, közkedvelt közösségi tere.

A Györkös Mányi Albert Emlékház és a névadó alkotásaiból válogatott tárlat hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön 12:00–15:00, pénteken és szombaton 12:00–14:00 óra között látogatható.

www.emke.ro

Megosztás:

Dátum

2022. aug. 16.

Időpont

17:00 - 18:00

Helyszín

Györkös Mányi Albert Emlékház - Majális u. 5. sz.
Strada Republicii 5, Cluj-Napoca 400000

Főszervező

Györkös Mányi Albert Emlékház

További szervezők

Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ Sepsiszentgyörgy

Leave a Reply